Daan Hagen en Zarina Mansveld in hun winkel in Reeuwijk.
Daan Hagen en Zarina Mansveld in hun winkel in Reeuwijk. Foto: Marlien van Leeuwen

Recyclen van edelmetalen: 'Een waardevaste belegging door de eeuwen heen'

Human Interest

REEUWIJK - 'Recyclen' is een magisch woord. Doorgaans werken we er graag aan mee, in het besef dat we te laks omgaan met de grondstoffen van moedertje aarde. Edelmetalen laten zich oneindig recyclen. Maar hoe zit dat eigenlijk? In gesprek met juwelier Daan van Goud Gedaan krijgen we inzicht in de wereld van het recyclen van edelmetalen.

Goud en zilver zijn grondstoffen die van zichzelf te zacht zijn voor gebruiksvoorwerpen. Er zit dus meer in die gouden of zilveren ring die we dragen. We beginnen bij het begin van de recycleketen: dat oude goud en zilver wat ergens in een laatje slingert.

Daan: “Door de jaren heen heeft iedereen heel wat aan sieraden verzameld, die niet meer gedragen worden. Ze zijn deels gekregen, deels geërfd en deels kapot. Hoe dan ook, deze liggen ergens in een laatje te wachten. Op wat? Vaak op het moment dat mensen gaan verhuizen. Dan vragen ze zich af wat ermee te doen. We zien dan ook regelmatig klanten met een zakje verzamelde objecten oude edelmetalen die ze te gelde willen maken. Een deel daarvan wordt omgesmolten en een klein deel vindt als occasion een nieuwe eigenaar."

Delven van edelmetalen
Het delven van edelmetalen gebeurt doorgaans onder slechte omstandigheden voor zowel mens als milieu. "De omstandigheden in die mijnen zijn doorgaans ronduit beroerd," vertelt Daan. "Er is kinderarbeid en er komen zware metalen aan te pas om het goud uit de erts te delven. Voor dat proces is kwik en veel water nodig en het afvalwater wordt gewoon weer in de rivier geloosd."

De eerste stappen zijn inmiddels gezet naar fairtrade goud en zilver, een keurmerk voor de herkomst van edelmetalen. Zo komt er meer grip op de slechte omstandigheden. "Als je de herkomst kan herleiden, heb je de keuze waar je wel en niet wilt kopen."

Veilig rendement
Door de eeuwen heen is er geen valuta die de mensheid heeft overleefd. Een perfecte munteenheid bestaat niet: de dollar, de euro, de Chinese renminbi... elke valuta is onderhevig aan de schommelende economie. "Edelmetalen zoals goud en zilver hebben nauwelijks last van de economie. Sterker nog, in slechte economische tijden gaat de goudprijs omhoog. Edelmetalen zijn een waardevaste belegging door de eeuwen heen."

Goud
Daan: "Het goud wat uit de natuur komt is 24 karaats. Dat is superzacht materiaal, pisgeel van kleur en behoorlijk duur. Voor de markt is het een onverkoopbaar product. Grondstoffen als zilver, palladium, platina en koper worden eraan toegevoegd om het hard te maken en kleur te geven. Als palladium en platina worden toegevoegd krijg je witgoud. Met het toevoegen van koper krijg je roodgoud. Ook die toegevoegde edelmetalen zijn 'goud waard'. Dat wil zeggen, de kiloprijs van platina is vrijwel gelijk aan die van goud."

Taxatie
"Een deel van het oude goud of zilver taxeren we zelf. Een ander deel sturen we op naar het laboratorium. Daar wordt een analyse gedaan van de precieze grondstoffen in het sieraad. Zo komen we tot een waardebepaling," legt Daan uit. "Als objecten niet als occasion verkocht kunnen worden, worden ze omgesmolten en vinden ze hun weg naar een aantal grote, wereldwijd opererende afnemers. Bij hen worden de edelmetalen weer verkocht om wellicht weer als sieraad te eindigen. Edelmetalen worden echter niet alleen in sieraden verwerkt. De toepasbaarheid is eindeloos: bijvoorbeeld de elektronica in je telefoon."

Wat er ook gebeurt, edelmetalen blijven bestaan. Dus als uw gouden armband per ongeluk in de pedaalemmer verdwijnt, geen nood! Via de afvalverwerking komt het weer bij een van die grote afnemers van edelmetalen terecht.

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Advertentie

Categorieën