Logo kobr.nl
Foto: Marijke Groot

Ze gaan al jaren als de brandweer

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Op vrijdagavond 31 januari reikte burgemeester Christiaan van der Kamp tijdens de jaarlijkse korpsbijeenkomst 25 Koninklijke Onderscheidingen uit aan leden van de vrijwillige brandweer uit Bodegraven, Driebruggen, Nieuwerbrug en Reeuwijk.

Tot 1 januari 2020 gold de regel dat voor leden van de vrijwillige brandweer een koninklijke onderscheiding kon worden aangevraagd vanaf twintig dienstjaren. Met ingang van dit jaar is deze regeling afgeschaft. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft eind 2019 van de laatste mogelijkheid gebruik gemaakt om voor alle trouwe leden van het brandweerkorps een onderscheiding aan te vragen. En de loyaliteit bij de brandweerkorpsen in onze gemeente is erg groot. Vandaar dat er maar liefst 25 Koninklijke Onderscheidingen werden uitgereikt. Tien leden van het korps in Bodegraven kregen de onderscheiding: J.A. Hensen, J. Eikelenboom, A. Burger, M. Nijman, P.S. Penders, G.P. Meijer, W.R. van Dam, R.A. van Dijk, C. Zwaan en C.J.A. van Schip. Vijf leden uit Driebruggen kregen de onderscheiding uitgereikt: H. Verkaik, J. Griffioen, J. Bout, D. Hoogendoorn en R. Sluijk. Vier uit Nieuwerbrug: F. Verduijn, M. Oussoren, D. van Schaik en A. Nederend. En zes leden van de brandweer in Reeuwijk kreeg een onderscheiding: W.N. van der Ende, P.M. Stolwijk, A.J.A. Verkleij, L. van Wijk, S.A.A. Verkleij en Th.J. van Schaik. Op deze avond werden er ook zestien jubilea gevierd, zowel brandweer- als vrijwilligersjubilea.

Stuk voor stuk hebben de mannen een noemenswaardige inzet voor de brandweer getoond. Zo vertelde burgemeester Van der Kamp een leuke anekdote over Hans Verkleij, de ploegchef van brandweer Reeuwijk. Van der Kamp: "Een aantal jaren geleden was er een forse brand in Reeuwijk. Ik ging hier kijken hoe onze brandweerlieden tegen deze forse brand vochten." Toen hij hier eenmaal was, duurde de brand langer dan verwacht. Zowel Hans Verkleij als de burgemeester kwamen op 'hete kolen' te zitten. "Hans Verkleij en ik moesten allebei op tijd zijn voor de intocht van Sinterklaas in Reeuwijk. Hans als Sinterklaas en ik moest hem hier verwelkomen. Dat was even spannend en laat de flexibiliteit van Hans Verkleij goed zien."

Ook werd er deze avond afscheid genomen van drie brandweermannen. Reeuwijk nam na een dertienjarig dienstverband afscheid van Eric van Dam, Nieuwerbrug nam afscheid van Johan van der Meer die meer dan 35 jaar brandweerdienst, waarvan vijf jaar bij Nieuwerbrug, en Driebruggen nam afscheid van Arnold Dijkstra na een dienstverband van vier jaar.

Na een driewerf hoera, ingeleid door de burgemeester, was er een groot fotomoment op het podium van de koninklijk onderscheiden brandweerlieden en daarna volgde een fotomoment van de geslaagden, brandweer- en vrijwilligersjubilarissen die allemaal met een bos bloemen op de foto gingen.

Beeld: Marijke Groot

Meer berichten