Afbeelding

Twee bestemmingsplannen voor Elfhoeven ter visie gelegd

Politiek

REEUWIJK - Momenteel liggen twee bestemmingsplannen ter visie voor de bouwplannen op de locatie Elfhoeven aan het einde van de Notaris d’Aumerielaan in Reeuwijk-Brug.

Geruime tijd is het stil gebleven rond de ontwikkeling van de plannen. Deze stilte werd mede veroorzaakt door de stikstofproblematiek en het overleg dat met de provincie moest plaats vinden over de bouw van de woningen. Op hoofdlijnen omvatten die een restaurant en acht vrijstaande woningen. Vorig jaar mei zijn door de raad de kaders vastgesteld voor de bouw. In september is een coördinatiebesluit genomen voor het gedeelte waarop het restaurant met inpandige bedrijfswoning moet komen. Op basis van de vastgestelde kaders heeft de ontwikkelaar een tweetal bestemmingsplannen aangeleverd en een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het restaurant ingediend.

Toetsing

De gemeente heeft de ingediende plannen getoetst aan de vastgestelde kaders. De acht vrijstaande woningen met ligplaats voldoen aan de eis van de maximale inhoudsmaat van 575 m3 met een maximum goothoogte van 3,5 meter en een maximum bouwhoogte van 8 meter. Voor het complex is een beeldkwaliteitsplan opgesteld. Dit plan vormt de basis voor de inrichting van het gebied en de inpassing daarvan in de omgeving.

Voor de bouw van het restaurant gaat het bestemmingsplan uit van een maximum van 160 zitplaatsen in horecacategorie 1. Dit aantal komt overeen met het vastgestelde kader. Dat geldt ook voor de maximale terrasoppervlakte van 350 m2. Op eigen terrein worden 96 parkeerplaatsen gerealiseerd, een aantal dat door de gemeentelijke verkeersdeskundige akkoord is bevonden.

Ook de overige planonderdelen, zoals de bedrijfswoning en de aanlegsteigers, zijn akkoord bevonden. De oorspronkelijk geplande botenlift is niet meer in het plan opgenomen.

Verkeersafwikkeling

Rond het plan is de afgelopen jaren een stevige discussie gevoerd over de verkeersafwikkeling op de smalle Notaris d’Aumerielaan. Om te voldoen aan de verkeerskundige kaders heeft de initiatiefnemer het gespecialiseerde bureau Goudappel Coffeng een verkeersonderzoek laten doen. Het bureau heeft vastgesteld dat de laan in de huidige situatie een verkeersbelasting van 2400 voertuigen per etmaal aankan. Berekend is dat het aantal verkeersbewegingen bij het huidige plan op 831 (doordeweeks) en 864 (weekenddagen) per etmaal uitkomt. Daarmee zou het door de raad vastgestelde maximum van 1000 niet bereikt worden. De laan zal in de toekomst worden aangepast, waarbij in het ontwerp rekening gehouden zal worden met de toegankelijkheid voor o.a. fietsers, draaimogelijkheid voor vrachtwagens en het aantal openbare parkeerplaatsen.

Ter visie

Oorspronkelijk zouden de ideeën voor de herinrichting van de Notaris d’Aumerielaan op 12 maart gepresenteerd worden aan omwonenden, maar door de maatregelen rond het coronavirus kon dat niet door gaan. De presentatie is wel digitaal beschikbaar op webpagina gemeente.bodegraven-reeuwijk.nl/notaris-daumerielaan. Zodra dat mogelijk is, gaat de gemeente in gesprek met de omwonenden over de herinrichting. Zij kunnen zich aanmelden voor een werkgroep.

Het bestemmingsplan voor de woningen ligt vanaf 16 april jl. t/m 27 mei ter inzage, het bestemmingsplan voor het restaurant van 23 april t.m. 3 juni. Er bestaat tot die einddata de mogelijkheid een zienswijze in te dienen. De plannen zijn digitaal in te zien. Het is ook mogelijk op afspraak de fysieke dossiers te bekijken. Na behandeling van de zienswijze worden de plannen aan de raad voorgelegd. Naar verwachting gebeurt dat in september.

Tekst en archiefbeeld: Bert Verver

Advertentie

Categorieën