De 5 blokjes woningen aan de Raadhuisweg waarvoor de sloophamer dreigt.
De 5 blokjes woningen aan de Raadhuisweg waarvoor de sloophamer dreigt. Foto: Bert Verver

Verzet tegen nieuwbouwplannen Raadhuisweg blijft

Politiek

REEUWIJK - De Woningbouwvereniging Reeuwijk organiseerde op 4 februari een informatieavond over de nieuwbouwplannen aan de Raadhuisweg . Hoewel de plannen naar aanleiding van eerdere opmerkingen waren aangepast, zijn de bewoners en omwonenden allerminst gecharmeerd van het nieuwe bouwplan.

Op de plaats waar nu nog de tien oudste sociale huurwoningen van Reeuwijk-Brug staan, zouden volgens het nieuw plan dertig nieuwe appartementen komen (in plaats van de eerder gedachte 36). Namens de bewoners van de karakteristieke huizen die gesloopt zouden moeten worden, voeren Piet Oosterwijk en Arie Spek het verzet tegen de plannen.

Funderingsherstel

Piet en Arie memoreren dat er al eind vorige eeuw plannen waren om tot sloop over te gaan, omdat de woningen verzakten door de slechte fundering. “Wij hebben toen intensief overleg gevoerd met de woningbouwvereniging en uiteindelijk is toen het besluit genomen om de funderingen te herstellen, iets wat tot op de dag van vandaag erg waardevol is gebleken. Naast een investering van de woningbouwvereniging hebben wij als bewoners door middel van een huurverhoging een forse bijdrage geleverd in de kosten. Wij deden dat toen niet alleen omdat wij de huizen graag voor ons zelf wilden behouden, maar ook omdat wij ze beeldbepalend vonden voor ons dorp.”

In 2016 werden de bewoners opgeschrikt door het feit dat de woningbouwvereniging in haar meerjarenvisie de tien huizen bovenaan de lijst had gezet voor sloop en vervanging door nieuwbouw. “Als bewoners zijn we toen bij elkaar gekomen in een klankbordgroep,” vertelt Piet Oosterwijk. “Op de eerste vergadering kregen we al een nieuwbouwplan te zien, maar dat was voor ons niet van belang. Wij wilden juist inzetten op een onderzoek om de woningen te behouden, inclusief groot onderhoud en een zo goed mogelijke isolatie om de woningen duurzamer te maken. Daar viel echter niet over te praten. Nadat we aanvankelijk onze deelname aan de klankbordgroep hadden opgezegd, hebben we de draad later weer opgepakt onder de voorwaarde dat ook de door ons aangedragen mogelijkheden onderzocht zouden worden. Uiteindelijk is daar een begroting voor gemaakt. Het bedrag voor het in stand houden en verduurzamen van de woningen zou op 186.000 euro per woning uitkomen, een bedrag dat natuurlijk niet realistisch genoemd kan worden. In het hele proces hebben wij op geen enkele manier gevoeld dat de woningbouwvereniging bereid was de huizen te laten staan. Dat bleek ook wel op de bijeenkomst van 4 februari in De Brug, waar een aangepast plan werd gepresenteerd. Als bewoners hebben wij daar niets aan, wij zitten immers niet op nieuwbouw te wachten.”

Cultureel erfgoed

De woordvoerders pleiten overigens niet alleen voor het behoud van de woningen voor hun eigen woongenot. “In het paraplu-bestemmingsplan en op de erfgoedlijst staan de woningen met de aanduiding ‘hoog’ als cultureel erfgoed vermeld. De woningen vormen een markant dorpsbeeld en zijn, met een leeftijd van 100 jaar, de oudste sociale huurwoningen van het dorp. Er is in de loop der jaren al veel gesloopt en als deze woningen onder de sloophamer gaan, vernielen we zeventig procent van het nog resterende cultureel erfgoed in ons dorp. Wij vinden dat onwenselijk en zijn van mening dat je de opname op de erfgoedlijst niet zomaar op zij kan zetten. Het belang blijkt ook wel uit het feit dat de erfgoedcommissie in haar vergadering van 20 februari een negatief advies over de sloop heeft uitgebracht. Dat advies is weliswaar niet bindend, maar het steunt ons bij onze inzet voor het behoud van deze woningen met daaraan gekoppeld een grondige onderhoudsbeurt en maatregelen om de woningen energiezuiniger te maken. Wij zullen dan ook een dringend beroep op de raad doen om geen medewerking te verlenen aan de nieuwbouwplannen.”

Privacy

Herman en Wilma van Leeuwen zijn ook een warm voorstander van het behoud van de woningen. Zij wonen al 36 jaar aan de John Raedeckersingel en hun achtertuin grenst, met een smalle sloot ertussen, aan de tuin van de woningen aan de Raadhuisweg. Zij zien de nieuwbouwplannen met angst en beven tegemoet. “De complexen komen erg dicht op onze woningen te staan. Niet alleen kost dat een deel van onze bezonning, maar wij vrezen in hoge mate voor de aantasting van onze privacy. Nu hebben we zowel aan de voor als achterzijde van ons huis veel ruimte en vrijheid, maar aan de achterzijde raken wij die helemaal kwijt en krijgen wij te maken met veel inkijk in onze woning. De huidige vrijheid bepaalt voor een groot deel ons woongenot en dat willen wij niet inleveren.”

Herman en Wilma zijn bepaald niet tevreden over de gevolgde procedure in aanloop naar de presentatie van de nieuwbouw. “Die is niet goed opgepakt. De omwonenden hadden veel eerder bij de planvorming betrokken moeten worden om de consequenties van de nieuwbouw in kaart te brengen. Los van het feit dat het voor ons prioriteit heeft dat de woningen blijven staan, vinden wij dat wij bij de planvorming als serieuze partner erkend hadden moeten worden.”

Tekst en beeld: Bert Verver

Advertentie

Categorieën