Arno:
Arno: "Er wordt nog steeds over ons in plaats van met ons gepraat" Foto: Edith Op de Woerd

Vlaggen ondersteboven bij boeren in onze gemeente

Human Interest

De Meije - In de middeleeuwen werden vlaggen van kastelen ondersteboven gehesen in geval van nood. Het is een noodsignaal naar de staat. In dit geval geven de boeren een noodsignaal aan de Nederlandse overheid.

Volgens de overlevering hebben de kleuren rood, wit en blauw elk een betekenis. Het rood staat voor het volk, wit voor de kerk en het blauw voor de adel of de elite. Het maakt de duiding van het omdraaien van de vlag wel betekenisvoller. Door de blauwe kleur boven te hangen, symboliseren de boeren dat de elite boven de bevolking staat; de politiek boven de boeren.

Protest

Opnieuw aan de keukentafel bij Arno Kastelein in de Meije vertelt de jonge boer dat het eerste protest op 1 oktober van grote betekenis is geweest: "Het boerenprotest van 1 oktober was een enorm succes. Het blijkt dat we een groot draagvlak in de maatschappij hebben. De agrarische sector gaf eensgezind sectorbreed een sterk signaal af richting de politiek."

Als reactie op het massale protest laat landbouwminister Schouten op 4 oktober weten dat een vrijwillige sanering van de veestapel het uitgangspunt is, maar er kunnen wel reeds afgegeven vergunningen deels ingetrokken worden. Als de provincies per brief op 8 oktober hier nog een schep bovenop doen, is het hek opnieuw van de dam. Op 16 oktober was er weer een massaal protest van onze boeren.

Diefstal

Veel boeren, onder wie velen in onze gemeente, hebben na afschaffing van het melkquotum begin 2015 geïnvesteerd in moderne grotere stallen om zo hun veestapel te kunnen uitbreiden. Voor de nieuwe stallen en het groter aantal koeien zijn door de provincie vergunningen afgegeven. Door het fosfaatquotum, wat een half jaar later ineens werd ingesteld, hebben de veehouders nog niet kunnen doorgroeien naar het aantal koeien waarvoor zij vergunningen hebben gekregen. Echter, op basis van de afgegeven vergunningen is de stikstofuitstoot berekend (dus niet op basis van het werkelijk aantal koeien). De provincies hebben in hun brief van 8 oktober laten weten dat zij de vergunningen gaan aanpassen naar het huidige aantal koeien, dus niet op de stalcapaciteit. Uitbreiding is dus niet meer toegestaan, dure stallen blijven deels leeg. Boeren zien dit als diefstal. Andere sectoren, zoals de bouw, krijgen nu de beschikking over deze vrijgekomen stikstofruimte. Deze aangekondigde maatregel is de boeren in het verkeerde keelgat geschoten, vandaar de protesten vorige week bij de verschillende provinciehuizen.

Grote vraagtekens

Behalve de maatregel van de provincies zit er nog meer dwars. Arno: "We willen weten hoe het RIVM tot de cijfers met betrekking tot de stikstofuitstoot is gekomen. We vragen ons af of het aandeel van de stikstofemissie die door de agrarische sector zou worden uitgestoten, wel zo groot is. We krijgen hier geen bewijs voor. Is het bijvoorbeeld bekend dat 18% van de ammoniakuitstoot van de Noordzee afkomstig is? Waarom wordt de uitstoot van het vliegverkeer boven Nederland maar tot 1 kilometer hoogte gemeten? En zo zijn er veel meer vragen waarop geen antwoord wordt gegeven. Er moet openheid komen!" Het protest van 16 oktober richtte zich daardoor niet alleen op de politiek in Den Haag, maar ook op het RIVM in De Bilt.

Vervolgacties

Arno weet bijna zeker dat de boeren opnieuw in Den Haag zullen gaan protesteren. Zeker nu landbouwminister Carola Schouten afgelopen vrijdag, na het tweede massale protest zei: "Provincies kunnen boeren dwingen te stoppen met hun bedrijf, het kabinet 'gaat uit van vrijwilligheid', maar elke provincie kan haar eigen beleid toepassen." De boeren voelen zich nog altijd niet serieus genomen door de politiek. "Geen enkele afgevaardigde van de regeringspartijen heeft de boeren op het Malieveld toegesproken en van premier Rutte hebben we nog helemaal niets gezien of gehoord."

Tekst en beeld: Edith Op de Woerd

Afbeelding

Advertentie

Categorieën