Afbeelding
Foto: Bert Verver

Tweehonderd deelnemers gezocht om coöperatieve ‘herenboerderij’ op te richten

Human Interest

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Overal in ons land worden initiatieven ontplooid om ‘herenboerderijen’ op te richten. Een herenboerderij is een nieuwe formule, waarbij zo’n tweehonderd mensen een coöperatie vormen en gezamenlijk een boer in dienst nemen.

Inmiddels zijn er al drie herenboerderijen actief in Nederland en onder andere in Alphen aan de Rijn en Nieuwkoop lopen initiatieven op dit gebied. Binnen onze gemeente heeft oud-wethouder Martien Kromwijk de handschoen opgepakt om de kansen voor een herenboerderij te onderzoeken. Naast een startbedrag betalen de coöperatieve leden een bijdrage per week, waarvoor ze wekelijks een voedselpakket krijgen. Doel is om te komen tot een nieuwe vorm van voedselproductie die veel duurzamer is en een bijdrage levert aan de kracht van de gemeenschap.

Hortus Populus

Martien is enthousiast over de formule achter de herenboerderij. Om ieder misverstand te vermijden vertelt hij dat het daarbij niet gaat om een statige boerderij met veel land, maar om een bescheiden oppervlakte, waarbij hij voor onze gemeente denkt aan ongeveer 5 ha.

Martien vertelt dat de trend inspeelt op de beweging om voedsel niet meer de hele aarde over te slepen, maar van dichtbij te halen. Bovendien werken herenboerderijen op ecologische basis. Door uitgekiende strokenteelt en door gebruik te maken van duurzame technieken wordt verdere aantasting van de natuur en het klimaat voorkomen.

Hij refereert aan het feit dat er in Bodegraven al een voorloper van de herenboerderij aanwezig is: de Hortus Populus. Deze 'volkstuin' in Weideveld tegenover het milieustation heeft al een collectieve voedseltuin. Als wethouder was Martien destijds bij dat initiatief betrokken en in de toekomst zou hij een samenwerking tussen beide initiatieven toejuichen. De eerste stappen daarvoor zijn al gezet.

Professioneel

Volgens Martien liggen de doelstellingen van de Hortus Populus en de herenboerderij in elkaars verlengde, maar wordt de Hortus geheel door vrijwilligers gerund, terwijl de herenboerderij onder supervisie van een professionele herenboer zal staan. "Het werk zal ook in hoofdzaak door hem gedaan worden, maar de leden kunnen natuurlijk altijd beslissen dat er ook een vorm van zelfwerkzaamheid mogelijk is. De opbrengst van de boerderij zal groente en fruit zijn. De gewassen zullen erg divers zijn en aansluiten bij de seizoenen. De bedoeling is dat je er het jaar rond van kan eten. Het is de opzet dat de herenboerderij volledig vegetarisch zal zijn, daarmee willen wij ons onderscheiden. Er zal dus geen ‘kleinvee' worden gehouden, waar dat op andere plaatsen, zoals in Nieuwkoop, wel het geval kan zijn."

Oproep

Mensen die mee willen helpen dit initiatief van de grond te krijgen, zijn welkom. Omdat er geleund kan worden op de landelijke koepel van herenboeren, is dit geen ingewikkelde klus. Zo zijn bij die koepel al meerdere boeren in opleiding, zodat zij de nieuwste technieken van ecologisch verantwoord telen beheersen. Dat is fijn, omdat daardoor de vakkennis van de initiatiefnemers niet zo groot hoeft te zijn. Ook mensen die lid willen worden van de coöperatie kunnen zich al melden.

De herenboerderij vraagt een startbedrag van 2000 euro. Dat bedrag krijg je overigens weer terug als je verhuist of stopt als lid.

Als blijkt dat er voldoende belangstelling is, wordt er gezocht naar geschikte grond. Voorzichtig heeft Martien de locatie daarvoor al op het oog. “We hebben ongeveer 5 ha nodig. Die oppervlakte is beschikbaar in een strook tegen de nieuwe wijk Vrijeveld aan. De gemeente is eigenaar en wij willen dan ook, samen met de Hortus Populus, een verzoek indienen om die grond beschikbaar te stellen voor dit idealistische initiatief. Er moet dan wel een permanente bestemming opgelegd worden voor dit doel.” Volgens de initiatiefnemer is het financieel niet mogelijk de grond in eigendom te verwerven, maar zal er sprake moeten zijn van huur of (erf)pacht. De bijdrage van de deelnemers wordt vooral besteed aan de inrichting van het gebied, de bouw van stallings- en werkruimte en de professionele begeleiding.

Martien Kromwijk is graag bereid informatie over het initiatief te verstrekken. Zijn mailadres is: herenboerbodegraven@gmail.com.

Tekst en beeld: Bert Verver

Advertentie

Categorieën