Logo kobr.nl
Marjolein Kranenburg (links), Inge Wisselink en Wilma Neven druk aan het werk aan de mondkapjes.
Marjolein Kranenburg (links), Inge Wisselink en Wilma Neven druk aan het werk aan de mondkapjes. (Foto: )

Reeuwijkse vrijwilligers maken mondkapjes

REEUWIJK - Overal in het land worden initiatieven ontplooid om het tekort aan beschermingsmiddelen tegen het coronavirus op te lossen. In Reeuwijk-Brug nam Marjolein Kranenburg het initiatief om mondkapjes te gaan maken.

Inmiddels heeft zij daarbij hulp gekregen van Inge Wisselink en Wilma Neven, zodat de taken wat verdeeld kunnen worden. Via Facebook werd een door een Belgische arts goedgekeurd model achterhaald. De mondkapjes worden gemaakt van 100 procent katoen dat op 90 graden gewassen kan worden. Aan de binnenzijde kunnen de gebruikers met o.a. keukenrolpapier of steriel gaas zelf een filter aanbrengen.

Eveneens via Facebook en via de buurtApp kwamen de eerste materialen binnen, maar zeker garen en band zijn nog hard nodig. Inmiddels zijn de eerste kapjes, die een kleurrijk uiterlijk hebben, overhandigd aan mensen die thuiszorg verlenen en aan een aantal kwetsbare ouderen. Op dit moment wordt gewerkt aan een paar honderd kapjes die bestemd zijn voor Buurtzorg en De Vierstroom. Extra hulp bij het maken van de mondkapjes is van harte welkom en ook meer geschikte materialen zijn gewenst. Het zijn preventieve mondkapjes om overdracht zoveel mogelijk te voorkomen maar geen kapjes van chirurgische kwaliteit die gedragen moeten worden als iemand al corona heeft. Marjolein Kranenburg is via tel. 06-20097710 graag bereid informatie te verstrekken.

Tekst en beeld: Bert Verver

Meer berichten