Daan van der Wolf houdt een dubbel gevoel aan zijn goede zaken over.
Daan van der Wolf houdt een dubbel gevoel aan zijn goede zaken over.

‘Het is nog net geen totale gekte’

Human Interest

REEUWIJK - De coronacrisis zorgt voor een achtbaan aan emoties en gebeurtenissen. Daan van der Wolf van Van der Wolf Plant kan daarover meepraten: “Het ene moment had ik slapeloze nachten, omdat ik het einde van mijn bedrijf vreesde. Het volgende moment, omdat ik niet wist hoe ik de drukte moest bolwerken.”

“Na de eerste toespraak van Rutte werd ik al een beetje zenuwachtig,” vertelt Daan van der Wolf. Hij heeft een uitgebreide klantenkring van bedrijven in heel Europa van wie hij dagelijks bestellingen ontvangt. Tot die toespraak. “In een paar dagen vielen al mijn bestellingen weg. Ik dacht bij mijn eigen: waar gaat dat heen?”

Daans voornaamste klanten zijn tuincentra en bouwmarkten. Die waren bang dat ze dicht moesten tijdens een lockdown, dus ze bestelden maar mondjesmaat. De grenzen naar Engeland en Duitsland gingen dicht, dus export was ook geen optie. Daan stopte met ‘oppotten’ (het opzetten van nieuwe productie) en sloot zich aan bij coronacrisisteam OPBR Helpt om zijn sector van tuinders te ondersteunen.

Massaal getuinierd
Lang duurde het drama voor de tuinders echter niet. Na een paar weken was de rust teruggekeerd. Even later schoot de balans de andere kant op. “Het is nog net geen totale gekte.”

De tuincentra en bouwmarkten bleven open en mensen zaten de hele dag thuis. Het bleek een gouden combinatie voor de boomkwekerij. “Mensen hebben ineens tijd om handen en willen hun huis een beetje mooi maken. Er wordt massaal getuinierd.”

Terwijl de vraag naar planten ineens weer de pan uitrees, kwam Daan personeel tekort. “Ik kon geen beroep doen op arbeidsmigranten, want veel van hen zijn teruggegaan naar hun thuisland.” Gelukkig vond hij een nieuwe arbeiderspool in scholieren. “Ze waren vroeg klaar, omdat de examens niet doorgingen en konden niet de horeca in. Die scholieren hebben mij door de ‘crisis’ geholpen.”

Afgelopen maandag, Tweede Pinksterdag, was voor Daan de eerste vrije dag sinds de crisis. “En alleen omdat het echt nodig was, voor mijn gezondheid. Ik moest heel even tot rust komen.”

Geluk gehad
Daan houdt een dubbel gevoel aan zijn goede zaken over. “Het heeft niets met goed ondernemerschap te maken. We hebben gewoon geluk gehad. Hier in de regio zitten veel boomkwekerijen en die gaan in 99% van de gevallen goed, maar voor bloemen- en groenteverbouwers is het een heel ander verhaal.”

Hoe kijkt hij naar de toekomst? “Ik denk dat het thuiszijn met familie en vrienden mensen goed is bevallen en als dat doorzet, zou dat goed zijn voor mijn business. Maar als er massaontslagen vallen en er komt een flinke crisis, dan gaat iedereen dat merken.”

Tekst: Key Tengeler

Ondernemers in de crisis
Hoe gaat het met onze lokale ondernemers in de coronacrisis? Houden zij hun schaapjes nog op het droge? Of is het alleen maar kommer en kwel, ondanks de inzet van initiatieven als OPBR Helpt of Koop Lokaal? De Kijk op Bodegraven-Reeuwijk gaat komende weken op zoek naar ondernemers uit alle sectoren.

Advertentie

Categorieën