Afbeelding
Foto: Edith Op de Woerd

Heropening sportcomplex ESTO met een verrassing voor Wim van Doorn

Human Interest

Bodegraven - Voetbalvereniging ESTO vierde op zondag 22 september de feestelijke heropening van haar sportcomplex. In samenwerking met de gemeente Bodegraven-Reeuwijk is het kunstgrasveld gerenoveerd en zijn diverse duurzaamheidsmaatregelen doorgevoerd. Wethouders Dirk-Jan Knol (sport) en Robèrt Smits (duurzaamheid) waren bij de heropening aanwezig om stil te staan bij de succesvolle renovatie. Tijdens deze heropening ontving de 92-jarige Wim van Doorn een zilveren speldje van de KNVB en symbolisch ontving de heer Van Doorn ook de oude middenstip. Deze kreeg hij voor zijn jarenlange inzet voor de voetbalclub.

Het kunstgrasveld van ESTO is tijdens de zomerstop aangelegd en voor de start van het voetbalseizoen vrijgegeven voor competitiewedstrijden. Het nieuwe veld bevat kurk als vulmateriaal. De keuze voor dit natuurlijke materiaal is niet alleen vanuit duurzaamheidsoogpunt ingegeven, maar ook vanwege de gunstige eigenschappen. De kunstgrasvelden zijn minder gevoelig voor warmte, volledig bestendig tegen water en volledig recyclebaar. De eerste reacties vanuit de gebruikers zijn ook positief.

Dakisolatie en zonnepanelen

ESTO heeft daarnaast gebruikgemaakt van de mogelijkheid om via de gemeente een gunstige lening af te sluiten waarmee duurzaamheidsmaatregelen gefinancierd kunnen worden. Via de Stichting Klimaatneutraal Bodegraven-Reeuwijk 2035 is geld geleend voor een dakrenovatie van het clubgebouw. Daarbij zijn ook isolatiemaatregelen genomen en zonnepanelen geplaatst. Naar verwachting wordt met de zonnepanelen jaarlijks minimaal 21.800 kWh bespaard, omgerekend ruim 2.400 euro. De isolatie van het dak levert een jaarlijkse besparing van minimaal 3000 m3 op, omgerekend ruim 1.500 euro. De besparingen worden voor twee derde aangewend om de lening te betalen, een derde van de besparingen vloeit terug in de clubkas.

Verder verduurzamen

Meer verenigingen zijn op dit moment bezig om de plannen voor duurzaamheidsmaatregelen te concretiseren. Verenigingen als RVC, AKV Vriendenschaar, HCRB en Rohda '76 zijn actief bezig om dit op korte termijn te realiseren.

Beeld: Edith Op de Woerd

Advertentie

Categorieën