Humanitas-coordinator Gabe de Vries
Humanitas-coordinator Gabe de Vries Foto: Bert Verver

Welkome extra handen bij schuldhulpverlening

Human Interest

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Naast Vota wordt ook de Vereniging Humanitas binnen onze gemeente actief op het gebied van schuldhulpverlening en hulp bij thuisadministratie.

Vereniging Humanitas is al in 1945 opgericht om mensen te helpen die problemen hebben, ook op andere gebieden dan geld en administratie. In totaal zijn er bij Humanitas zo’n 27.000 vrijwilligers actief, waarvan circa 150 in Midden-Holland. Tot de fusie tussen Bodegraven en Reeuwijk was de vereniging al actief in Reeuwijk, maar na de fusie is dat geleidelijk stilgevallen.

Drie aandachtsvelden

“Wij willen graag de draad weer oppakken,” vertelt de Reeuwijker Gabe de Vries, een van de coördinatoren schuldhulpverlening in de afdeling Midden-Holland van Humanitas. Volgens De Vries worden er de komende tijd waarschijnlijk drie aandachtsvelden ontwikkeld. De eerste is de door de rechtbank aan Humanitas toegewezen taak Begeleide Omgangsregeling. De stichting ondersteunt hiervoor op verzoek van de rechtbank gezinnen waar een echtscheiding speelt, waarbij het vooral gaat om het tot stand brengen van een begeleide omgangsregeling voor de kinderen met beide ouders. Het tweede aandachtsveld is het op orde brengen van financiën, inclusief eventuele schulden en administratie. Over de derde te ontwikkelen activiteit in Bodegraven-Reeuwijk vindt op dit moment intern overleg plaats, waarna met partners in de gemeente zal worden overlegd.

Geen kritiek

Op de vraag of het niet zonde is dat er een organisatie bijkomt op hetzelfde werkgebied waar een ander al actief is, volgt een ontkennend antwoord. "Gezien onze ervaringen in andere gemeenten hoeft onze bijdrage in schuldhulpverlening in het geheel niet nadelig te zijn voor VOTA, die al prima werk doet. Integendeel, in onze vorige ervaringen hadden beide organisaties baat bij de samenwerking die is ontstaan." Gabe voegt eraan toe dat er met veel organisaties binnen het maatschappelijke veld is gesproken en dat er geen weerstand was tegen het voornemen van Humanitas om weer actief te worden in Bodegraven-Reeuwijk.

Hulp met een klik

Vanuit de hulpverlenende instellingen en de gemeente kunnen mensen doorverwezen worden naar Humanitas. De coördinator zoekt voor hen een speciaal opgeleide hulpverlener. “Als het klikt, kan die helpen bij het op orde brengen van de (financiële) administratie, waarbij we in eerste instantie de problemen analyseren en proberen te stabiliseren. Daarbij besteden wij ook aandacht aan zaken die vaak aan de aandacht ontsnappen, zoals de meest noodzakelijke verzekeringen." Gabe benadrukt dat de hulpverlener uitsluitend adviseert en dat de cliënt zelf de eindverantwoordelijkheid houdt. Hulpzoekenden kunnen ook rechtstreeks met Humanitas contact opnemen. Dat kan via het centrale adres van de vereniging of via de coördinator: ta@humanitas-mh.nl of tel. 06-53332748.

Tekst en beeld: Bert Verver

Advertentie

Categorieën