Afbeelding

Fairtrade Week: (H)eerlijke koffie

Column

Iedere dag ná het ontbijt gaat er bij mij een lekker bakje koffie in. Liefst vers gemalen bonenkoffie waar wij heerlijke cappuccino of espresso van zetten. Op het gemeentehuis drink ik dan nog wat Fairtrade automatenkoffie. De smaak is anders zoals iedereen zijn versgemalen thuiskoffie beter zal waarderen. 's Avonds na het eten wordt het laatste bakje koffie gezet in huize Smits waar iedereen altijd heerlijk van geniet.

Het ritueel, een zak bonen bijvullen in ons koffiezetapparaat, wordt gedaan zonder ons verder bewustzijn te zijn van waar de bonen vandaan komen. Ook niet voor de vraag wat deze bonen hebben opgeleverd voor de koffieboer en of hij daar een normaal bestaan van kan hebben. Datzelfde onopzettelijke bewustzijn speelt eigenlijk bij alles dat we kopen.

Wij hebben het maar makkelijk. Met geld kunnen we bijna alles kopen. En met 'je kunt je immers niet de gehele tijd afvragen waar alle spullen vandaan komen en of de eigenaren er wel voldoende aan verdienen' gaan we verder met consumeren.

Onlangs kwamen onze boeren in opstand. Dagenlang sprak Nederland er over. Zo kwamen wij te weten dat boeren onvoldoende overhouden om hun bedrijf op een verantwoorde manier te runnen.

De prijs bepaalt door de tussenhandelaren is niet meer dekkend. Is dit nu fair? Ik denk dat heel Nederland dit niet fair vindt. Geldt dit niet ook voor de koffieboeren uit bv. Colombia die werken voor minder dan $1,90 per dag? Tuurlijk, ook zij verdienen een eerlijke prijs voor hun bonen zodat zij verantwoord hun bedrijf kunnen runnen.

Zodat wij met een gerust hart van ons ochtendritueel kunnen genieten. Deze week heeft de werkgroep Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk 'koffie en klimaatverandering' uitgeroepen tot thema van de Fairtrade week.

Klimaatverandering bedreigt naast de lage prijs de koffieboeren in hun bestaan. Met een beetje bewustzijn en aandacht voor ons ochtendritueel hoop ik dat steeds meer mensen in onze gemeente bewust koffie kopen met een eerlijke achtergrond. Zodat boeren zich aan kunnen passen aan de bedreigingen zowel hier als in Colombia.

Daarom Fairtrade Max Havelaar, het huismerk van de Plus (=Fairtrade) of gewoon de (h)eerlijke koffie van de plaatselijke supermarkt.

Robèrt Smits
Wethouder Duurzaamheid

<kader>

Wil je dat blokje van 1 mei pagina 11 bij deze column plaatsen?

<kader2>

'IK DOE MEE'
Nieuwerbrug - Op donderdag 31 oktober fietst Robèrt Smits langs drie ondernemers in Nieuwerbrug en één in Bodegraven. Met deze ondernemers gaat Robért Smits in gesprek over de beweegredenen van de ondernemer om fairtrade te zijn en overhandigt hij de 'IK DOE MEE' sticker.

Advertentie

Categorieën