Programmabegroting 2020-2023 vastgesteld Raad beperkt verhoging van afvalstoffenheffing

Politiek

Bodegraven-Reeuwijk - De gemeentelijke programmabegroting 'Kiezen voor Samen Duurzaam Gezond' voor de komende vier jaar is in de raadsvergadering van 13 november unaniem door de gemeenteraad vastgesteld, nadat vier moties en vijf amendementen toch nog voor wat aanpassingen hadden gezorgd. Met (financiële) consequenties voor inwoners, organisaties en dienstverlening. Het belang daarvan op de totale begroting kan als gering gezien worden, maar op enkele begrotingsonderdelen is de invloed toch wel groot.

Dat geldt zeker voor de post afvalstoffenheffing. In principe moet de afvalstoffenheffing kostendekkend aan de inwoners worden doorberekend. Bij eerdere behandelingen had wethouder Kees Oskam daarom al aangegeven dat de heffing met circa 40 euro verhoogd zou moeten worden, omdat de kosten door zowel fiscale redenen als door waardevermindering van de afvalstromen zijn toegenomen. De fracties van de VVD, D66 en Burgerbelangen vonden deze verhoging van zo'n 15% niet nodig, omdat gelden uit de zogeheten egalisatiereserve het tekort zouden kunnen opvangen. Zij dienden daarom een amendement in om uit deze reserve van 200.000 euro beschikbaar te stellen om de verhoging te dempen. Een aantal fracties had aanvankelijk bedenkingen tegen deze oplossing, maar nadat aan het amendement een passage was toegevoegd met een opdracht aan wethouder Oskam om te gaan zoeken naar een nog efficiëntere wijze van afvalverwerking, werd het amendement aangenomen met uitsluitend de 3 stemmen van de SGP tegen.

Personeelsbudget

Het college had bij de conceptbegroting de dringende wens geuit om 400.000 euro beschikbaar te stellen voor uitbreiding van het personeelsbestand. Na de gemeentelijke fusie is de werkorganisatie aanzienlijk afgeslankt. Maar er is al geruime tijd behoefte aan uitbreiding omdat het werkpakket door zowel de groei van de regelgeving als de uitbreiding van het aantal taken aanzienlijk is gegroeid en bijna niet meer kan worden behapt. Hoewel zij het probleem op zich wel onderkenden dienden de VVD, D66, Burgerbelangen en de PvdA een amendement in om de verhoging van het personeelsbudget met 150.000 euro te verminderen. De christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP voelden daar niets voor, maar het amendement werd na een korte discussie wel met een kleine meerderheid aangenomen. Praktisch gezien zal de bezuiniging op het extra budget waarschijnlijk beperkte consequenties hebben, want het lijkt onwaarschijnlijk dat de nieuwe functies die ingevuld moeten worden al in het begin van het nieuwe jaar bezet kunnen worden.

Wegenonderhoud

Bij de keuzenotitie met voorstellen voor bezuinigingen waarover de raad zich kon buigen, was aanvankelijk een bezuinigingsbedrag van 125.000 euro opgenomen op het wegenonderhoud. Wethouder Oskam vond dat bedrag, na raadpleging van deskundigen, verantwoord, maar een meerderheid vond deze bezuiniging bij de behandeling van dit onderwerp in de commissie niet wenselijk. D66, Burgerbelangen en de PvdA blijven echter van mening dat enige bezuiniging wel op zijn plaats is en dienden een amendement in om op de post wegenonderhoud toch 60.000 euro te korten. Zij namen daarmee bewust het risico dat in een echte schadewinter dat geld er toch weer bijgelegd moet worden. Het CDA, ChristenUnie en SGP kiezen liever voor de veilige weg en stemden tegen het amendement dat daardoor echter wel met 12 stemmen voor en 10 tegen werd aangenomen.

Meer bomen

Een amendement van GroenLInks om de bezuiniging op de subsidie op groene daken en groen om te zetten in een extra impuls voor de uitbreiding van het bomenbestand in de openbare ruimte, onderdeel van het energieneutraal maken van de gemeente, deed de aanvankelijk geplande bezuiniging van 25.000 euro teniet en leverde daarbij een extra uitgavepost op van 10.000 euro. Namens het college gaf wethouder Oskam aan zich ondanks dat te kunnen vinden in het voorstel, mede omdat hij verwacht dat het mogelijk is de investering door het aanboren van andere fondsen te kunnen verdubbelen. Daarmee trok hij alle partijen over de streep en werd het amendement unaniem aangenomen.

Unanieme overeenstemming was er ook over de moties 'precariorechten terug naar de burger' (VVD), 'Leesbaarheid van de begroting' (D66, Burgerbelangen), 'Wees zuinig op SAM' (D66, Burgerbelangen en de PvdA) en het amendement 'tekstwijzing bij het Sociaal Domein' (GroenLinks). De motie 'in- en uitgavenoverzicht Evertshuis '(PvdA) werd aangenomen met de 2 stemmen van GroenLinks tegen.                

Tekst: Bert Verver

Advertentie

Categorieën