Afbeelding

Kunnen ouderen in Driebruggen blijven wonen?

Politiek

Driebruggen - Afgelopen maandagmiddag werden in het Huis van Alles de resultaten gepresenteerd van het onderzoek waarin een antwoord werd gezocht op de vraag 'Wat zijn de woonvoorkeuren van ouderen die in Driebruggen willen blijven wonen?' Onze overheid verlangt dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, dus rijst de vraag aan welke voorwaarden moet worden voldaan om zelfstandig wonen voor de ouderen in Driebruggen te kunnen realiseren. De belangstelling voor de uitkomsten, en vooral van de realisatie daarvan, was groot.

Onderzoeksbureau Companen (adviesbureau voor woningmarkt en leefomgeving) heeft het onderzoek in 2018 uitgevoerd. Er zijn panelgesprekken gevoerd met 60+ inwoners uit Driebruggen maar ook oudere inwoners die Driebruggen reeds verlaten zijn geïnterviewd.

De huidige ouderen in Driebruggen blijven het liefst zo lang mogelijk wonen in hun eigen woning. Als hun gezondheid niet meer toereikend is, dan verhuizen zij liever naar een seniorenwoning dan dat zij hun woning helemaal laten aanpassen. De woonruimte moet dan wel in Driebruggen zijn. Zij zien hun woning dan graag op loopafstand van de winkels en openbare gelegenheden als het Huis van Alles. Het openbaar vervoer moet ook goed bereikbaar zijn. Bovendien zou er 24-uurs thuiszorg beschikbaar moeten zijn. Woningen die in al deze wensen voorzien voor de senioren zijn er momenteel veel te weinig in Driebruggen.

Locaties voor seniorenwoningen

Er zijn drie locaties waar op dit moment ruimte gecreëerd kan worden voor seniorenwoningen:

Lindenlaan

Hier staan op dit moment 12 seniorenwoningen. De locatie wordt als zeer geschikt beschouwd door de senioren. De woningen zijn echter sterk verouderd en zullen moeten worden verbouwd of herbouwd.

De Groendijck-Oost

Plannen voor nieuwbouwwoningen zijn gewijzigd. Er komen nu 12 seniorenwoningen in de sociale sector en 6 koopwoningen geschikt voor ouderen. De bouw wordt nog dit jaar aangevangen.

Groendijck 20

Het voormalig gemeentehuis van Driebruggen (de taartpunt) is in handen van de familie Kastelein die hier hun bedrijf hadden. De conditie van dit gebouw is dusdanig dat (her)gebruik niet meer rendabel is. Jacques de Koning, makelaar, maakt zich er sterk voor om, in overleg met de familie Kastelein, zo snel mogelijk een nieuwe woonbestemming voor dit terrein te krijgen. Jacques roept iedereen op zich slagvaardig op te stellen "beter iets te ambitieus en dus af en toe excuses moeten maken dan lui toe te kijken".

Overige locaties

Ook andere locaties in de dorpskern Driebruggen zouden in aanmerking kunnen komen voor seniorenbewoning. Suggesties zijn welkom.

Werkgroep Wonen en Voorzieningen Driebruggen

De werkgroep Wonen en Voorzieningen Driebruggen is in 2015 in het leven geroepen toen duidelijk werd dat het slecht gesteld stond met het aanbod voor seniorenwoningen in Driebruggen in de nabije toekomst. Zij hebben de contacten met bewoners, woningbouwvereniging, gemeente enzovoort. Ze roept alle partijen om het tempo erin te houden; beslissingen te nemen, keuzes te maken. Lia Bruins van de werkgroep: "Nee, is ook een antwoord."

NIVEA

De wethouders Kees Oskam en Dirk-Jan Knol waren ook bij de bijeenkomst aanwezig. Kees Oskam zou ook graag meer tempo willen maken, maar "Ruimtelijke Ordening heeft nu eenmaal te maken met veel wet- en regelgeving". Bovendien hebben belanghebbenden altijd het recht om bezwaarschriften in te dienen. Oskam omschrijft het mooi: "Ooit van NIVEA gehoord? Niet In mijn Voortuin En Achtertuin. Bezwaren van omwonenden kunnen tot jaren vertraging leiden waar de gemeente niets aan kan doen." Maar behalve dat hij de problemen begrijpt, ziet hij ook kansen voor de ouderen in Driebruggen.

Dinsdag 12 november om 20.00 uur is er een bijeenkomst in het Huis van Alles met als thema: Wonen in Driebruggen.

Tekst en beeld: Edith Op de Woerd

Advertentie

Categorieën