Opperste concentratie bij de opnamen.
Opperste concentratie bij de opnamen. Foto: productieteam 'Vergeten Kinderen'

Film bijna af over Reeuwijkse oorlogskinderen

Algemeen

REEUWIJK - Hoewel de beoogde première van 5 mei door de coronamaatregelen moet worden uitgesteld, werken leden van de Goudse Film- en videoclub Toverlint hard aan de voltooiing van de film ‘Vergeten Kinderen’.

De film is een visuele weergave van het gelijknamige boek van Jessica Verhagen, die tevens inhoudelijk producent is. Het boek, en de film, gaan over de barre tocht per boot naar het oosten van het land van 45 ondervoede Reeuwijkse kinderen op 19 maart 1945.

Initiatiefnemer en uitvoerend producent Wim Minnaard is blij dat de eindstreep in zicht is. “Vorig jaar mei zijn wij met drie leden van Toverlint begonnen met de voorbereidingen, nadat wij eerder al Toverlint bereid hadden gevonden de film op te nemen en af te werken. Arie Heerkens van die vereniging heeft de regie op zich genomen en heeft daarmee een groot aandeel in de film. Begin december zijn we begonnen met de opnamen. Dat heeft zo’n 20 uur ruwe film opgeleverd.”

Bona Spes

Het vinden van een geschikt schip voor de film is volgens Wim niet makkelijk geweest. “Na een lange zoektocht via verenigingen voor historische schepen kwamen wij uiteindelijk uit bij de Bona Spes. De boot is vergelijkbaar met de boten waarmee de tocht over het IJsselmeer destijds gemaakt, de ‘Tijd zal het Leren’ en de ''t Is niet anders’. De eigenaar-schipper van de Bona Spes Bart Lahr was

gelukkig bereid mee te werken en heeft de boot een week aan de Westergouwekade gelegd voor de opnamen. Later bleek overigens na onderzoek door de eigenaar dat de Bona Spes in de oorlog ook was ingezet voor het vervoer van Haagse kinderen.”

Mirakel

De ligging van de boot aan de Nieuwe Gouwe Westzijde had het voordeel dat de afstand tot de Jeugdtheaterschool Mirakel erg kort was. “We zijn Miranda Folles van Mirakel erg dankbaar voor haar medewerking, want zij heeft zich bijzonder ingespannen om het benodigde aantal kinderen op de set te krijgen. Met alle andere verplichtingen die de kinderen hadden, was dat nog een hele puzzel, maar ook dat is uiteindelijk goed gekomen. Door medewerking van de streekmusea Reeuwijk en Krimpenerwaard en de Reeuwijkse kringloopwinkel hebben we ook de juiste attributen en kleding weten te vergaren, zodat we een authentieke uitstraling konden bereiken.”

De montage van de film nadert zijn einde. Het is daarbij een uitdaging om de 20 uur ruwe film terug te brengen tot een volwaardige film van 25-28 minuten. Langer kan de film niet worden volgens de producent, omdat Toverlint de film wil inzenden voor het landelijke filmfestival van de NOVA (Nederlandse Organisatie van Visuele Amateurs) in de hoop dat hij vervolgens in de Europese competitie van amateurfilms mag meedoen.

De coronacrisis is aanleiding om het uitbrengen van de film op een andere wijze te laten plaatsvinden dan met de voorgenomen première. Het beschikbaar komen van de film voor scholen, historische verenigingen, etc. wordt daarin meegenomen.

Tekst: Bert Verver
Beeld: productieteam 'Vergeten Kinderen'

Advertentie

Categorieën