Afbeelding
Foto: Loes Kamer

'Stille ramp' in Reeuwijk

Human Interest

Reeuwijk - Vincent van Luit, directeur van de Woningbouwvereniging Reeuwijk (WVR), reageert op de Miljoenennota die op Prinsjesdag is gepresenteerd. Hij laat zijn licht schijnen over de problematiek waar de sociale huisvesting in het werkgebied van de Woningbouwvereniging (Reeuwijk-Brug, Reeuwijk-Dorp, Waarder en Driebruggen) mee te maken heeft. Met name in de kern Reeuwijk is sprake van een 'stille ramp'. De aangekondigde overheidsmaatregelen om de krapte van de woningmarkt in de sociale sector te verlichten voor starters en mensen met een middeninkomen, zullen in Reeuwijk hoegenaamd niets oplossen.

In de acht jaar dat Vincent van Luit als directeur actief is, is het totale bestand van de WVR gegroeid van 1000 voornamelijk eengezinswoningen naar 1100 sociale huurwoningen, verdeeld over de vier kernen. Waaronder nieuw aanbod in Westveen in Reeuwijk, de Maxima locatie in Waarder en een deel van de woningen boven de Miereakker. "Door de vergrijzing ontstaat steeds meer behoefte aan eenlaagse woningen. Daarnaast neemt de vraag naar kleinere woningen toe: het aantal eenpersoons huishoudens groeit, starters en alleenstaande senioren zullen zich steeds vaker melden op de woningmarkt, zo blijkt uit regioprognoses voor Midden-Holland, die door de provincie opgesteld worden. Deze vormen de basis voor ons woningbouwbeleid", aldus van Luit. Dit beleid is erop gericht om vóór 2035 nog eens 100 woningen te realiseren voor zowel starters en senioren als gezinnen. Een deel van de bestaande eengezinswoningen wordt passend gemaakt voor de langer thuiswonende senior door bijvoorbeeld op de bovenverdieping een extra toilet te realiseren, om in de behoefte te voorzien.

Postzegeltjes

"Het is altijd een dilemma: sloop/nieuwbouw of renovatie. Een groot probleem vormt het gebrek aan geschikte locaties. Het zijn allemaal postzegeltjes, sprokkelwerk van kleinere projectjes van tien, twaalf, vijftien woninkjes, Reesveld (Reeuwijk-Dorp) en De Groendijck (Driebruggen) bijvoorbeeld. In Reeuwijk zou een oplossing kunnen zijn om een deel van het verouderde woningbestand te renoveren, wellicht een deel te slopen om zo een groter aantal woningen te realiseren. Dit stuit echter op bezwaren: de twee keer vijf woningen aan de Raadhuisweg alsmede de Rietveldwoningen staan op de erfgoedlijst en kunnen niet zonder meer gesloopt worden. Bovendien stuit sloop op bezwaren van bewoners die er soms dertig jaar of langer wonen. Bedrijventerrein Zoutman is een optie, de mogelijkheden worden momenteel onderzocht. Echter, als dit doorgaat, gaat er nog wel een tijd overheen voordat deze woningen er staan."

Starters

In de praktijk blijkt het circa twee jaar actieve zoektijd te duren voordat een serieuze starter via WoningNet een woning toegewezen krijgt. Statushouders en mensen in echtscheiding genieten vanwege de urgentie voorrang. Starters die daardoor in de knel dreigen te komen, krijgen soms een kleine eengezinswoning toegewezen. De (vrije) koopsector biedt geen oplossing, vrijkomende starterskoopwoningen worden vaak onmiddellijk opgekocht door beleggers om deze vervolgens voor een hoge prijs te verhuren. Mozaïek Wonen heeft in Bodegraven wel wat aanbod voor deze doelgroep. Jongeren die in Reeuwijk opgegroeid zijn en daar hun sociale banden hebben, voelen daar echter weinig voor. Nadelige bijkomstigheid is dat als de jongere generatie vrijwel geheel wegtrekt uit het dorp - dat al aan het vergrijzen is - er steeds minder levendigheid zal zijn.

Prinsjesdag

In de troonrede werd vorige week op Prinsjesdag aangekondigd dat er de komende tien jaar 100 miljoen euro per jaar (totaal 1 miljard) korting op de verhuurdersbelasting ten gunste van de woningcorporaties (landelijk) wordt uitgetrokken om de woningmarktkrapte voor starters en mensen met een middeninkomen te verlichten. Deze maatregel zou in totaal 5000 extra woningen voor deze doelgroepen moeten opleveren. Ten tijde van de crisis werd door toenmalig staatssecretaris Stef Blok (VVD) besloten de woningcorporaties jaarlijks te belasten met 1.7 miljard. "Die honderd miljoen is een druppel op een gloeiende plaat, die door een verdeelsleutel ook nog eens vrijwel geheel ten goede zal komen aan de 'marktkraptegebieden', d.w.z. de vier grote steden. Naast het gebrek aan geschikte locaties zal deze maatregel financieel voor Woningbouwvereniging Reeuwijk geen positief effect hebben."

Tekst en beeld: Loes Kamer

Advertentie

Categorieën