Teske de Schepper
Teske de Schepper Foto: Mike Jurriën

'Mijn vlogs lieten een te mooie versie van mij zien'

Human Interest

REEUWIJK-DORP - Blogger, vlogger, zangeres en nu schrijfster! Woorden, daar heeft Teske de Schepper wel wat mee. Openhartig en fantastisch taalgebruik zijn de woorden die passen bij haar eerste boek 'Nachtvlinder'. Het is geen roman, eerder een verzameling korte verhalen en poëzie. Of, zoals de cover schrijft: rauwe poëzie en goudeerlijke verhalen.

Als je haar naam googlet, krijg je heel veel verschillende Teskes te zien, met diverse make-up, kapsels en zoveel verschillende gezichtsuitdrukkingen dat je je afvraagt wie van hen de echte is. De Reeuwijkse Teske, die sinds kort verhuisd is van Amsterdam naar Venray, interviewen we via Skype. In niets herkennen we de gelikte internetpersoonlijkheid van de videoclips die we kort daarvoor bekeken. Dat haar boek juist dat onderscheid aansnijdt, verbaast niet.

Dagboek

Maar eerst even in het kort: wat houdt het allemaal in? Een blog is een soort dagboek dat je bijhoudt op internet voor ieder die het lezen wil, je 'volgers' genaamd, met reclame als verdienmodel. Hoe meer volgers, hoe meer bedrijven bereid zijn om hun reclame juist via jouw blog te verspreiden.

Als vlogger schrijf je niet, maar maak je video’s van jezelf in diezelfde dagboekvorm. En ook hier geldt: hoe meer volgers, hoe meer inkomsten je kunt genereren.

De standaard

Naar de buitenwereld spelen we altijd mooi weer, zo ook Teske in haar virtuele dagboek. “De vlogs die ik maakte, lieten een (te) mooie versie van mijzelf zien. Hosanna en alles alleen maar perfect, de standaard van dat moment. Naarmate ik succesvoller werd, leek het alleen maar positiever te moeten. Dat moest van mijzelf en soms stond dat in schril contrast met hoe ik mij op dat moment voelde. Het zal zo rond 2016 zijn geweest dat ik tegen een burn-out zat. Ik had geen plezier meer in wat ik deed, ik voelde me somber en kreeg paniekaanvallen. Niemand zag dat terug in mijn vlogs. Ook mijn directe omgeving wist niet echt hoe diep ik zat. De drang om iedereen te laten zien dat ik okay was, was groot. Al snel speelde ik weer mooi weer."

Worsteling

"Ik ben zeker niet de eerste die in mijn vlogs menselijker wil overkomen. Ik denk wel dat ik de eerste vlogger ben die er zo eerlijk over schrijft. In thema’s als volwassen worden, identiteit, somberheid, liefde en vriendschap laat ik de lezer mijn worsteling zien. Ik erken dat het niet altijd goed hoeft te gaan, dat dat zelfs niet kan. Zo merkte ik dat kwetsbaarheid verbindt."

Uitdrukken in woorden

Teske maakt ook muziek en kan dan veel kwijt in de teksten. "Ondanks dat ik vooral met beeld bezig ben, kan ik mij beter uitdrukken in woorden. Het is mijn passie, dat puzzelen met woorden en het ritme van de poëzie. Ik kwam in contact met iemand die bij een uitgeverij werkt. Van het een kwam het ander. 'Nachtvlinder' beschrijft de zoektocht naar mijzelf. Wat voor mij geldt, geldt waarschijnlijk ook voor andere jongeren.”

Tekst: Marlien van Leeuwen

Beeld: Mike Jurriën



Nachtvlinder

ISBN 9789401611947

ook als e-book en luisterboek verkrijgbaar

schat(w)eiland

onze tandenborstels
in het jack daniels glas
de vloer is koud
het waait hier hard
maar niets voelt méér als thuis
dan de ruwe muren
verre buren
een kop thee die dampend wacht
had nooit van mezelf verwacht
dat ik me zo zou binden
ochtendglorie
geen geluid
verse bietjes uit de tuin
niemand merkt dat ik soms huil
in mijn oude kinderbed
waarin ik nog moedig was
engelbeelden in de kast
schoenen die ik niet meer pas
mijn potentie overschat
en eindeloos ontkend
ik voel me verwend
met deze mooie plek
waar ik welkom ben
mijn eigen monument

Advertentie

Categorieën