Gerrie Verwaal - Vroege in de patio van De Meent in Bodegraven
Gerrie Verwaal - Vroege in de patio van De Meent in Bodegraven

De tuin van De Meent onkruidvrij mede door Gerrie Verwaal-Vroege

Human Interest

Bodegraven - Ooit was er zo'n slogan; onkruidvrij dat doen wij. De slogan hoor je niet meer, maar volgens dit principe trekt de 89-jarige Gerrie Verwaal-Vroege het onkruid uit de tuin van de patio van De Meent. We zoeken haar op en krijgen een mooi beeld van deze krasse dame die van mening is dat je allemaal verantwoordelijk bent voor je eigen leefomgeving. Sinds een jaar woont ze in haar appartement in De Meent.

Natuurlijk heeft De Meent ook een hovenier in dienst die verantwoordelijk is voor de verzorging van de tuin op de patio en de bakken rondom het gebouw. Maar onkruid groeit snel. Tuinieren is altijd Gerrie haar hobby geweest. Onkruid trekken, dat werkt verslavend. Als je iets ziet staan, moet het eruit voor het gaat zaaien en je verder van huis bent.

Woonboot

Samen met haar echtgenoot en vier kinderen woonde Gerrie in Nieuwerbrug aan de Bree. In een opmerkelijke woning met een mooi historisch verhaal. Gerrie Verwaal: "Naast ons perceel lag een woonboot. Ooit woonden er twee gezinnen en ten tijde van de eerste gastarbeiders woonden er vier mannen in. Via de ene buur waren ze aangesloten op het elektra en bij ons vandaan kwam het water. Op een bepaald moment kwam één van de mannen bij ons binnen rennen: "wáter, water". De woonboot, zo lek als een mandje, is toen bij ons op het kampie gehesen en daar altijd blijven liggen."

Trap op trap af

"Mijn echtgenoot Frans was plaatwerker en heeft de woonboot opgeknapt. Het is een prachtig huis geworden met een oppervlakte van 10 bij 4.5 meter, waar we later nog een stuk van 5 bij 5 meter hebben aangebouwd. Daaromheen hadden we een prachtige tuin. Zomers was ik meer buiten dan binnen. Ik gunde mijzelf geen tijd om te fietsen, dan hing ik liever aan de heg", lacht Gerrie. "Trap op trap af om die heg van wel 80 meter lang te snoeien."

Zelf aangeschaft

Tuinieren vindt Gerrie Verwaal-Vroege fijn om te doen. "Lekker buiten en je blijft in beweging." Maar dat niet alleen. Het is ook haar leefomgeving die ze graag gezellig maakt. Dat blijkt als we op de patio een foto gaan maken. Bij de overkapte zitjes hangen hanging baskets vol met vrolijke zomerbloeiers, door Gerrie aangeschaft. Evenals de led-lampjes rond het perk. En ook de potten zijn door haar opgevrolijkt met een gadget. Gerrie: "Ik heb ook een bezem gekocht om het blad bij de zitjes weg te vegen en de zitjes in het voorjaar even gesopt."

Wie weet

Natuurlijk is niet iedereen zo fit als Gerrie Verwaal-Vroege. Maar van stilzitten word je dat ook niet. Wie weet is ze een voorbeeld voor meer bewoners in onze gemeente. Met elkaar je eigen leefomgeving een beetje bijhouden, is zo gek nog niet.

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Advertentie

Categorieën