Afbeelding

De kracht van de lokale brandweer zijn de mensen uit het dorp

Human Interest

Reeuwijk - Op het moment van het interview is het rustig in de brandweerkazerne in Reeuwijk. Op een scherm is te volgen welke meldingen er zijn in de regio en wie dienst heeft. Maar er is geen uitruk van wagens. Ploegchef Hans Verkleij leidt mij rond in zijn snoepwinkel. Hans: "Ik ben al 36 jaar bij de brandweer. Het leukste van dit werk is wanneer de pieper gaat. Waar moeten we heen? Waar hebben ze ons nodig? Mensen helpen die even in een ingewikkelde situatie zitten. En als je daar dan ook nog een bedankje voor krijgt. Daar doe je het voor!"

Ook al heet het nu nog 'vrijwillige brandweer', daar gaat verandering in komen. Een verandering die meer recht doet aan de situatie. Het is voor veel mensen een tweede baan naast het 'gewone' werk. En ondanks dat je vrijwillig deelneemt, heb je ook regels en plichten. Hans: "Het 'vrijwillige' in vrijwillige brandweer staat onder druk, niet alleen door het tekort aan brandweermensen maar ook door ontwikkelingen in wet- en regelgeving. Straks ben je als brandweerman/-vrouw in dienst bij de brandweer. Maar wanneer deze verandering doorgevoerd gaat worden, dat is nog niet bekend." Ondanks dat het op dit moment nog vrijwilligerswerk is, is de passie voor het vak er niet minder om. Het team in Reeuwijk kent op dit moment 22 leden, zowel mannen als vrouwen, jong en oud. Hans: "In de brandweerauto hebben we maar zeven zitplekken. Maar als die pieper gaat, dan willen we alle 22 mee."

Apenkooi voor brandweermensen

Je wordt niet zomaar brandweerman of brandweervrouw. Daar gaat een traject (basisopleiding) van wel 2 jaar aan vooraf. Na je aanmelding heb je een gesprek met de ploegchef. Daarna krijg je een keuring: zit je goed in je vel en hoe staat het met je conditie. En dan ga je 2 jaar op 'stage'. Hans: "De zevende plek in de wagen is de stageplek. Vanaf die plek kun je monitoren wat er gebeurt als we naar een melding gaan en krijg je al een kijkje in de keuken." Naast die aanstellingskeuring vindt ieder jaar een conditiekeuring plaats op een circuit. Hans: "Dat is een soort apenkooi voor brandweermensen." Het werk van de brandweer is heel divers. Ook in een gebied als Reeuwijk. Hans: "Reeuwijk is met zijn natuur en droogte gevoelig voor buitenbranden. Ook heeft de Reeuwijkse brandweer met zijn uitgestrekte plassengebied met smalle wegen die gevuld zijn met recreanten een uitdaging om tijdig ter plaatse te komen met het materieel. Maar ook voor meldingen zoals een kat in een boom helpen we de mensen 'uit de brand'. En naast het brandweerwerk zijn we ook een gezellige vereniging met een nazit aan de bar in onze kazerne."

Martinhoorn: oorverdovend, maar bittere noodzaak

Het blijft indrukwekkend: die grote wagens, de boot en materialen die je in de brandweerkazerne tegenkomt. Maar wat is nu het allerleukste in die 'snoepwinkel'? Hans: "De sirene. Op onze wagen zitten twee sirenes. En dat is best uniek. We hebben een elektronische sirene en een Martinhorn. Dat is een toeter op lucht en die maakt een oorverdovend geluid. Vaak horen mensen de elektronische sirene niet als ze in hun auto zitten. Maar met de Martinhorn horen ze dat wel en gaan ze aan de kant. Dan is het doel bereikt, want dan kunnen wij erlangs om snel naar de melding te rijden."

Tip van Hans: veel mensen hebben rook- en koolmonoxidemelders in huis. Dat is een goede ontwikkeling. Daar red je levens mee. Maar wat mensen vergeten, is om ieder jaar een nieuwe batterij in het apparaat te stoppen. Dus als je zo'n melder hebt hangen, vervang ieder jaar de batterij!

Meer informatie over de brandweer? Of een keer bij de brandweer kijken in de kazerne of bij een oefening? Of lijkt het je wat om brandweerman/-vrouw te worden? Volg Brandweer Reeuwijk op hun Facebookpagina en stuur ze een bericht.

Brandweerpreventieweken

Dit jaar zijn de veiligheidsregio's (Brandweer Reeuwijk valt onder de veiligheidsregio Hollands Midden) meer dan ooit betrokken bij de brandpreventieweken. Dit jaar is het thema 'brandweer zoekt speurneuzen'. De campagne richt zicht op kinderen van 9 tot 12 jaar. In de praktijk ziet de brandweer steeds meer branden veroorzaakt door (defecte) elektrische apparaten of foutief oplaadgedrag. Aangezien het aantal elektrische apparaten in de toekomst verder zal toenemen, neemt daarmee ook het risico op brand veroorzaakt door deze apparaten toe. Met een computerspel wil de brandweer hen op een speelse en interactieve wijze brandveilig gedrag aanleren, bijvoorbeeld hoe een brand met brand met elektrische apparaten ontstaat. Als je als kind begrijpt welke factoren er voor zorgen dat er brand ontstaat (de branddriehoek), leren ze ook hoe ze brand kunnen voorkomen. Van afleren (van fout gedrag) naar aanleren (van goed gedrag). Zie voor dit interactieve spel https://brandweerzoektspeurneuzen.nl/

Advertentie

Categorieën