Gemeenteraad hakt voortvarend flink aantal knopen door

Politiek

Bodegraven-Reeuwijk - In vervolg op een tweetal langdurige commissievergaderingen heeft de gemeenteraad vorige week woensdag op een voortvarende wijze een aantal knopen doorgehakt over voorstellen die gedeeltelijk al een lang voortraject kenden. Over de inhoud van de voorstellen werd nauwelijks meer gediscussieerd en er was op de meeste fronten een opmerkelijke eensgezindheid.

Centrumvisie

Bij het raadsvoorstel over de prioritering van projecten om het centrum van Bodegraven aantrekkelijker te maken, ging het vooral om de positie die een mogelijk nieuwe voetgangersbrug over de Rijn inneemt. In de prioriteitenlijst staat deze brug op de laatste plaats. Er ontstaat een spanningsveld met het nieuw op te stellen bestemmingsplan als de positie van de brug voor die tijd niet duidelijk is. Door middel van een amendement probeerde de VVD de brug in een aparte categorie te plaatsen. Het college zou dan de nodige stukken moeten aanleveren, waarna in februari een discussie over nut en noodzaak van de brug zou kunnen plaatsvinden. De discussie ging in deze vergadering vooral over de wenselijkheid van dit amendement. De meningen erover waren behoorlijk verdeeld. Enkele partijen zagen er wel wat in, omdat een vroegtijdige discussie de nodige duidelijkheid zou kunnen brengen, maar andere wilden de tijd zijn werk laten doen en het besluit niet onder tijdsdruk nemen. Alle fracties maakten wel duidelijk dat in het traject naar definitieve besluitvorming er voldoende ruimte moet zijn voor inbreng van bewoners en belanghebbende organisaties zoals de BOV en Hart in Bodegraven.

Voor dat laatste wil wethouder Inge Nieuwenhuijzen zeker voldoende tijd hebben. Ze maakte duidelijk de brug niet te willen schrappen omdat die nadrukkelijk een plaats heeft in de centrumvisie. Zij snapte de wens om helderheid in de besluitvorming te brengen, maar zij maakte duidelijk wel wat tijd nodig te hebben voor een zorgvuldige voorbereiding van de besluitvorming, inclusief raadpleging van belanghebbenden. Zij sprak daarbij de verwachting uit dat in het voorjaar 2020 de besluitvorming zou kunnen plaatsvinden. De toezegging van de wethouder en het betrekkelijk geringe enthousiasme voor het amendement leidden er toe dat de VVD na kort beraad het amendement introk, waarna het voorstel unaniem door de raad werd vastgesteld.

Meerderheid vóór coördinatiebesluit plan Elfhoeven

Het college had bij de raad een voorstel neergelegd om voor de realisering aan de plas Elfhoeven van een restaurantaccommodatie met de daarbij behorende voorzieningen een zogeheten coördinatiebesluit te nemen. Dit besluit maakt het mogelijk de procedures van het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning gelijk op te laten lopen. De juridische procedure die belanghebbenden naar verwachting zullen gaan voeren, wordt op die manier ook vereenvoudigd omdat een bezwaar zonder tussenkomst van de rechter direct bij de Raad van State terechtkomt.

Dat het puur om een procedureel besluit ging, bleek wel toen Hennie Castelein (Burgerbelangen) als eerste spreker toch op de inhoudelijk toer ging en door de voorzitter tot de orde werd geroepen. Daarna verklaarde zij kort en bondig tegen het voorstel te zijn. Ook Monique Jonker (PvdA) zag niets in het voorstel omdat zij van mening is dat de positie van de omwonenden in het gedrang zou kunnen komen. De tegenstemmers zijn daarmee gelijk in kaart gebracht, want de overige partijen volgden het collegevoorstel dat derhalve met een grote meerderheid werd aangenomen.

Amendementen

Na lange tijd van voorbereiding moest de raad een besluit nemen over de visies Recreatie en Toerisme en Kunst en Cultuur. Inhoudelijk was er in de commissie Samenleving al een ruime gedachtewisseling geweest. Nu bleef dat beperkt tot wat korte statements waarbij met name aandacht werd gevraagd voor de keerzijden van de medaille als de sector Recreatie en Toerisme groeit. Zo vroeg Annemiek Oskam (VVD) aandacht voor de effecten van een toenemend gebruik van het plassengebied en motorverkeer in De Meije. Reinoud Doeschot (GroenLinks) was ook minder positief en vroeg zich af waar het plafond van de groei was, welk soort toerisme gefaciliteerd zou moeten worden en wat de consequenties daarvan zouden zijn. Reinder van Meijeren (CDA) hield nog een pleidooi voor het muziekonderwijs en vroeg ook de volks- en leescultuur in de toekomst een plaats te geven. Willem Zuijderduijn (VVD) was benieuwd of er gebruik gemaakt kon worden van provinciale subsidie. Volgens wethouder Robèrt Smits was dat traject wel ingezet voor al lopende projecten, maar zal er eerst duidelijkheid moeten zijn over toekomstige projecten voordat die ingediend kunnen worden.

Beide voorstellen waren van een amendement voorzien waarin opgeroepen werd de financiële besluitvorming uit te stellen tot na de discussie over de 'keuzenota' in oktober. Deze amendementen werden unaniem aangenomen en dat gold ook voor de visies zelf.

Alcoholgebruik, energietransitie en Reeuwijkse Poort

Zoals gebruikelijk is er aan het eind van een raadsvergadering voor de raadsleden de mogelijkheid tot het stellen van vragen aan het college. Daar werd dit keer goed gebruik van gemaakt. Remco Tijssen (Burgenbelangen) kwam terug op de berichtgeving rond het alcohol en lachgasgebruik tijdens Bruisend Reeuwijk. Hij maakte zich daar grote zorgen over en vroeg zich af of een breed maatschappelijk debat niet wenselijk was. Merel van Dijk (GroenLinks) haakte daarop in en deed het voorstel om op de feesten een alcoholvrije avond in te voeren. Burgemeester Christiaan van der Kamp deelde de zorgen, maar wees erop dat veel partijen (zoals de sportclubs) hard werken om het gebruik terug te dringen. Hij ziet echter nog onvoldoende effecten daarvan en cijfermatig kan hij de problematiek niet onderbouwen. Hij wil aandacht blijven vragen voor de problemen, maar ziet daarbij ook een belangrijke rol weggelegd voor de ouders.

Hennie Castelein (Burgerbelangen) en Nico de Heij (CDA) vroegen het college of zij zicht hadden op de effecten op de gemeente van het provinciale coalitieakkoord over energietransitie en hoever de gemeente zelf met planvorming is. Wethouder Robèrt Smits verklaarde toch wel geschrokken te zijn van het akkoord, omdat de provincie het plaatsen van windmolens en zonneparken in het Groene Hart eigenlijk niet toelaatbaar vindt. Hij wil op zo kort mogelijke termijn met de provinciale bestuurders om tafel. Ook meldde hij dat er voor de gemeentelijke aanpak een Plan van Aanpak klaar ligt, maar dat het verdere proces nog even stilligt tot er een programmamanager is.

Namens de VVD vroeg Dirk van den Acker om meer informatie over een mogelijke kliniek met hotelaccommodatie op het bedrijventerrein Reeuwijkse Poort. Zijn fractie wilde niet verrast worden met een grootschalige ontwikkeling zoals destijds bij de arbeidsmigrantenhuisvesting. Wethouder Jan Leendert van den Heuvel begreep de achtergrond van de vraag. Hij gaf aan dat er regelmatig vragen komen over wat er wel of niet kan in de Reeuwijkse Poort. Er was een vage vraag of het college in zou kunnen stemmen met een hotel met zorgcomponent. "Wij kunnen echter op dit moment geen informatie geven over de precieze bedoelingen", aldus de wethouder, "omdat wij de initiatiefnemer om een uitgewerkt plan hebben gevraagd, maar dat is tot dusver niet in ons bezit."

Tekst: Bert Verver

Feestelijk begin

Niet iedere raadsvergadering kent zo'n feestelijk begin als die van vorige week. Raadslid Monique Jonker (PvdA) mocht op een versierde stoel plaats nemen ter ere van haar verjaardag en er was een toespraak van Jan Vergeer (CDA) in de richting van de raadgriffiers Hans Rijs en John Zwetsloot die beide 12,5 jaar in dienst waren. Hij roemde de inzet van beide griffiers en de grote betekenis die zij voor de raad hebben. Burgemeester Christiaan van der Kamp sloot zich daar graag bij aan en de vriendelijke woorden werden onderstreept met de overhandiging van een fraai boeket en een boek. Een boeket was er ook voor de heer W.E. Dubelaar die namens D66 werd benoemd als commissielid.

Prioritering projecten centrumplan Bodegraven

Door de instemming van de gemeenteraad met de prioritering van de projecten die tot een verbetering van het centrum van Bodegraven moeten leiden, zullen in 2020 de volgende projecten ter hand worden genomen:

Herinrichting Marktstraat tot aan de brug (begint eind 2019), aankleden en vergroenen Raadhuisplein, herinrichting Nutspassage en Bouwsteeg, aankleding Rijnkade, optimalisering parkeercapaciteit, structureren parkeren Oude Markt en schilderen lichtmasten.

Projecten die later aan de orde komen en waarvoor nog een nadere afweging moet worden gemaakt zijn: herinrichting Oude Markt, grootschalige parkeervoorziening, wijziging verkeerscirculatie centrum, herbestraten Rijnkade, 2e voetgangersbrug en vergroening rond het gemeentehuis.

Keuzenotitie moet begroting in balans brengen

Tijdens de behandeling van de kadernota 2020 is een motie aangenomen met daarin de oproep een keuzenotitie op te stellen op basis waarvan de raad beslissingen kan nemen om de begroting 2020 sluitend te maken. In de laatste raadsvergadering lieten enkele raadsleden hun irritatie blijken over het feit dat die notitie er nog niet was. Uiteindelijk kwam de notitie vorige week donderdagavond in het bezit van de lokale politici. Om voldoende tijd te hebben de keuzes goed af te wegen, is besloten de vergadering van de commissie Bestuur en Financiën van vanavond uit te stellen naar woensdag 9 oktober a.s. Enkele belangrijke uitgangspunten bij het maken van de keuzes zijn dat het knelpunt Sociaal Domein moet bijdragen aan de oplossing en het feit dat de maatregelen niet mogen leiden tot een (grote) lastenverzwaring voor de burger. De voorzet die het college in de notitie geeft, leidt niet tot en sluitend resultaat op het Sociaal Domein. Om wel tot een sluitende begroting te komen, wordt een bijstelling voorgesteld op een groot aantal beïnvloedbare kosten (vaak wat kleinere bedragen) maar bijvoorbeeld ook op een vertraging bij investeringen in kwaliteit van wegen en het schrappen van subsidieregelingen voor bijvoorbeeld groen en groene daken. Ook binnen het Sociaal Domein zal op een aantal subsidieregelingen worden bezuinigd.

Advertentie

Categorieën