de Big Shopper dag op het terrein van Siloah.
de Big Shopper dag op het terrein van Siloah. Foto: Lisanne van Uunen

Uitbreidingsplannen Siloah gepresenteerd aan omwonenden

Politiek

Bodegraven - Dinsdag 8 oktober vond een druk bezochte informatieavond over de uitbreidingsplannen van Siloah plaats voor omwonenden en geïnteresseerden. Er was een presentatie over de huidige en wenselijke situatie waarin namens Siloah werd uitgelegd hoe de uitbreiding er naar verwachting uit zal zien en, niet onbelangrijk, waarom deze groei nodig is. De aanwezigen konden ter plekke vragen stellen en zorgen delen. Veel van deze vragen konden direct worden beantwoord.

Siloah biedt mensen met een verstandelijke en eventuele lichamelijke beperking een plek om te wonen, maar ook om te werken ofwel de dagbesteding. Momenteel bieden zij, op de Akker, woonruimte aan 55 cliënten. Met de dagbesteding erbij is sprake van 80 cliënten, van wie 25 thuis of op een andere locatie wonen. De locatie De Rank in Bodegraven huisvest nu 15 cliënten, maar de afgelopen jaren is duidelijk geworden dat deze huisvesting niet meer passend is. De woonzorgzwaarte en wensen van de cliënten zijn veranderd. Een voorbeeld daarvan is dat sanitair gedeeld wordt, maar dat er behoefte is dit in privacy te gebruiken. Daarnaast is er een behoorlijke wachtlijst die door beperkt verloop niet snel krimpt. Om in de behoefte van de cliënten te voorzien, is Siloah op zoek naar uitbreidingsmogelijkheden. In het voorstel zoals het er nu ligt wordt één van de panden van de hoofdlocatie in Bodegraven (aan de Broekveldselaan) vervangen door nieuwbouw. Het aantal cliëntplaatsen op dit moment in dit pand is 12. Door uit te breiden en de hoogte in de gaan biedt dit pand straks plaats aan 40 cliënten. De bewoners van de Rank zullen dit pand betrekken naast de 12 huidige bewoners, waarna er nog 13 plaatsen over blijven voor mensen vanaf de wachtlijst die wachten op een woonzorgplek. Op het terrein is dus sprake van een stijging van 55 naar 83 cliënten waarvan 13 voor Siloah nieuwe bewoners. Door het huidige pand te vervangen door nieuwbouw, zal de dierenweide verplaatst gaan worden naar een groenstrook aan de andere kant van het terrein.

Kou uit de lucht

Eerder berichtte we in deze krant dat een groep omwonenden zich verzette tegen de uitbreidingsplannen middels inspraak door vertegenwoordiger namens de omwonenden Piet de Rooij. De manager Zorg van Siloah Bodegraven, Bauke de Jong, geeft aan te betreuren dat het al zo snel in het proces zover heeft moeten komen. "We zijn inderdaad al jaren in gesprek met de gemeente over mogelijke uitbreiding, maar we wilden de omwonenden en andere betrokkenen informeren als de plannen concreet zouden zijn, zodat we ook echt kunnen laten zien wat we voornemens zijn te gaan doen en waarom. Er zijn meerdere scenario's gepasseerd, maar we wilden in de openheid treden als er sprake was van een serieuze concrete optie. Door de kanalen van openbaarheid van bestuur ging dit sneller dan verwacht. We hopen met de informatieavond, die overigens al in de planning stond voordat omwonenden hun zorgen uitten, een hoop kou uit de lucht te hebben gehaald."

Overigens hebben de uitbreidingsplannen geen effect voor de gemeentelijke zorgbegroting, die op het gebied van Jeugdzorg tekorten kent. De cliënten van Siloah hebben een indicatie vanuit de Wet Langdurige Zorg, waardoor de financiën ten laste zouden komen van het Rijk.

In gesprek blijven

Siloah geeft aan oog te hebben voor de sociale impact van hun plannen en is bereid hierover tijdens het gehele proces rondom de uitbreiding, en ook daarna, proactief in gesprek te blijven met omwonenden. "De deur staat altijd open, en we zullen hier serieus mee omgaan", aldus De Jong. Overigens moeten de gemeentelijke procedures betreffende de uitbreiding nog starten. Waar het college mee akkoord is gegaan, is het met de aankoop van enkele percelen als uitbreiding van de huidige grond om in de toekomstige situatie in parkeer- en groenvoorziening te kunnen blijven voorzien.

Tekst en beeld: Lisanne van Uunen

Big Shopper dag

Sinds een aantal jaar organiseert Siloah een Big Shopper dag op het terrein en nodigt omwonenden actief uit (er worden uitnodigingen verspreid in de wijk) hierbij een kijkje te komen nemen op zowel het terrein als op de rommelmarkt en de kraampjes op de braderie. De laatste Big Shopper dag was 31 augustus. Het doel van deze dag is niet alleen het vullen van de shopper, maar heeft ook een sociale functie. Het is ook een aanleiding voor informeel contact tussen bewoners en omwonenden, dat hopelijk bijdraagt aan meer wederzijds begrip.

Advertentie

Categorieën