Afbeelding

Politici aan het woord: De tram van Blok

Human Interest

Vorige week kregen we in Kijk op Bodegraven-Reeuwijk een pagina vol informatie over de gemeentelijke werkzaamheden in Reeuwijk Brug. Er is al veel tot stand gebracht en dat mag ook wel eens gezegd en gezien worden. In de lijst van toekomstige projecten treffen wij dan de Raadhuisweg aan in 2021.

Zoals u allen weet, ligt de weg er op zich goed bij, maar draait het met name om een goede en veilige afwikkeling van het gemotoriseerde verkeer. Bij voorkeur in lage aantallen.

De weg is ook een route voor de bus en sowieso al heel lang een verbindingsroute voor reizigers tussen Bodegraven en Gouda. Ik moest daaraan denken toen ik hoorde dat wethouder Nieuwenhuizen pogingen in het werk stelt om een snellere openbaar vervoervorm te krijgen dan de huidige buslijn 178. Daar is behoefte aan, want er wordt vanuit Bodegraven veel gereisd naar Rotterdam en Den Haag en dat kan via Gouda.

In mijn Reeuwijkse tijd als raadslid kregen wij eens een presentatie van de heer Johan Blok over de lokale tram: Gouda – Bodegraven. De heer Blok is kenner van het Haagse tramnet, maar had zich ook grondig verdiept in andere lijnen.

Deze tramlijn werd op 18 mei 1882 geopend en ging langs de Breevaart naar Bodegraven, met Reeuwijk als tussenstop. De lijn begon bij het station van Gouda. Ik herinner mij nog dat wij het interessant vonden, maar er verder weinig mee hebben gedaan.

Soms spraken we nog wel eens over het trammetje van Blok, maar dat was het wel.

Met de vraagstukken van nu wordt het volgens mij tijd om de tram van Blok weer uit de motteballen te halen. Het voorziet in duurzaam vervoer en kan mooi ingepast worden in het verkeersbeeld van de Raadhuisweg. Ik zie voor me dat je vanuit Gouda in korte tijd bij de halte Reeuwijkse Hout bent en vervolgens met de tram over de Bodengravenboog meelift en zo richting Bodegraven Centrum gaat.

Als ik schrijf tram, dan moet u niet denken aan zo’n historische vorm, maar de techniek van 2027, want dat zijn de termijnen waarin je moet rekenen om dit te organiseren. Het lijkt me niettemin goed als we het spoortrace alvast reserveren bij de komende herinrichting van de Raadhuisweg.

Gerrit Weerheim

Gemeenteraadslid SGP Bodegraven-Reeuwijk

Advertentie

Categorieën