Gemeente komt niet tegemoet aan handhavingsverzoek Animal Rights

Politiek

Reeuwijk - Zoals wij in onze krant van 14 augustus jl. meldden, had de dierenrechtenorganisatie Animal Rights bij de gemeente een handhavingsverzoek ingediend omdat zij van mening is dat er zich in het plassengebied 23 schiethutten bevinden die geplaatst zijn in strijd met het bestemmingsplan. Het college van burgemeester en wethouders heeft eind vorige week de gemeenteraad laten weten dat zij het verzoek om handhaving niet in behandeling zal nemen.

Het college is na bestudering van de statuten van Animal Rights tot de conclusie gekomen dat die stichting niet kan worden aangemerkt als belanghebbende. Volgens het college is de aanwezigheid van schiethutten op zich geen aantasting van de natuurlijke habitat van dieren, terwijl daarvan sprake moet zijn volgens de statuten van de stichting. Door de aanwezigheid van de schiethutten wordt Animal Rights dan ook niet rechtstreeks in haar belang geraakt. Ook stelt het college dat het jagen ook mogelijk is zonder de aanwezigheid van schiethutten, zodat door verwijdering daarvan de doelstellingen van Animal Rights niet worden behaald. Op basis van deze overwegingen wordt het verzoek om handhaving niet als aanvraag beschouwd en wordt dat verzoek niet ontvankelijk verklaard.

Geen nieuwe hutten

In een toelichting laat het college weten dat binnen de geldende bestemmingen in het plassengebied er geen nieuwe hutten gebouwd mogen worden, bij wet is die mogelijkheid dus al ingeperkt. Er zijn schiethutten die onder het overgangsrecht vallen; deze zijn derhalve legaal aanwezig en optreden daartegen is niet mogelijk. In de eerste fase van het reguliere handhavingstraject in het plassengebied is overigens één, zonder vergunning gebouwde, schiethut aangetroffen. Hiervoor is een zogeheten 'last onder dwangsom' opgelegd.

Tekst: Bert Verver

Advertentie

Categorieën