Afbeelding

Twee werken van Leny van Aalst in nieuwe expositie

Algemeen

Bodegraven - Zaterdag 5 oktober a.s. wordt om 15.00 uur de nieuwe expositie 'De meester en zijn leerlingen' in de POP-UP Galerie Marryzglaz in de Kerkstraat 22 in Bodegraven geopend. Een expositie met werken van deelnemers van twee amateur schilderclubjes, de Krea Klub en de Boreftse Colour Schildersclub, uit Bodegraven.

De oudste deelnemer aan deze expositie is de Bodegraafse Leny van Aalst, ze is onlangs 90 jaar geworden. Ze doet met twee schilderwerken aan deze expositie mee. Dit vanwege het feit dat Leny niet één maar twee keer per week naar beide schilderclubjes gaat.

Veelbelovend

In de jaren tachtig heeft Leny zich aangemeld bij de Krea Klub van Harmen Kooistra. Leny: "Van Harmen heb ik de basisbeginselen geleerd, het maken van o.a. een ondergrond, het tekenen, ook in perspectief. Hier ben ik ook begonnen met het schilderen van stillevens." Haar eerste schilderij was een vaas met roze bloemen en dat zag er al veelbelovend uit. Ze heeft met allerlei technieken gewerkt. Omdat schilderen voor haar een passie is heeft ze zich in 2001 ook aangemeld bij de Boreftse Colour Schildersclub.

Leny vindt het belangrijk om onder de mensen te komen. Dit doet ze door deel te nemen aan deze clubs. En dat is niet nieuw voor Leny. "Creativiteit zat er al vroeg in, het tekenen van hoofden deed ik op elk blaadje wat voor handen lag." En als coupeuse in de confectie wist ze mooie jurkjes en rokjes te maken.

In iedere provincie

Inspiratie voor het maken van een doek vindt Leny in het dagelijkse leven. "Dit vind ik op plekken die soms het meest voor de hand liggen, zoals een afbeelding in een tijdschrift, een schilderij in een museum of een ansichtkaart." Een opzet van een schilderij maakt ze thuis en op de clubs gaat ze dan schilderen. Leny werkt precies, ze let hierbij goed op de details. Ze is niet gauw tevreden en noemt zichzelf perfectionistisch. Als voorbeeld laat ze het 'meisje met de parel' zien wat ze in 2003 geschilderd heeft.

Leny vertelt met veel enthousiasme over haar werk. Ze schildert nu al bijna 40 jaar. Leny heeft dan ook al vele doeken gemaakt en verkocht. Ik denk dat er in elke provincie wel een schilderij hangt van mij", glundert Leny.

Expositie

Naast de diverse schilderwerken zijn er bijzondere handgemaakte tassen van Wilma ten Hacken te zien en te koop. De tassen zijn allemaal unieke exemplaren, van elk is er maar één. Daarnaast ook glasobjecten van Marry Buiks. Deze expositie is tot en met 28 december te zien in de POP-UP Galerie Marryzglaz.

De Krea Klub

Deze schilderclub is rond 1980 door kunstenaar Alphons van Leeuwen voor ouderen opgericht. Na twee jaar heeft kunstenaar Harmen Kooistra het schilderstokje van hem overgenomen. De klub begon met twee mensen en nu zijn er ongeveer 25 mensen, in allerlei leeftijdscategorien, die wekelijks in Rijngaarde bij elkaar komen. Sommige leerlingen zitten er al meer dan 30 jaar bij.

Doel van de klub is ontspanning in het schilderen. Iets scheppen met olie- of acrylverf, potlood, pen en inkt. Men werkt met diverse voorbeelden: landschappen, bloemen, gezichten, figuren, stillevens, dieren, enzovoort. Het lukt niet altijd, maar als een kunstwerk af is, is er tevredenheid over het behaalde resultaat. De basis is leren omgaan met techniek. Hoe krijg ik deze kleur, hoe zal ik beginnen, wat voor kleuren moet je mengen voor een gelaatskleur, hoe schilder je bomen, welk penseel gebruik ik hiervoor. Allemaal vragen, maar men leert van elkaar.

Het sociale contact is zeer belangrijk, want er wordt wat afgekletst en vaak ook veel gelachen. Het plezier in het schilderen staat voorop. Al meer dan 37 jaar draagt Harmen zijn kennis met de kunst met veel genoegen en blijdschap uit.

De Boreftse Colour Schildersclub

In 2000 is deze club van enthousiaste mensen ontstaan, met als hobby: kunst-schilderen. Zowel beginners als gevorderden komen een groot deel van het jaar, iedere woensdagmiddag, in een gehuurd atelier in het Evertshuis, bij elkaar om in een ongedwongen sfeer samen te schilderen. Er worden allerlei technieken bedreven: olie, acryl en aquarel. Er wordt geen lesgegeven maar men leert van elkaar en er worden soms nuttige tips gegeven. Dit alles in een open, gezellige en creatieve sfeer.

Advertentie

Categorieën