Afbeelding

Politieke column: Boeren op de bres

Human Interest

De afgelopen weken gingen de boeren de straat op. Letterlijk. Ik had er last van. Ik stond namelijk langer in de file. En als gevolg daarvan denk je er meer over na. Dus ja, protesteren helpt. Ik heb niet zoveel verstand van het boerenbedrijf. Niet meer dan de gemiddelde Nederlander in ieder geval. Maar ik weet wel dat niemand iets heeft aan een onbetrouwbare overheid, dus boeren ook niet.

Je zal maar een meerjarenplan hebben opgesteld en nu merken dat er niets van terecht kan komen. Daar zou ik ook niet vrolijk van worden. Maar tegelijk vind ik dat we een probleem hebben met het beschermen van onze gezondheid en de natuur. Ik vind dan dat er ook een stikstofprobleem is. Dus dat er dingen moe(s)ten veranderen, ook voor de boeren, daar ben ik wel van overtuigd. Maar soms kunnen dingen ook heel goed samengaan.

Na wat lezen ontdekte ik dat een Nederlandse boer gemiddeld 25% van de verkoopprijs krijgt voor zijn producten. Dat zou je significant kunnen verbeteren als we meer zouden produceren voor de lokale markt. Dan krijgt de boer een eerlijke prijs en kan de productie per hectare naar beneden. En dat verlaagt de druk op de omgeving. Ik weet dat er mensen zijn in onze gemeente die zich hiermee bezig houden, zoals de Hortus Populus. Zou het een idee zijn om een keer met zijn allen om tafel te gaan? Kijken of we samen iets kunnen bereiken? We gaan hier als lokale politiek misschien niet over, maar mogelijk ligt hier wel de oplossing. In onze eigen polder.

Merel van Dijk-Baak
Raadslid GroenLinks
mvandijk-baak@bodegraven-reeuwijk.nl

Advertentie

Categorieën