Afbeelding
Foto: BertVerver

Nog geen groen licht voor hypotheek aula begraafplaats Tempel

Politiek

Tempel - De commissie Bestuur en Financiën heeft in haar vergadering van vorige week woensdag nog geen groen licht gegeven voor het verstrekken van een hypotheek aan Brouwer de Koning Uitvaartzorg B.V. Het college wil deze hypothecaire lening ten bedrage van € 550.000,- verstrekken om de uitvaartondernemer in de gelegenheid te stellen de afbouw van de aula op de begraafplaats Tempel ter hand te nemen. Deze afbouw is noodzakelijk omdat de bouw februari jl. is stilgelegd omdat de bank de beloofde financiering uiteindelijk toch niet verstrekte.

Bevoegdheid college

Nadat de ondernemer in een besloten deel van de vergadering zijn bedrijfssituatie aan de commissieleden had toegelicht ging wethouder Kees Oskam nog nader in op de maatschappelijke nut van de aula die naar verwachting dienst zal doen bij 30 uitvaarten en 40 opbaringen. Het verstrekken van een hypothecaire lening, waaraan stevige voorwaarden verbonden zijn, is formeel een bevoegdheid van het college, maar dat gaf er de voorkeur aan de commissie en de raad te vragen om wensen en bedenkingen.

De commissieleden maakten daar dankbaar gebruik van. Als eerste spreker noemde Remco Tijssen (BBR) het een ingewikkelde materie. Het uitgangspunt van zijn partij is dat bankieren met gemeenschapsgeld met een commerciële partij niet gedaan zou moeten worden. Hij betwijfelde of de lening terugbetaald zou kunnen worden en vroeg zich af of er geen andere mogelijkheden waren, zonder daar overigens zelf een suggestie voor te doen. Els Oliwkiewicz (ChristenUnie) vond dat de ondernemer eigenlijk maar zelf de financiering zou moeten regelen. Uiteraard was dat ook de voorkeur van de gemeente maar dat was dus niet mogelijk gebleken (ondanks een eerdere toezegging van de bank).

Vijfde optie

Johannes Mattiesing deelde de bedenkingen maar kwam met een voorstel een vijfde variant (naast de al eerder onderzochte vier varianten) te onderzoeken. Hij deed daarbij de suggestie een tijdelijke voorziening te treffen waarbij de aula wordt overgenomen. "Daarmee hou je de regie in eigen hand en stel je ondernemer in de gelegenheid door te zoeken naar een financierder. Als die gevonden is, kan de ondernemer het pand weer overnemen en loopt de gemeente geen risico", aldus de SGP woordvoerder.

De overige fracties keken, evenals Remco Tijssen, ook wel wat vreemd aan tegen het bankieren door de gemeente maar deelden de opvattingen van het college dat er een oplossing gezocht moest worden voor het probleem.

Wethouder Kees Oskam ging nog kort in op de mogelijkheden die ook verkend waren maar bleef van mening dat een hypothecaire lening, die in principe na 5 jaar afgelost moet worden, de meeste zekerheid bood aan de gemeente. Hij verklaarde zich wel bereid de suggestie van Johannes Mattiesing te onderzoeken en beloofde voor de raad van 30 oktober daar meer inzicht in te geven. Het voorstel zal als bespreekstuk in die raad worden gebracht.

Gemeentelijk decoratiestelsel met enthousiasme ontvangen

Anders dan over het voorstel voor de hypothecaire lening was de commissie Bestuur en Financiën enthousiast over het voorstel van het college om een gemeentelijk de decoratiestelsel in het leven te roepen. Volgens een toelichting door de burgemeester sluit een dergelijk voorstel goed aan bij het landelijk decoratiestelsel (de koninklijke onderscheidingen) en kan het toegepast worden om inwoners (maar ook niet-inwoners) die zich buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving in onze gemeente eens goed in het zonnetje te zetten zonder dat daarvoor de uitgebreide procedure voor de koninklijke onderscheiding gevolgd moet worden. Omdat de inzet van betrokken burgers heel breed kan zijn is gekozen voor een viertal onderscheidingen: het ereburgerschap (alleen voor inwoners), een gemeentelijke erepenning, een dorpspenning en een jeugdpenning.

De commissieleden omarmden het voorstel en hadden slechts wat praktische vragen. Van belang is dat benadrukt werd dat de onderscheidingen toegekend kunnen worden voor heel veel sectoren van de samenleving, dus zeker niet alleen voor sport, maar ook voor cultuur en maatschappelijke inzet. De toekenning zal in handen liggen van het college, met uitzondering van het ereburgerschap waarvoor een raadsbesluit nodig zal zijn. Het voorstel zal als hamerstuk naar de raad gaan en na vaststelling zal een compacte verordening worden gemaakt en zullen lokale ontwerpers gevraagd worden ontwerpen te maken.

tekst: Bert Verver

Advertentie

Categorieën