Afbeelding
Foto: Loes Kamer

Kerken moeten elkaar versterken en niet beconcurreren

Human Interest

Bodegraven - Enkele jaren geleden hebben jongeren van verschillende protestantse kerken in Bodegraven het initiatief genomen om Impact op te richten, een interkerkelijk samenwerkingsverband waarbij diensten, georganiseerd door jongeren, regelmatig worden gehouden en waarbij het uitgangspunt is dat data en inhoud op elkaar afgestemd zijn. Doel is dat op deze wijze zoveel mogelijk geïnteresseerden deze vieringen kunnen bezoeken. Marnix Bos (Hervormde Gemeente), Arjo van der Steen, Jeannette Bootsma (Prot. Gem. Emmaüs) en Rik Ouwendijk (De Morgenstond) vertellen over deze succesformule.

"Binnen de Morgenstond waren enkele enthousiaste jongeren aanwezig die een muziekinstrument bespelen. Als vanzelf ontstond het idee om deze musici in te zetten om een eigentijdse dienst muzikaal te omlijsten, waarvan ook een boodschap inhoudelijk deel uitmaakt en de lofzang niet ontbreekt", aldus Rik. "Hieruit is Impact ontstaan. Jongeren uit andere kerken, die ook musiceren, gingen meedoen. Zo is de Impact band ontstaan, die ook medewerking verleent aan jongerendiensten die door andere kerken georganiseerd worden. "We vinden het vooral belangrijk dat we elkaar als kerken niet beconcurreren maar er juist voor zorgen dat we elkaar versterken", vult Marnix aan. "Dat doen we door een kalender uit te geven waarop alle jongerendiensten aangegeven staan, zodat we elkaar als kerken daarmee niet voor de voeten lopen. Overigens worden deze vieringen weliswaar door jongeren georganiseerd, maar alle leeftijden zijn van harte welkom!" De diensten worden goed bezocht, 250 à 300 bezoekers zijn geen uitzondering, een enkele keer zijn zelfs meer dan 700 deelnemers geteld. Hieruit blijkt wel dat deze opzet aanslaat en duidelijk voorziet in een behoefte.

Kerstspecials

In aanloop naar Kerstmis worden er in Bodegraven twee jongerendiensten gehouden. Bij de Impact viering die op vrijdag 20 december om 20.00 uur in de Salvatorkerk gehouden wordt staat ontmoeting centraal. "Iedereen die van plan is om te komen, wordt gevraagd ook iemand anders mee te nemen, zodat zoveel mogelijk bezoekers zich ervan bewust worden waarom we eigenlijk kerstmis vieren", aldus Rik. De mensen worden ontvangen met chocolademelk en erwtensoep, er zullen vooral veel kerstliederen gezongen worden, niet alleen eigentijdse maar ook 'golden oldies'. Een overdenking maakt ook onderdeel uit van het geheel, maar dan door middel van 'spoken word', een voordracht waarbij ritmisch gesproken wordt. Verder schrijven deelnemers tijdens de dienst kerstkaarten, die de volgende dag aan inwoners van verschillende zorginstellingen in Bodegraven aangeboden zullen worden, zodat ook mensen die misschien in deze periode niet zoveel aandacht krijgen, weten dat ze niet vergeten zijn.

De kerstnachtdienst van 24 december zal om 22.00 uur aanvangen in de Ontmoetingskerk. Jeannette: "Het wordt een eigentijdse viering met medewerking van Romans Twelve, een gospelkoor uit Katwijk." Arjo vult aan: "In deze viering wordt het kerstverhaal verteld vanuit het gezichtspunt van Jozef, de verloofde van Maria, wat haar onverwachte zwangerschap met hem doet. Kan de relatie nog wel standhouden? Hoe kijkt de omgeving er tegenaan? De liefde komt zo wel onder druk te staan! Zelf zal ik in deze dienst voorgaan. Het verhaal vanuit het perspectief van Jozef vertellen zoals in Mattheüs 1 het geval is, geeft een niet alledaagse kijk op Kerstmis. We hopen dat het feest zo meer verdieping krijgt voor de bezoekers aan deze dienst." Na afloop is er koffie/thee en glühwein.

Al met al wordt door deze jongeren op creatieve wijze een eigentijdse voorbereiding op het kerstfeest aangeboden, zij bevelen deze vieringen dan ook van harte bij u aan. Voor de Jongerendienst-kalender, zie: https://pge.nu/index.php/jongeren

Tekst en beeld: Loes Kamer

Advertentie

Categorieën