Afbeelding

Een huwelijk met een lach en een traan

Human Interest

Bodegraven - Gijs (84) en Nellie (82) Spaans ontvingen in hun fijne huis aan de Merel een prachtig boeket bloemen uit handen van burgemeester Christiaan van der Kamp ter ere van hun 60-jarig huwelijk. Een huwelijk met een lach en een traan.

Gijs is van oorsprong een Scheveninger maar groeide op in Delft. Nellie is geboren en getogen in Delft. In april 1945 was Gijs getuige van de voedseldropping voor de uitgehongerde bevolking vanaf vliegveld Ypenburg door de geallieerden. De vliegtuigen kwamen zo laag overvliegen dat Gijs de piloten kon zien zitten. Gijs: "Toen dacht ik direct: dat wil ik later ook: vliegen!" Om vlieger te worden moest Gijs de HBS volgen, dat was echter financieel niet haalbaar. Via de MULO en de luchtvaart HTS werd Gijs uiteindelijk boordwerktuigkundige. Hij kreeg een baan bij de KLM en trouwde Nellie.

Werkzame leven

Nellie en Gijs kochten een woning in Nieuwkoop, waar ze na hun huwelijk introkken. Twee dochters werden hier geboren. Gijs maakte lange reizen aan boord van de KLM-vliegtuigen. Hij was steeds tussen de tien en dertig dagen van huis. Nellie stond er dan alleen voor. Nellie: "Dat was best wel eens lastig, zeker als de meisjes ziek waren. Ooit waren beiden vreselijk ziek door de mazelen, ze hadden 40 graden koorts. Dan is het niet eenvoudig om de zorgen niet te kunnen delen."

Uiteindelijk heeft Gijs zeven jaar voor onze nationale luchtvaartmaatschappij gewerkt. Hij accepteerde een baan bij Mobile Oil en het gezin verhuisde naar Bodegraven. In Bodegraven werd tien jaar na de geboorte van de tweede dochter, hun derde kind, een zoon, geboren. Gijs werkte uiteindelijk 33 jaar voor Mobile Oil in diverse functies. Op 62-jarige leeftijd ging hij met pensioen. Na zijn officiële afscheid bij de oliemaatschappij bleef hij nog een paar jaar als adviseur verbonden aan het bedrijf.

Reizen

Nellie en Gijs kregen nu eindelijk de tijd voor hun passie: reizen. Indonesië, Israël, Egypte en Zuid-Afrika zijn zomaar een paar bestemmingen die zij verkenden. Nellie ziet haar kinderen iedere dinsdag en vrijdag en op donderdagmorgen sport zij bij N-Joy. Nellie: "Twee jaar geleden werd ik getroffen door een hartinfarct. Na behandeling moest ik een aantal maanden revalideren in het ziekenhuis en dat heb ik in Bodegraven voortgezet, iedere donderdagmorgen werk ik met een vaste groep mensen aan mijn conditie." Gijs heeft rondleidingen gegeven in het luchtvaartmuseum in Lelystad, is chauffeur op de buurtbus geweest en is lid van Probus.

Herdenken en vieren

De drie kinderen trouwden en zorgden voor nageslacht. Als zij hierover praten tovert dit een een lach op de gezichten van Gijs en Nellie. Zeven kleinkinderen zijn ze rijk. Zes kleindochters en gelukkig ook een kleinzoon, de stamhouder. Inmiddels is het eerste achterkleinkind ook geboren. Gijs is duidelijk trots: "Alle kinderen en (achter)kleinkinderen wonen in Bodegraven." De traan in hun huwelijk is veroorzaakt door het overlijden van hun dochter. Zij mocht slechts 55 jaar worden. Nellie: "Het is nog steeds niet te bevatten, hier zullen wij nooit overheen komen als ouders."

Ter ere van het 60-jarig huwelijk is de hele familie naar de Lutte afgereisd om een lang weekend samen in een heerlijk hotel in een mooie omgeving het leven te herdenken en te vieren.

Tekst en beeld: Edith Op de Woerd

Advertentie

Categorieën