Doedelzakspeler vermaakt de bewoners van De Reehorst.
Doedelzakspeler vermaakt de bewoners van De Reehorst. Foto: Bert Verver

Veel waardering voor inzet inwoners en organisaties

Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Burgemeester Christiaan van der Kamp heeft tijdens het maandelijkse persgesprek zijn grote waardering uitgesproken voor alle inzet die zorgmedewerkers, inwoners en maatschappelijke organisaties ten toon spreiden om het leed van de maatregelen tegen het coronavirus te verzachten.

Hij noemde de aandacht voor de mensen in de verpleeghuizen in de vorm van bloemen, cadeautjes en optredens hartverwarmend, maar was ook verheugd over de hulp die vanuit de kerken en de moskee wordt aangeboden en de steun die door organisaties als Vota en Plangroep aan particulieren geboden kan worden. Hoewel het aantal coronabesmettingen in de gemeente relatief beperkt is, sprak de burgemeester zijn medeleven uit naar degenen die door het virus getroffen zijn.

Zaken lopen door

Hoewel de gemeenteambtenaren in het algemeen ook thuis werken, wordt volop ingezet om alle zaken die naast de coronaproblematiek spelen door te laten lopen. Gedacht kan daarbij worden aan bestemmingsplannen en de voorbereiding en aanbesteding van projecten en werken in de openbare ruimte. Omdat veel ondernemingen in de problemen dreigen te komen, is samen met de ondernemersorganisaties een taskforce ingesteld dat wekelijks maatregelen bespreekt die de pijn kunnen verzachten. Dat heeft inmiddels geleid tot het tot stand komen van de websites ‘kooplokaal.inbr.nl’ en ‘opbrhelpt.nl’. Op de zgn. TOZO-regeling, die door het kabinet is ingesteld en uitgevoerd wordt door Ferm Werk, hebben tot dusver 305 ZZP’ers een beroep gedaan.

Helpende hand

Waar mogelijk speelt de gemeente zo snel mogelijk in op verzoeken voor ondersteuning. Zo kunnen sportclubs die in financiële problemen komen zich melden en uitstel van belastingen krijgen. In sommige gevallen zal via maatwerk naar een oplossing worden gezocht. De gebruikelijke subsidies en exploitatievergoedingen worden door de gemeente overigens gewoon doorbetaald. Zorgen zijn er over een vrij beperkte groep kwekers die zijn producten slecht kan afzetten. In overleg met het bestuur van Greenport wordt bekeken op welke wijze aan die groep ondersteuning kan worden verleend.

Met dienstverlenende bedrijven, zoals de taxi-bedrijven voor school en zorg, zijn afspraken gemaakt die het voortbestaan een steun in de rug kunnen geven.

Zorgen zijn er over de horeca en cultuursector omdat alle bijeenkomsten en voorstellingen zijn gestopt en of vervallen of doorgeschoven worden naar het najaar of volgend jaar. De jeugdzorg loopt zo goed als mogelijk door via videoverbindingen.

Afsluitingen

Zeker in de weekenden worden in de komende weken nog verkeersmaatregelen genomen om overmatige drukte te voorkomen. Te denken valt aan het afsluiten van de parkeerplaatsen bij het Reeuwijkse Hout (die doordeweeks ten dele open zijn) en het motorrijverbod in De Meije. Het college volgt de noodzaak voor het afsluiten van gebieden nauwkeurig, omdat iedere afsluiting de kans vergroot dat het op een andere plaats te druk wordt. Daarnaast wordt onderkend dat het kunnen nemen van voldoende beweging een belangrijke voorwaarde is voor de acceptatie van de huidige intelligente lockdown.

Tekst en beeld: Bert Verver

Advertentie

Categorieën