Afbeelding

Zestig jaar polderen

Human Interest

REEUWIJK – Tijdens de jaarlijkse donateursavond van het Streekmuseum Reeuwijk is het een goede gewoonte om door middel van een lezing aandacht te schenken aan een specifiek onderwerp. 

Onder de titel '60 jaar polderen' neemt Freek Mayenburg u aan de hand van een groot aantal foto's mee op zijn zwerftochten door het polderlandschap en het Reeuwijkse Plassengebied. Freek Mayenburg is 74 jaar en opgegroeid in Haastrecht. Hij heeft van jongs af aan rondgezworven in het poldergebied rond Haastrecht, Gouda en de Reeuwijkse Plassen met als grote hobby het bestuderen van vogels, in het bijzonder de weidevogels. Later kon hij van zijn hobby zijn werk maken. Hij heeft als inventarisatieboswachter ruim 35 jaar bij Staatsbosbeheer gewerkt in de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht en kent het Groene Hart als zijn broekzak. Ook na zijn pensioen gaat hij nog vrijwel dagelijks het veld in.

Op de donateursavond gaat hij in op de landschappelijke ontwikkelingen van het polder- en plassengebied rond Gouda en Reeuwijk en wat dit voor de mens heeft betekend. Ook op de momenteel in het museum lopende expositie 'Jagen, vissen en vangen als broodwinning' gaat hij uitgebreid in. Daarnaast vertelt hij het een en ander over de natuurkwaliteiten in de terreinen die Staatsbosbeheer rond Reeuwijk in eigendom en beheer heeft en diept hij het begrip 'toemaakdek' wat verder uit, een wellicht bij u onbekend 'ondergronds' fenomeen dat een overblijfsel is van de vroegere afval- en compostcultuur van de stad Gouda. Freek Mayenburg zet zijn belevenissen en ervaringen uit het veld graag wat breder weg, zodat ook anderen deelgenoot kunnen zijn van het unieke karakter van het gebied rond Gouda. Op zijn website www.groenehartfotografie.nl komt naast natuur en landschap ook de rijke cultuurhistorie van het Groene Hart binnen West-Nederland ruim aan de orde.

De avond wordt gehouden op 25 maart in het zalencentrum De Brug in Reeuwijk. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De avond is ook toegankelijk voor belangstellenden die geen donateur zijn. Zij betalen een toegangsprijs van 5 euro inclusief een kopje koffie of thee. Omdat het Streekmuseum graag het aantal donateurs wil uitbreiden, kunnen nieuwe donateurs zich aanmelden. Zij hoeven deze avond dan geen toegang te betalen.

www.streekmuseumreeuwijk.nl

Advertentie

Categorieën