Afbeelding

Het Streekmuseum Reeuwijk bij u thuis

Algemeen

REEUWIJK - Ook in de komende tijd ontkomen we niet aan veel thuiszitten. U kunt niet naar het museum. Veel mensen zoeken een nieuwe hobby of pakken een oude weer op, zoals een onderzoek naar iemands familiegeschiedenis en stamboom, de genealogie.

Het begrip ‘genealogie’ is afgeleid van het Griekse ‘genea’, wat geboorte of geslacht betekent, en ‘logos’, ‘kennis’ of ‘wetenschap’. Genealogie betekent dan ook onderzoek naar de ontwikkeling en verwantschap van geslachten en familienamen. U maakt door het zoeken als het ware een reis door de tijd. Hoe leefden uw voorouders? Wat voor werk deden ze? Van wie hielden ze?

Waar vroeger die interesse vooral bestond bij belangrijke families die hun voorgeslacht beschreven in manuscripten, houden steeds meer mensen zich tegenwoordig bezig met genealogie. Ieder nieuw stukje informatie brengt je verleden weer een stuk dichterbij.

Medewerkers van Streekmuseum Reeuwijk hebben zeer veel onderzoek gedaan naar families uit het Reeuwijkse land. Het resultaat is een verzameling van meer dan zeshonderd uitgewerkte genealogieën van vooral Reeuwijkse families. Daarin valt op dat veel Reeuwijkse families met elkaar verweven zijn. Om de verwevenheid beter te ontsluiten zijn meer dan 230.000 namen gedigitaliseerd.

Nu het Streekmuseum Reeuwijk gesloten is vanwege het coronavirus, is het mogelijk om op www.streekmuseumreeuwijk.nl/genealogie naar gegevens te snuffelen en naar aanleiding daarvan aan vrijwilligers van het museum via de mail vragen te stellen. Zij zullen de vragen graag beantwoorden. Neem contact op via genealog@streekmuseumreeuwijk.nl

www.streekmuseumreeuwijk.nl

Advertentie

Categorieën