Idriss (Driss) Bakkali uit Bodegraven met zijn Koninklijke 
onderscheiding.
Idriss (Driss) Bakkali uit Bodegraven met zijn Koninklijke onderscheiding. Foto: Lisanne van Uunen

Uitreiking koninklijke onderscheidingen gereserveerd feestelijk

Human Interest

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Elk jaar nét voor Koningsdag is het tijd voor de feestelijke lintjesregen. De lintjes, ofwel het 'koninklijke schouderklopje' bestemd voor mensen die iets bijzonders hebben betekend voor de samenleving, werden dit jaar helaas iets minder feestelijk uitgereikt dan anders.

Vanwege de coronamaatregelen bracht Burgmeester Christiaan van der Kamp de zes gelukkigen in onze gemeente vrijdag 24 april namens de Koning een persoonlijk 'anderhalvemeterbezoek'. De felicitatie vond plaats op afstand, de oorkonde en een lekkere toepasselijke onderscheidingstaart werden op een stoel klaargezet, zodat het feestje binnenshuis voortgezet kon worden. De échte decoratie volgt later, wanneer de coronamaatregelen dat weer toestaan. Desondanks benoemen en feliciteren ook wij de nieuwe leden in de Orde van Oranje-Nassau.

De volgende inwoners zijn benoemd tot Lid van de Orde van Oranje Nassau:

Idriss Bakkali

De heer Idriss (Driss) Bakkali, wonende te Bodegraven.

Vrijwilligerswerk:

• Jeugdleider, scheidsrechter V.V. Bodegraven (2000-2010)

• Woordvoerder en bestuurslid moskee Al Fath; was nauw betrokken bij nieuwbouw (2005 – heden)

• Lid werkgroep Kerken en Moskee; leidt schoolklassen rond en vertelt over islam (2005 – heden)

• Tolk en verbinder bij vluchtelingenopvang in 2015

Driss Bakkali was zeer verrast en vereerd door zijn benoeming. Zijn oudste zoons zaten in het complot. Ze hadden hem voorgehouden dat ze een fotoshoot hadden gewonnen en dat het hele gezin daarom thuis zou moeten blijven. In relatie tot datzelfde smoesje, namen zij de voortuin ook nog even onder handen. "Ik heb nog een paar keer tegen ze gezegd dat de shoot ook best in de achtertuin kon, maar daar gingen ze niet mee akkoord. Nu weet ik natuurlijk waarom."

De benoeming is voor Driss een van de grootste eren die hem toe is gekomen "Het werk waarvoor ik dit ontvangen heb, is één met mij. Dit hoort bij mij en ik zou niet anders willen en kunnen. Dat dit zo hoog gewaardeerd wordt, is een grote eer." Tegelijk voelt Driss zich enigszins bezwaard dat hij in de crisistijd wordt onderscheiden. "Er zijn velen in de gezondheidszorg die hun leven nu op het spel zetten voor ons. Het voelt dubbel om dan nu feest te vieren."

Samen met zijn familie werd de benoeming binnenshuis gevierd, maar ook de buurman kon rekenen op een stukje taart. "Het is wel bijzonder dat dit samenvalt met de start van de Ramadan vanavond (afgelopen vrijdag, red.), dat heeft vast zo moeten zijn."


Leendert Cornelis Wolswijk

De heer Leendert Cornelis (Leo) Wolswijk, wonende te Bodegraven.

Vrijwilligerswerk:

• Meer dan 30 jaar actief voor ESTO; sinds paar jaar erelid

• Ledenadministratie (1989- heden) en sinds 2017 ook penningmeester

• Organisator klaverjasavonden (1989 – heden); zeer gewaardeerd door ouderen

• Lid jeugdcommissie (1997-2002) en jubileumcommissie (2011)

• Mantelzorger


Cornelis Jozef van Dam

Dhr. Cornelis Jozef (Cor) van Dam, wonende te Bodegraven.

Vrijwilligerswerk:

• Vrijwillige brandweer (1970-2003); o.a. bevelvoerder voor de veiligheid bij lokale autocross tijdens Koninginnedag

• Jurylid en wedstrijdleider Nederlandse Triathlon Bond (1993-2016)

• Chauffeur buurtbus De Meije (2012-heden);

• Beheer en onderhoud bij Staatsbosbeheer (2014-heden)


Maarten Luijk

Dhr. Maarten (Martin) Luijk, wonende te Bodegraven

Vrijwilligerswerk:

• Bestuurslid L.R., M.V., V.V. & P.C. De Bosgouwruiters; 6 jaar secretaris, 24 jaar voorzitter (1986-2018)

• Lid Veilig Verkeer Nederland (1989-heden); secretaris (2000-heden), penningmeester (2004-heden), betrokken bij verkeersexamens

• Organisator ringsteken Bodegraafse najaarsmarkt (2011-heden)

• Mantelzorger

Als iemand zijn onderscheiding niet had aan zien komen, is het Martin Luijk wel. Vanwege de coronamaatregelen is hij al weken zoveel mogelijk thuis in verband met zijn leeftijd van 74 jaar en de gezondheid van zijn vrouw. Hij komt enkel buiten voor een wandeling of fietstochtje. Zijn geliefde paard, die hij in normale tijden meerdere keren per week bezoekt, ziet hij vanwege de coronamaatregelen niet. Vrijdag kwam daar verandering in. De Bosgouwruiters, de vereniging waar Martin 30 jaar bestuurslid van is geweest, hadden een speciale setting voor zijn benoeming voorbereid. De burgemeester werd bij zijn bezoek aan Martin namelijk begeleid door twee prachtige, zwarte Friese paarden met ruiter. Zijn eigen paard, genaamd Tanne, samen met de temperamentvolle Pyke, een hengst afkomstig uit de koninklijke stallen. Ze werden geflaneerd door twee bestuursleden die het vaandel van de vereniging droegen.

Het was de eerste keer dat de burgemeester een benoeming deed onder begeleiding van paarden en dat vond hij best indrukwekkend. Na de officiële benoeming en een felicitatie was er een kort woord van dank aan zowel Martin als aan zijn vrouw Marijke: "Hartelijk dank voor het lenen, want de tijd die Martin als vrijwilliger aan het werk was, heeft u hem moeten missen." Daarna ging de burgemeester weer op weg naar het volgende verrassingsbezoek, maar niet nadat hij de omstanders bedankte voor het in acht nemen van de 1,5 maatregelen.

De leden van de Bosgouwruiters bleven nog iets langer rond de oprit hangen om Martin persoonlijk te feliciteren met zijn benoeming. "Meer dan verdiend na maar liefst 30 jaar vrijwilligerswerk bij onze vereniging én nog andere vrijwilligersfuncties in andere besturen. We hadden dit nog veel grootser willen vieren met een show van onze showgroep Black Happiness en een receptie op de vereniging, maar dat zit er nu helaas niet in," verteld Gerrie Niesing, huidig bestuurslid en goede vriend van Martin. "Dit is het maximale dat mocht binnen de coronabeperkingen. Maar zodra het kan, zullen we dit alsnog groots vieren, dit is hem zó gegund."

Martin was totaal overrompeld door zijn benoeming. Bij het ontbijt had zijn vrouw nog een opmerking gemaakt over de grote decoratie die op de voorpagina van de krant pronkte, maar daaruit bleek wel dat hij geen enkel vermoeden had dat de burgemeester elk moment op zijn eigen bel kon drukken. "Ik ben blij dat hij op tijd wakker en beneden was. Hij nam de tijd vanmorgen," grapt zijn vrouw Marijke. "Een complete maar spontane verrassing. Ik ben erg dankbaar," voegt Martin daaraan toe.

Geboren in Zeeland maakte Martin al jong kennis met paarden. Toen hij later in Bodegraven kwam wonen, kocht hij zijn eerste rijpaard. Kort daarop werd hij lid van de Bosgouwruiters. Van het één kwam het ander en naast het rijden, en later ook mennen, kwam een bestuursfunctie op zijn pad. Eerst als secretaris, later als voorzitter. "De Bosgouwruiters heeft veel actieve leden en het is een gezellige club, dus een bestuursfunctie hield ik met gemak vol. Toen de statuten voorschreven dat een bestuurslid maximaal 65 jaar mocht zijn, werd die regel zelfs nog aanpast, zodat ik wat langer kon blijven. Maar natuurlijk ook omdat we verwacht worden tot 67 te werken, dus het paste in de tijdsgeest hoor," grinnikt Martin. "Inmiddels heb ik plek gemaakt voor een nieuw verjongd bestuur en dat is ook weer goed en gezond voor het voortbestaan. Maar ik heb het met veel liefde gedaan."

"Nu ik vooral thuis ben, mis ik de vereniging echt. Gelukkig houden ze me op de hoogte met filmpjes en foto’s van Tanne en weet ik dat er goed voor hem wordt gezorgd. Een paard is geen brommer. Je moet erop rijden en hij moet genoeg bewegen om op conditie te blijven." Bijrijdster Angela zorgt in Martins afwezigheid extra goed voor hem. Normaal gesproken maakte hij elke zondag een ritje met het tweespan, maar ook die ritjes moet hij voorlopig nog missen. Hoe cru ook, Tanne rijdt wel met regelmaat aangespannen. Hij wordt namelijk ook uitgeleend bij uitvaarten, die helaas nu méér plaatsvinden. "Het is ergens een mooie gedachte dat hij deel uit mag maken van de laatste rit van overledenen. Persoonlijk vind ik een vierspan bij een uitvaart altijd emotioneel en volgens mij geldt dat ook voor veel anderen."

Naast de Bosgouwruiters is Martin zeker 10 jaar actief geweest bij de organisatie van het ringsteken op de Najaarsmarkt. "Heel leuk om te doen, maar daardoor kon ik zelf niet meedoen. Dat kan nu ik daarmee ben gestopt wel, dus dat hoop ik nog heel wat jaren te mogen doen." Waar hij ook nu nog actief is, is bij Veilig Verkeer Nederland. "Dit is een dankbaar, maar pittig bestuur, omdat er geen natuurlijk verloop is zoals in een vereniging. Opvolging is niet vanzelfsprekend." Met Veilig Verkeer Nederland heeft Martin een grote rol in de afname van verkeersexamens op scholen en in het begin van het schooljaar in de campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’.

Duidelijk is dat Martins bevlogenheid en betrokkenheid onvermoeibaar zijn. Waar dit artikel behoort te gaan over zijn benoeming tot lid in de Orde van Oranje Nassau, vraagt hij ons vast te vermelden dat de verkeersexamens normaal eind mei plaatsvinden, maar vanwege de coronacrisis worden uitgesteld. "Met een aantal scholen ben ik aan het kijken of het lukt ze eind juni alsnog te doen. Mocht daar toestemming voor komen, dan zijn wij in ieder geval voorbereid," vertelt hij. Wij geven maar toe aan zijn wens, want als je een koninklijke onderscheiding op zak hebt, dan verdien je die extra aandacht.

Petrus Johannes Maria van Velzen

Dhr. Petrus Johannes Maria (Piet) van Velzen, wonende te Bodegraven

Vrijwilligerswerk:

• Lid oudercommissie basisschool Willibrord Miland (1971 – 1980)

• Elftalleider, onderhoud velden v.v. ESTO (1977 – 1985)

• Commissaris materiele zaken stichting Katholiek Onderwijs Bodegraven (1981 – 1991)

• Lid commissie Actie Kerkbalans RK geloofsgemeenschap St Willibrordus (1998 – 2012)

• Chauffeur vereniging Buurtbus de Meije (2000 – 2012)

• Voorzitter commissie werkgroep zieken- en ouderenpastoraat RK geloofsgemeenschapSt Willibrordus (2004 – heden)

• Voorzitter Bodegraafse Ouderen Biljart (2005 – heden)

• Bestuurslid vereniging van eigenaren Dronensingel 133-167 oneven (2011 – heden)

• Chauffeur cliënten dagverzorging Rijngaarde Zorgpartners / SAM (2017 – heden)


Agnes Johanna Elisabeth Kaatee-de Groot

Mevr. Agnes Johanna Elisabeth (Angenieta) Kaatee-de Groot, wonende te Reeuwijk

• Organiste, dirigente en zangeres van 8 verschillende koren al meer dan 50 jaar in Gouda en in Reeuwijk

• RKK Wereld Jongerendagen Keulen (2005)

• Bestuur Vincentius (2016 – heden)

• Fondsenwerving Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie Utrecht (2018)

• Mantelzorger

Thuis bij de medewerkster Kabinetzaken Mieke de Jong werden de oorkonde, taarten en bloemen verzameld en ingeladen. Als eerste in de toer kwam de Reeuwijkse Angenieta Kaatee aan de beurt. Op haar zonovergoten terras nam zij volkomen verrast, maar onder toeziend oog van man en kinderen, de oorkonde en de daarbij behorende taart en bloemen in ontvangst.


De zes nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau worden op een later moment officieel gedecoreerd.

Tekst en beeld: Lisanne van Uunen en Bert Verver

Afbeelding
Afbeelding

Advertentie

Categorieën