Afbeelding
Foto: Zonnigdak.nl

Hippisch Centrum Bodegraven gaat voor groen

Human Interest

BODEGRAVEN - De familie Van Veldhuizen van het Hippisch Centrum Bodegraven heeft onlangs 1640 zonnepanelen in gebruik genomen. Er lagen al 260 panelen op de ernaast gelegen boerderij van zoon John. Door het installeren van nieuwe panelen van 320 Wp op de daken van de manage en de Pannenkoekerie kan de familie nu ca. 140 huishoudens per jaar van stroom voorzien.

John van Veldhuizen nam enkele jaren geleden de veehouderij van zijn vader over. Om deze toekomstbestendig te maken heeft hij dat grondig aangepakt. Zijn doel was zijn bedrijf te verduurzamen en klimaatneutraal te maken. Zodoende kwam hij al snel op zonnepanelen uit. Gebruikmaken van de SDE+-subsidie bleek namelijk heel interessant te zijn.

Zijn vader Jan van Veldhuizen richt zich de laatste jaren volledig op zijn grote hobby van paarden en heeft het Hippisch Centrum Bodegraven uitgebouwd tot een grootschalige manege. Samen met zijn vrouw Thea runt hij ook de ernaast gelegen Pannenkoekerie ‘t Veldhuis.

Grote investeringen

De beslissing om hoogwaardige zonpanelen op de daken van de stallen te plaatsen werd ingegeven door de wens om horizonvervuiling en verschraling van de biodiversiteit op het omliggende land tegen te gaan. Bovendien kosten ze geen extra ruimte. Jan: “Hiervoor was het wel nodig om het dak van een van de stallen te verstevigen. De panelen zijn behoorlijk zwaar en door de grote hoeveelheid aan dakoppervlak moest dit goed uitgerekend worden.” John: “Bij de nieuwbouw van een deel van de boerderij heb ik ook al rekening gehouden met de toekomst en de nodige verzwaringen aan de spanten laten aanbrengen."

Vierkante meters nodig

Volgens Jan is het pas echt interessant om zonnepanelen op je dak te leggen als je aardig wat oppervlak hebt. Jan: “Het moet natuurlijk wel zoden aan de dijk zetten.” Oftewel, je moet er op termijn wel financieel rendement uit kunnen halen. Daarom is het van belang dat je van tevoren goed je huiswerk maakt en de tijd neemt om alles uit te zoeken. John vult aan: “In sommige delen van het land kampen de elektriciteitsnetwerken met capaciteitstekorten omdat ze verouderd zijn. Dus dan kun jij je dak wel vol leggen, maar als je niet kunt terugleveren omdat het elektriciteitsnetwerk het niet aankan, dan houdt het op.” Jan: “Hier ligt echt een taak voor de overheid. We gaan de verduurzamingsdoelen niet halen als de netwerken niet genoeg capaciteit hebben.” John: “Samenwerken met een erkende installateur die goed advies kan geven, is ook erg belangrijk.”

Rendement

Jan: “Met onze huidige investeringen kunnen wij 135 tot 140 huishoudens van groene stroom voorzien, op basis van de SDE+-subsidie, dus met een gegarandeerde kilowattprijs. De verlenging van deze regeling is wat dat betreft een meevaller. Daarnaast hebben wij ook een eigen trafostation moeten installeren, omdat er zoveel stroom doorheen komt. Ook die trafo was een behoorlijke investering.” John vult aan: “De grote capaciteit die wij kunnen leveren kan niet op het gewone net, maar moet op het hoogspanningsnet en daarom hebben we de trafo nodig voor het omzetten. Het gewone net zou anders op een mooie zomerse dag onmiddellijk overbelast worden."

Volgens leveranciers blijven zonnepanelen een interessante investering, omdat de verwachting is dat zonnepanelen steeds goedkoper worden en energie op andere manieren kan worden opgeslagen. Vooralsnog zijn er ook nog genoeg redenen te bedenken om alternatieven te onderzoeken. Immers, de terugverdientijd is afhankelijk van verschillende factoren. Bekijk uw eigen situatie goed en doe uw huiswerk voordat u een beslissing neemt!

Tekst: Ans van Heck

Beeld: Zonnigdak.nl

Advertentie

Categorieën