Afbeelding
Foto: Drew Malcolm for M32 World

'Ik doe niet alleen mee om het meedoen'

Human Interest

REEUWIJK - Waar ontmoet je een professioneel zeiler? Op het water zou je denken, maar in dit geval gewoon bij Lars van Stekelenborg thuis bij zijn ouders in Reeuwijk. Vanuit zijn ouderlijk huis vertelt hij meer over zijn leven als professioneel zeiler en zijn doelen.

Lars had de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo op zijn zeilagenda staan, maar door allerlei omstandigheden binnen het Nederlands olympisch Team ging dat niet door. Dat betekende voor Lars dat hij zijn doelen moest bijstellen en zich daar mentaal en fysiek voor moest opladen. Lars: “Ik voelde al langere tijd dat het niet lekker liep. De resultaten kwamen met ups en downs. Iedere wedstrijd was een uitputting. En ik doe niet mee om alleen maar mee te doen. Het klopte voor mij niet meer. Ik had de keuze: meegaan in de trein of stoppen. Ik heb voor het laatste gekozen. Stoppen was het allerlastigste dat er was, maar mijn droom om naar de Spelen te gaan stopt daarmee niet."

Niet opgeven

De route die Lars nu ‘bevaart’ richting Parijs is echter anders dan die naar Tokyo: minder recht. Voor 2020 was zijn agenda tot in de puntjes uitgestippeld en vond ook begeleiding vanuit het Watersportverbond plaats. Logisch, want hij was onderdeel van het Nederlandse olympisch zeilteam. Lars moet nu zelf veel meer regelen. Dat lijkt misschien te betekenen dat het lastiger is Parijs te halen, maar dat is niet per se het geval. Lars: “Je moet je eigen doel volgen en er alles aan doen om dat te bereiken. Ik heb de afgelopen tijd hard gewerkt om mezelf uit te dagen. Ik ga vol gas in verschillende zeildisciplines, zoals oceaanraces met Pieter-Jan Postma en Gert-Jan Poortman. Ik heb nog nooit zoveel teamgeest en goede communicatie onderling meegemaakt. Daar heb ik heel veel geleerd. Die kennis en ervaring kan ik goed gebruiken voor het wedstrijdzeilen én de Olympische Spelen 2024 in Parijs." Daarnaast krijgt Lars veel steun van zijn ouders, familie en vrienden. "Ik geloof niet dat je het in je eentje kunt halen, maar je moet het vaak wel zelf doen.”

Niet alleen mentaal, maar ook fysiek is Lars hard aan het werk. Hij gaat vier keer in de week naar de sportschool en daarnaast doet hij aan hardlopen, wielrennen en hockeyen bij HCRB. En natuurlijk zeilt hij met zijn team in Rotterdam, matchraces 1-op-1 of de oceanraces.

Begrip

Wat komt er kijken bij deelname aan de Olympische spelen? “Deelname aan de Spelen kost ongeveer 40.000 euro per jaar. Dat zijn kosten voor verblijf en deelname aan evenementen. Ook het vervoer van de boot en coaching van het Watersportverbond vallen hieronder. Tickets en eten moet je zelf betalen. Ik ben daarom hard aan het werk om het financieel rond te krijgen. Daarvoor werk ik als personal trainer.” Voor Tokyo had Lars meerdere (Reeuwijkse) sponsoren. Lars heeft ook hen moeten laten weten dat hij stopte met het traject. Lars: “Ik vond dat heel lastig. Veel sponsoren begrepen het gelukkig wel.”

Rondje Reeuwijkse plassen

Lars heeft veel verschillende nationale en internationale wateren bezeild, maar wat vindt hij van de Reeuwijkse Plassen? Zeilt Lars hier nog wel eens? Lars: “De Reeuwijkse Plassen zijn heel erg leuk. Soms doe ik mee met wedstrijden. Er zeilen hier altijd veel goede zeilers. En als je op de Reeuwijkse Plassen goed kunt zeilen, dan kun je het eigenlijk overal.” Dus, wil je net zoals Lars professioneel zeiler worden? Onze Reeuwijkse Plassen zijn een hele goede leerschool!

Wil je Lars volgen bij zijn zeilcarrière en zijn route naar Parijs 2024? Kijk op: www.larsvanstekelenborg.nl

Tekst: Stefanie Peters

Beeld: Drew Malcolm for M32 World

Advertentie

Categorieën