Het kwik kan niet snel genoeg zakken tot onder 5C. Arthur van Dijk telt af tot de Green Heart Ice Swim in de Reeuwijkse Surfplas op 1 en 2 februari. Beeld: Martin Post
Het kwik kan niet snel genoeg zakken tot onder 5C. Arthur van Dijk telt af tot de Green Heart Ice Swim in de Reeuwijkse Surfplas op 1 en 2 februari. Beeld: Martin Post Foto: Martin Post

Green Heart Ice Swim: van koudwatervrees naar ijszwemmen

Human Interest

Bodegraven-Reeuwijk – Aftellen tot 1 en 2 februari. Dan is de allereerste Green Heart Ice Swim (GHIS). Zwemmen in de ijskoude Reeuwijkse Surfplas. Het vervolg op de succesvolle Bodegraven Ice Swim in 2019. Begonnen als een prestatietocht, dit jaar het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) ijszwemmen. Hoe acht ambitieuze ijszwemmers deze bijzondere sport én onze gemeente onuitwisbaar op de kaart zetten. Toeschouwers zijn welkom, beide dagen van 10.15 tot 16.00 uur.

Bij februari hoort kou, sneeuw of winter(sport). En zwemmen, volgens de Surfplas Ice Swimmers, de organisatie achter de GHIS-organisatie. Zij zwemmen het hele jaar. In buitenwater welteverstaan. Bij een watertemperatuur van vijf graden of lager heet het officieel ijszwemmen. Blijft het kwik tijdens de GHIS daarboven steken, dan tellen de prestaties niet mee voor de officiële ranking. De beste ijszwemmers van Nederland komen ook dit jaar. Kyra Wijnker (2019: nummer 1, dames), Sven Elferich en Virgil Hesterman (2019: nummer 1 en 2, heren). Sven is ook wereldrecordhouder op de 1000 meter, de koningsafstand van het ijszwemmen. Dit jaar zwemt hij in de estafette 4x250 meter.

Green Heart Ice Swim

Het is een Open Nederlands Kampioenschap, dus ook buitenlandse sporters mogen meedoen. Een zestallig Duits team neemt deel aan de estafette en meerdere individuele afstanden. Er zijn al meer dan negentig inschrijvingen, wat verder zal oplopen tot honderd deelnemers. Iets meer mannen dan vrouwen. Ook doet een aantal zwemmers met een beperking mee.

Er zijn in totaal negen afstanden: schoolslag (50, 100 meter), vrije slag (50, 100, 200, 500 en 1000 meter) en estafette (4x100 en 4x250 meter). Daarnaast zal de Nederlandse zwembond de Nederlands Kampioenen huldigen op de 200, 500 en 1000 meter. Het slotonderdeel is ook bijzonder. De country mixed relay is een estafette van 4x250 meter, alle teamleden komen uit hetzelfde land, onder wie minimaal één man en één vrouw. Dit is een beoogde Olympische afstand, maar is tot op heden slechts één keer gezwommen, tijdens het afgelopen WK in Moermansk, Rusland (2019).

Hoogste doel

Arthur: "Wij streven ondertussen naar het binnenhalen van het eerste Europese Kampioenschap ijszwemmen ooít. Het verzoek is al ingediend bij de Nederlandse en de Wereldzwembond. Eerstvolgende mogelijkheid is in 2022. "Omliggende landen hebben misschien de ervaring, wij de drive en een grotere ambitie!" Arthur benadrukt dat het alleen lukt als iedereen meehelpt… gemeente, bedrijven én inwoners. Nu is er al een klein leger hulptroepen nodig, mede vanwege strenge veiligheidseisen. Bij een EK-ijszwemmen komt nog veel meer kijken. "Het is nu al ongeveer één vrijwilliger op iedere deelnemer. Denk aan tijdwaarnemers, juryleden, scheidsrechters, artsen, duikers, EHBO'ers, buddy's etc. En wij willen het groots aanpakken: zo hebben we bijvoorbeeld een veertien persoons belevingssauna."

Koudwatervrees

Amper vier jaar geleden ging Arthur voor geen goud het diepe in. Geen zwemdiploma's. "Ik wilde van die watervrees af, gewoon met de kinderen kunnen gaan zwemmen." In 2016 ging hij op zwemles-voor-volwassenen en haalde alsnog zijn A en B. "Ik hou ervan om mijn grenzen verleggen, mentaal en fysiek." Uit studies blijkt dat regelmatig koud water goed is voor je lichaam. Eventjes is al genoeg. Zoals cold water dipping, of onderdompelen in het ijsbad na de sauna. "Een fanatiekeling kan langer, maar meer dan negen minuten is zoals een marathon. Verslavend, maar niet persé goed voor je."

Zijn volgende doel werd meedoen aan triatlons. Zwemmen was nog lastig, maar hij kon wel hardlopen en goed fietsen. De halve triatlon dreigde niet te gaan lukken vanwege die 1,9 kilometer zwemmen. Tot hij zich aansloot bij de zwemmers in de surfplas. Ze zouden net zo lang blijven zwemmen totdat het Arthur wel zou lukken. Doorzwemmen tijdens de wintermaanden werd de volgende uitdaging. De Surfplas Ice Swimmers was een feit. Acht weken later deden ze mee aan het Nederlands Kampioenschap in Volendam.

Doelen stellen

In 2019 zwom Arthur de 200 meter, dit jaar zwemt hij beide estafette-afstanden. Die zijn aan het einde van de dag, de overige afstanden zijn lastig te combineren met zijn taken als toernooidirecteur. Arthur heeft zijn volgende doelen al gesteld. "Ooit de 500 meter zwemmen. En het ultieme is de Ice Mile (1609 meter). Dat is slechts twintig Nederlanders ooit gelukt, onder wie zwemmaatje Theo van der Meer in 2019."

IJszwemmen op de kaart

De organisatie is in gesprek is met wethouder Dirk-Jan Knol. Sport is een belangrijk aandachtsgebied en onze gemeente is rijk op het gebied van water, met alle polders en plassen. Daar wordt 's zomers volop van genoten, maar 's winters bijna niet. Terugkerende blauwalg verhindert zomers waterevenementen. Dat speelt niet in de winter, dus Bodegraven-Reeuwijk als bakermat van het ijszwemmen… Hoe mooi zou dat zijn?!

Binding

"Voor de Green Health Ice Swim 2020 is alles geregeld. Wat we nog zoeken is binding met deze gemeente. Dat het dorp uitloopt voor ijszwemmen. Zoals bij de Najaarsmarkt, Bruisend Reeuwijk en de Vakantiespelen. Díe beleving! Ie-der-een kan nog met ons mee in onze droom voor de toekomst: het EK-ijszwemmen van 2022 hier in Bodegraven-Reeuwijk. Overheid, bedrijven, particulieren, spring in het diepe! Letterlijk en figuurlijk."

Meer informatie, ook over proefzwemmen, op greenhearticeswim.nl en facebook.com/surfplasiceswimmers.

Tekst: Ilse Höcker

Advertentie

Categorieën