Afbeelding
Foto: Bert Verver

Vrijwilligers vervullen wensen van ouderen op Ouderendag, u ook?

Human Interest

Bodegraven-Reeuwijk - Vrijdag 4 oktober is het, zoals jaarlijks op de eerste vrijdag van die maand, weer Nationale Ouderendag. Voor veel ouderen en mensen met een handicap is het nagenoeg onmogelijk om zelf initiatieven te ontwikkelen om sluimerende wensen nog te vervullen. In het kader van de Nationale Ouderendag krijgen zij daarbij een steuntje in de rug en worden de wensen, die soms eenvoudig maar soms ook best moeilijk te vervullen zijn, alsnog gehonoreerd mede door inzet van heel veel vrijwilligers. In Bodegraven-Reeuwijk is de organisatie in handen van het lokale comité van de Nationale Ouderendag.

Does van Middelkoop, lid van de lokale afdeling Bodegraven-Reeuwijk, vertelt dat een klein comité in de gemeente al geruime tijd bezig is met het verzamelen van de wensen en de organisatie van het vervullen daarvan. "De deelname aan deze ouderendag staat open voor alle ouderen uit onze dorpen die om welke reden dan ook moeilijk de deur uit komen. Om de aanmelding zo soepel mogelijk te laten verlopen, hebben wij wenskaarten neergelegd op strategische plekken zoals de verzorgingshuizen, wachtkamers van de medische centra en Huizen van Alles. Ook was het mogelijk dat derden zich aanmeldden en het mooiste is dan dat de aanmelder ook zelf een rol als vrijwilliger op zich neemt en, zo mogelijk, een bijdrage levert in de kosten. Ook de kerken en de thuiszorgorganisaties konden mensen aanmelden. Daar werd door de thuiszorg goed gebruik van gemaakt."

58 wensen

Does vertelt dat er voor dit jaar inmiddels 58 wensen zijn ingediend. "Het is altijd leuk om te kijken waar de wensen van de ouderen liggen. Soms is het heel eenvoudig te realiseren, zoals de wens om nog eens pannenkoeken te kunnen eten bij 't Veldhuis, maar voor ritjes naar bijvoorbeeld het speelgoedmuseum, het strand of het Dolfinarium is meer organisatie nodig. Wij proberen de wensen uiteraard zoveel mogelijk te combineren en ook zijn wij altijd bezig om gratis toegang te krijgen of in ieder geval kaarten tegen een flinke reductie om de wensen betaalbaar te kunnen uitvoeren." Over de vraag wat dit jaar de meest bijzondere wens is hoeft Does niet lang na te denken. "Heel aardig vond ik de wens van een mevrouw die graag koffie wil gaan drinken in een kattencafé. Deze wens gaat, met instemming van die mevrouw, gerealiseerd worden door de Vriendenloterij. Overigens is het wel goed om te vermelden dat niet alle wensen op 4 oktober vervuld kunnen worden, organisatorisch is dat niet mogelijk. Maar wij proberen wel zo dicht mogelijk bij die datum te blijven."

Ieder jaar is het volgens Does weer puzzelen om het evenement financieel rond te krijgen. "Wij hopen dat de vrijwilligers ook een deel van de kosten voor hun rekening zullen nemen, maar wij hebben ook fondsen aangeschreven. En als wij tekort komen, kunnen we nog een beroep doen op het hoofdkantoor van het Ouderenfonds in Amersfoort."

Eenzaamheid bestrijden

Inmiddels is tijdens het gesprek ook burgemeester Christiaan van der Kamp aangeschoven. Hij vertelt enthousiast te zijn over het initiatief. "De gemeente vindt het erg belangrijk dat de eenzaamheid onder ouderen wordt bestreden. Om dat te doen moet je mensen ontmoetingskansen geven. Dat kan bijvoorbeeld door de Huizen van Alles, maar ook door dit soort initiatieven. Het stelt de mensen vaak in staat weer een klein netwerkje op te bouwen, waardoor hun eenzaamheid wordt verminderd."

De burgemeester laat het niet bij mondelinge steun. "Ik heb bewondering voor het vele werk dat door het comité wordt verzet en ik wil zelf niet aan de kant blijven staan. Als vrijwilliger ga ik daarom met een ouder echtpaar naar Naturalis om die wens van hen te vervullen. Ik hoop daarmee ook een goed voorbeeld te geven en roep met plezier anderen op om ook mee te helpen de wensen van de ouderen te vervullen."

Bij die laatste woorden sluit Does van Middelkoop zich graag aan. "Wij hebben toch minstens zo'n 30 vrijwilligers nodig om alle wensen te vervullen. Die hebben wij nog niet. Dus ook wij roepen mensen op om zich aan te melden om te helpen ouderen een mooie dag te bezorgen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via ouderendagbr@gmail.com voor het vervullen van een wens of telefoonnummer 06-21458972. Het inzien van nog openstaande wensen per gemeente is ook mogelijk via www.nationaleouderendag.nl.

Tekst en beeld: Bert Verver

Gouwen Ouwen orkest

Behalve het vervullen van wensen wil het lokale ouderendagcomité nog meer mensen blij maken. Daarom organiseert het comité dit jaar op 4 oktober een spetterend optreden van het 'Gouwe Ouwen' orkest in de sfeer van André Rieu. Niet alleen ouderen, maar ook mensen met een beperking uit Bodegraven-Reeuwijk worden van harte uitgenodigd om te komen genieten van deze prachtige show die gegeven zal worden in het Evertshuis op vrijdag 4 oktober. Inloop vanaf 13.30 uur, aanvang 14.30 uur. Inclusief consumptie bedraagt de toegangsprijs slechts € 2,50. Kaartjes kunnen gereserveerd worden via ouderendagbr@gmail.com of telefoonnummer 06-13055705.

Advertentie

Categorieën