Onderzoeksvragen naar exploitatie Evertshuis nog niet vastgesteld

Politiek

Bodegraven-Reeuwijk - Eén van de slepende punten op de politieke agenda van het afgelopen jaar is de exploitatie van het Evertshuis. Het cultuurhuis, waarin ook een aantal maatschappelijke organisaties, de bibliotheek en het klantencontactcentrum van de gemeente zijn gevestigd, kampt al sinds de verbouwing in 2014 met een fors negatief saldo (eind 2019 naar verwachting een half miljoen euro) dat de gemeente zal saneren. De gemeenteraad besloot bij de begrotingsbehandeling voor het komend jaar 77.000 euro beschikbaar te stellen voor de exploitatie van de, onverhuurbare, grote hal. Aan de financiële bijdragen werd wel de eis verbonden dat er een onafhankelijk onderzoek moet plaatsvinden naar de financiële verhouding tussen de gemeente en het Evertshuis en de mogelijkheden die er zijn om de effectiviteit en efficiëntie van de bedrijfsvoering te verbeteren.

De eerste vier vragen van de onderzoeksopzet gaan vooral in op het verkrijgen van feitelijke informatie over geldstromen tussen de gemeente, het Evertshuis en de gebruikers, de laatste twee vragen gaan in op de verbetering van de exploitatie (inclusief horeca) door het zoeken naar aanvullende kostendragers en eventuele alternatieve scenario's voor de aanwending van het pand. De cultuursubsidie van 375.000 euro wordt niet in het onderzoek betrokken.

Vraagtekens

De leden van de commissie Bestuur en Financiën kregen de vraag voorgelegd of zij zich kunnen vinden in de onderzoeksopzet. Dat leidde tot een nogal warrig verlopen discussie omdat een deel van de fracties van mening is dat er destijds was afgesproken dat het onderzoek door het Evertshuis en niet door de gemeente zou plaatsvinden. Eén onderzoek dus was de mening van o.a. CDA, GroenLinks en Burgerbelangen. Er werden dan ook vraagtekens gezet bij de rol die de gemeente moet gaan vervullen, waarbij o.a. door Elly de Vries (D66) werd aangegeven dat voor de beantwoording van de eerste vier vragen zeker geen extern onderzoek nodig is. Zij vroeg ook om het in kaart brengen van het nut en noodzaak van het 'cultuurbrengen' in de andere kernen door het Evertshuis.

Monique Jonker (PvdA) keek al wat verder en ziet in het mogelijke vertrek van het kaasmuseum al een kans voor jongerenhuisvesting. De kern van de betogen was dat de commissieleden klip en klaar helderheid willen hebben over alle aspecten van de financiële verhoudingen. Wethouder Robèrt Smits probeerde nog aan te geven dat men in voorgaande stukken daarover al veel informatie had gekregen, maar dat was voor de commissie niet voldoende. Remco Tijssen (Burgerbelangen) wilde alles beter op schrift gezet hebben, zodat het voor ieder duidelijk is dat er over dezelfde uitgangspunten wordt gepraat.

De wethouder is daartoe wel bereid en beloofde in januari met een nieuw voorstel te komen.

Tekst: Bert Verver

Advertentie

Categorieën