Logo kobr.nl
Ruud van Leeuwen van Stage-Link, Jorinda van der Werf bestuurslid VORT, Kapelaan van Paassen en penningmeester Jos Dorresteijn.
Ruud van Leeuwen van Stage-Link, Jorinda van der Werf bestuurslid VORT, Kapelaan van Paassen en penningmeester Jos Dorresteijn. (Foto: Marijke Groot)

Nieuwe geluidsinstallatie Petrus en PaulusKerk

REEUWIJK-DORP - Er is weer een mooi project van VORT (Ons Fonds) afgerond, de Petrus en Paulus Kerk heeft vorig jaar een aanvraag ingediend voor een nieuwe geluidsinstallatie bij VORT en deze is begin januari in gebruik genomen.

'Het was bijna niet te verstaan' of 'het klinkt erg galmend' waren de klachten over de reeds 30 jaar oude installatie in de 130 jaar oude kerk. Daaruit ontstond de vraag van een aantal vaste kerkbezoekers en initiatiefnemers of het geluid niet beter kan in deze tijd. Het Reeuwijkse bedrijf Stage-Link, wat o.a. gespecialiseerd is in de montage van professionele audio installaties, werd gevraagd om te kijken naar de mogelijkheden en kreeg de opdracht om de installatie te leveren.

"Het is een groot hoog pand met veel grote oppervlaktes van harde materialen wat zorgt voor veel galm," zegt Ruud van Leeuwen, eigenaar van Stage-Link. "Een combinatie van een galm, het verkeerd richten van speakers en het weergeven van verkeerde toonhoogtes (frequenties) zorgt voor onverstaanbaarheid. Door gebruik te maken van speciaal gemaakte speakers van het Franse merk Hortus Audio en de juiste afstelling kunnen we het geluid zo veel mogelijk van de grote muren afhouden en toch goed op de plekken krijgen waar we het geluid willen hebben. Dit zorg voor minder galm en een betere verstaanbaarheid. De nieuwe "klank" word vooral ervaren als "verstaanbaar, warm en zuiver geluid uit de speakers" dat is wat we graag willen bereiken."

Om tot de juiste keuze te komen zijn er al verschillende proefopstellingen geweest. De eerste was in 2017 tijdens de uitvoering van De Passion. Dit was een theatraal stuk waarbij een perfecte geluidsweergave gewenst was in de kerk. Om dat voor elkaar te krijgen werd gebruik gemaakt van een line array (een aantal speakers onder elkaar) van het merk L-Acoustics. Dit was verreweg het mooiste geluid, maar erg groot voor vaste montage in het schitterende monumentale pand en financieel onhaalbaar. Vervolgens is er nog twee keer getest om het beste resultaat te verkrijgen en daaruit is de reeds geplaatste installatie het best uit de test gekomen. Dankzij de financiële bijdrage van VORT is het mogelijk gemaakt om dit project ook uit te voeren.

VORT (Verenigde Ondernemers Reeuwijk-dorp en Tempel) heeft jaarlijks een bedrag te besteden voor verschillende lokale doelen, zoals het sinterklaas comité, de oranje vereniging, speeltoestellen voor dorpsschool de Bron en RVC, een geluidsinstallatie voor de Hervormde Kerk en de helft van het budget is opgegaan aan het glasvezelproject in het buitengebied waardoor heel Reeuwijk-dorp bijna voorzien is van glasvezel voor een heel schappelijk bedrag dankzij deze bijdrage, daarnaast liften Middelburgseweg Waddinxveen en Boskoop mee op dit project voor een aangepast tarief.

Beeld: Marijke Groot

Meer berichten