Gemeente steekt helpende hand toe bij afbouw aula op begraafplaats

Politiek

TEMPEL - Sinds februari 2019 ligt de bouw van de aula van Brouwer de Koning Uitvaartzorg op de begraafplaats Tempel stil, omdat de bank afzag van een hypothecaire financiering. De gemeente staat nu garant voor een lening, zodat Brouwer de Koning Uitvaartzorg toch het geld kan lenen voor de bouw.

De problematiek is druk besproken in een aantal commissievergaderingen. Het college had voorgesteld om de uitvaartonderneming een hypothecaire lening te verstrekken voor een periode van 5 jaar. De lokale politici kregen de handen echter niet op elkaar voor dat voorstel. In de laatste vergadering op 13 mei werd de suggestie gedaan om een huur-koopconstructie te onderzoeken. Brouwer de Koning Uitvaartzorg had inmiddels een financier gevonden die de ondernemer 550.000 euro wilde lenen indien de gemeente zich daarvoor garant stelde. Niet iedereen werd heel erg gelukkig van deze

oplossing, maar het gevoel dat hiermee het probleem was opgelost, kreeg daarbij wel de overhand.

Een aantal fracties stelde voor nog met de ondernemer te overleggen over een ‘risicopremie’ voor de garantstelling, maar wethouder Kees Oskam leek daar weinig voor te voelen. In het geval het mis loopt, komt de aula de gemeente toch onder de marktwaarde toe. Wel wilde hij kijken of rente en aflossing voor de gemeentelijke garantstelling voor de eerste drie maanden bij de ondernemer gelaten zouden kunnen worden. Verwacht wordt dat door de garantstelling, die unaniem werd aangenomen, de laatste hobbels voor de financiering nu op korte termijn genomen kunnen worden. Zo kan de afbouw snel plaatsvinden, tot opluchting van velen die zich ergeren aan de ‘bouwput’ op de begraafplaats.

Tekst: Bert Verver

Advertentie

Categorieën