Afbeelding

'In mijn vogels is het sierlijke en het dreigende voortdurend aanwezig'

Human Interest

BODEGRAVEN – Er huist in Bodegraven een landelijk bekende beeldhouwer: Leon Veerman. Al veertig jaar maakt deze kunstenaar prachtige bronzen sculpturen die niet alleen in Bodegraven te zien zijn. Werken van deze kunstenaar hebben inmiddels over de hele wereld hun plek gevonden.

Leon Veerman is geboren in Bodegraven als zoon van een kaashandelaar. Hij wist na zijn middelbare school niet goed welke richting hij uit moest gaan. De kaashandel van zijn vader werd het zeker niet. Tekenen was zijn grote hobby, maar toen Leon zijn vader vertelde dat hij interesse had in de kunstacademie, kon hij niet rekenen op veel support. Na het vervullen van zijn dienstplicht is Leon gaan reizen. "Er volgde een mooie tijd in Duitsland, Israël en Canada, maar uiteindelijk koos ik op 24-jarige leeftijd alsnog voor de kunstacademie," aldus Leon. Het bleek de juiste keuze: vijf jaar later verliet hij de academie met diploma op zak. Zijn toekomstbeeld was leven van zijn kunst.

Toekomst

In die tijd leerde Leon zijn huidige vrouw, Mieke, kennen. Samen woonden ze eind jaren zeventig driehoog in een appartementje aan de Beiershof in Bodegraven. Op het kleine balkonnetje creëerde Leon zijn eerste objecten. Af en toe exposeerde hij in ziekenhuizen, gemeentehuizen, bibliotheken en kleine galeries door heel Nederland. Samen met enkele bevriende kunstenaars uit Gouda opende hij een kleine expositieruimte achter de Sint-Jan in Gouda. Leon: "Fysieke problemen hadden tot gevolg dat ik geen kunstwerken meer uit steen beeldhouwde, maar mij ging toeleggen op bronzen kunstwerken."

Van bolvorm naar vogels

"Geïnspireerd door twee Engelse beeldhouwers Henri Moore en Barbara Hepworth, verdiepte ik mij aanvankelijk in de bolvorm," vertelt Leon. "Hiervan zijn verschillende voorbeelden in onze gemeente te zien, bijvoorbeeld voor de Lutherse Kerk op de hoek Noordstraat-Marktstraat." Onder invloed van vele wandelingen in o.a. Nederland, Schotland, Ierland en Engeland en van vrienden die ware vogelliefhebbers zijn, ontstonden er studies naar vogels.

Een landelijk bekende galerie in Leeuwarden pikte als eerste zijn werk op. Daarna begon het balletje te rollen. Andere galeries volgden. Uiteindelijk bleef hij werken met drie bekende galeries: galerie Wildevuur in Hooghalen, Smelik en Stokking in Den Haag en galerie Honingen in Gouda.

Aanvankelijk waren zijn studies van vogels vaak niet meer dan een kromming in het brons, een golf met vleugels. Soms lijken ze gesneden uit een bol, die nu fungeerde als de vleugels en het lijf. Bovenop bevindt zich de glimmend gepolijste kop. De langgerekte beesten steken hun kop in het zand of juist hun neus in de wind. Het zijn vogels met menselijke eigenschappen. Zo vliegen ze gracieus voorbij, dan weer duiken ze als hongerige gieren naar beneden, klaar om hun klauwen in een prooi te zetten. In deze vogels is het sierlijke en het dreigende voortdurend aanwezig. Jaren geleden bracht zijn dochter foto’s mee uit Chili met daarop blauwvoetgenten. Een jarenlange fascinatie volgde.

Regelmatig werkte Leon in opdracht voor gemeenten, bedrijven en particulieren. Ook ontwierp hij een aantal grafmonumenten.

Jubeljaar 2020

Het jaar 2020 is in alle opzichten een ‘jubeljaar’ voor Leon. Onlangs vierde hij zijn 70e verjaardag. Bovendien is hij dit jaar 40 jaar samen met Mieke én is het paar grootouders geworden. De familie is uitgebreid met een ‘wolk van een kleindochter’. Als kers op de taart: Leon viert dit jaar zijn 40-jarig jubileum als beeldhouwer.

Ter ere van dit jubileum komt er vanaf juni een grote overzichtstentoonstelling bij Galerie Wildevuur en er is een prachtig jubileumboek uitgekomen met de titel: 'Leon Veerman 40 jaar beeldhouwer'. Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij The Read Shop Karssen in Bodegraven, bij eerder genoemde galeries en bij de kunstenaar zelf. Tevens ontwierp Leon speciaal voor deze expositie het beeldje 'De komiek'.

Nieuwsgierig geworden? Meer informatie over Leon Veerman, zijn kunstwerken en de speciale expositie is te vinden op www.leonveerman.nl en/of op www.wildevuur.nl

Tekst en beeld: Edith Op de Woerd

Een van de kunstwerken van Leon Veerman in Bodegraven.

Advertentie

Categorieën