Afbeelding
Foto: Marlien van Leeuwen

Vrouwengilde 80 jaar; vintage maar nog altijd niet stoffig

Human Interest

Reeuwijk - Doorgaans hebben verenigingen voor vrouwen een stoffig imago. Daar zat je moeder bij en zo oud voel je je nog lang niet. De naam 'Vrouwengilde' doet daar ook geen goed aan. De 175 vrouwen die lid zijn van de vereniging zitten daar niet mee. Met elkaar hebben ze vooral veel schik. Het bestuur organiseert al jaren zulke gezellige activiteiten. Een dag- of een avondprogramma, soms educatief, soms voor de lol. Maar altijd ongedwongen en laagdrempelig voor de leden in de leeftijd van 35 tot 85 jaar.

Ooit werd de vereniging opgericht als R.K. Vrouwenbond door kapelaan Schrama op 23 november 1939. Met als doel te breien en naaien voor de behoeftigen en grote gezinnen. Daarnaast werden er cursussen gegeven op huishoudelijk gebied, het vervaardigen van babyuitzetten en de ontwikkeling van de vrouw. Die tijd is lang vervlogen.

Voorzitster José Snel: "Maar daar gaan we het niet over hebben, hoor. We willen graag vooruit kijken. Dat geldt ook voor de naam van de vereniging. Het kost behoorlijk wat tijd en geld om dat aan te passen. Dat geld stoppen we liever in de activiteiten.'' Joke van Tol, lid van het bestuur, vult aan: "Het is toch mooi dat deze naam al zolang bestaat en dat we een levendige vereniging vormen waar nog altijd veel vrouwen plezier aan beleven.''

Activiteiten

Joke van Tol: "Ach, we hebben al zoveel gedaan. Het Casino in Utrecht, Prinsjesdag in Den Haag met alles erop en eraan, ook een bustour met stadgids door het Haagse. De loopfietsen uit de Tempel, zó leuk, zeker voor die jonge meiden!" (dames in de leeftijd van 35 tot 40 jaar, red.). José: "En Metje Blaak, als oud-prostituee kwam zij een lezing geven. Daar kwamen natuurlijk heel wat vrouwen op af en toen moest Metje afbellen omdat ze een dubbele longontsteking had. Je begrijpt dat over de oorzaak veel gezinspeeld werd. Maar als bestuur moesten we in een paar uur tijd wel een avondvullend programma in elkaar draaien. Met een winkelwagen door het tuincentrum en het klusje was geklaard. 's Avonds hebben we met de hele bups, zo'n 80 vrouwen, bingo gespeeld. Zo hilarisch! Natuurlijk is het stoffig, maar juist daardoor zo leuk. Uiteindelijk kwam Metje tijdens de jaarvergadering alsnog. Ondanks haar gekneusde ribben door een val met de scooter, heeft ze over haar vak verteld. We hingen aan haar lippen, wat een sociaal bewogen vrouw!"

Dickensfestijn

José: "Vorig jaar tijdens het Dickensfestijn hebben we met een clubje onze vereniging gepromoot. Het leverde zo'n 50 nieuwe leden op. Daarnaast geeft een aantal van onze leden les in klaverjassen. Daar zijn ook weer nieuwe leden op afgekomen. Eenmaal als lid ervaren ze hoe gezellig het is. Dat het ook leuk is om kennis te maken met de andere vrouwen, ongeacht hun leeftijd."

Nieuwsbrief

Twee keer per jaar gaat er een nieuwsbrief uit met de activiteiten voor de komende maanden. Per mail? José: "Nee, niet per mail. Die klik je eerder weg en dat papieren exemplaar is met name voor de oudere leden juist prettig. Er is altijd wel een groepje waar je aansluiting bij hebt. En met de ene activiteit heb je meer dan met de andere. Iedereen is vrij om al dan niet mee te doen."

80-jarig bestaan groots gevierd

Afgelopen zaterdag 23 november is het jubileum bij Gasterij Vergeer groots gevierd. Het was een gezellige middag met circa 135 aanwezigen. En echt niet alleen met vrouwen, want de leden mochten een introducé meenemen en dat waren ook echtgenoten. Er was een afwisselend programma met diverse artiesten en zangers. Voor 10 euro per jaar kun je lid worden, opgeven bij één van de bestuursleden of even een telefoontje naar 06-21074968.

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Advertentie

Categorieën