Hoe staan onze bedrijven ervoor in de coronacrisis?

Zakelijk

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Het coronacrisisteam OPBR Helpt heeft vanaf het begin zijn best gedaan bedrijven in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk te ondersteunen. De coronacrisis eist echter zijn tol bij ondernemers in heel Nederland. Hoe staan de bedrijven in Bodegraven-Reeuwijk er eind mei voor?

“Vooral in het begin werd er veel contact opgenomen met OPBR Helpt,” vertelt Jeroen Wichers, contactpersoon van het crisisteam vanuit de gemeente. “Alles was nieuw. Na die eerste onzekerheid kwamen de vragen in golven: telkens als er nieuwe maatregelen werden aangekondigd, hielpen wij die te duiden.”

Gemiddeld maakt iets meer dan 10% van de 3000 bedrijven van Bodegraven-Reeuwijk van elke tegemoetkomingsregeling gebruik. In verhouding tot de rest van Nederland valt dat percentage relatief mee. Volgens Jeroen komt dat doordat onze gemeente veel bedrijven in de food-, transport- en bouwsector heeft. “Die hebben het vaak ook zwaar, maar daar ontstaan ook nieuwe kansen. Daarom draait het redelijk door.”

Dat betekent niet dat er komende maanden geen nieuwe problemen kunnen ontstaan. “De orders voor later dit jaar zijn in veel gevallen flink afgenomen. Het is de vraag hoe snel het vertrouwen in de economie terugkomt.”

Zzp’ers

Ferm Werk voert de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO) uit. Zzp’ers hebben het in onze gemeente relatief zwaar. Ferm Werk heeft 447 aanvragen ontvangen, waarvan er inmiddels 2 zijn afgewezen en 65 zijn toegekend. De aanvragen komen vooral uit de branches horeca (18%), zorg en gezondheid (16%), uiterlijke verzorging (14%), dienstverlening (14%) en bouw, installatie en techniek (13%).

Bernhard Drost van Ferm Werk vertelt dat vooral in het begin hard werken was. “We hebben er gelijk een speciaal team voor opgezet dat in avonden en weekenden overuren heeft gedraaid. Na online aanmelding handelen we elke aanvraag persoonlijk af, zodat we ondernemers indien nodig verder kunnen helpen. Als de problemen te groot zijn om met de TOZO op te lossen, weten wij bij welk loket ze meer steun kunnen krijgen.” De grote hoos is inmiddels voorbij, maar het is goed dat de regeling is verlengd, denkt Bernard. “De problemen zijn na drie maanden niet ineens verdwenen. Bovendien komen er nog steeds nieuwe aanvragen binnen. De meesten zijn werkzaam in de horeca of in contactberoepen, maar we moeten de andere sectoren niet vergeten. De impact is wijdverspreid.”

Nieuwe vragen

“De regelingen lopen nu,” vertelt Jeroen. “De nieuwe vragen zijn vooral gericht op het inrichten van de anderhalvemetereconomie. Hoe ga je daar in de praktijk mee om?” OPBR Helpt heeft zelf actief de horeca benaderd om te zien waar het team kan helpen. “Er bestaan geen pasklare oplossingen, maar we kunnen wel een platform bieden om samen na te denken. Zo denken we mee hoe we de terrassen kunnen vergroten zonder dat het een ‘evenement’ wordt en hoe we de druk op de binnenfaciliteiten, zoals toiletten, zo laag mogelijk kunnen houden. Het is niet makkelijk, maar de ondernemers hebben weer vuur in de ogen. Ze willen er weer tegenaan.”

Bekijk hier de cijfers:

TOZO
Ferm Werk heeft 447 aanvragen ontvangen. De meeste aanvragers zijn werkzaam in de horeca of in contactberoepen. In alle sectoren zijn er echter ZZP’ers die hulp nodig hebben.

TOGS
Op het moment van schrijven heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland uit onze gemeente 311 aanvragen voor de Tegemoetkoming Schade Covid-19 (TOGS) ontvangen en toegekend. 17 aanvragen zijn nog in behandelingen. Deze regeling biedt eenmalig € 4000 aan bedrijven die tussen 16 maart en 15 juni 2020 een verwacht omzetverlies van € 4000 hebben én vaste lasten van € 4000. De aanvragen uit Bodegraven-Reeuwijk zijn in totaal goed voor € 1.244.000.

NOW
Er zijn voor onze gemeente ook 277 toekenningen geweest van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid, oftewel de NOW. Bij een verwacht omzetverlies van 20% over 3 maanden, kunnen bedrijven met deze regeling een deel van de loonkosten van hun werknemers vergoed krijgen. In verhouding tot de rest van Nederland doet de regio Midden-Holland, waartoe Bodegraven-Reeuwijk behoort, het bijzonder goed. Midden-Holland is op Gorinchem na de regio met de minste aanvragen.

Landelijk zijn de branches met de meeste aanvragen de horeca (21,1% van alle aanvragen) en de detailhandel (20,1%). In deze branches is ook het gemiddelde omzetverlies het hoogst (resp. 82% en 75%). De branches logistiek en voedsel- en genotmiddelenindustrie zijn goed voor 3,1% en 1,2% van alle aanvragen.

Verwachte omzetdaling
De Rabobank berekende op basis van de cijfers van het CBS de verwachte omzetdaling voor diverse sectoren. Voor veel sectoren zal de omzetdaling ten opzichte van dezelfde periode in 2019 aanhouden tot minimaal het laatste kwartaal van 2020. De horeca en detailhandel heeft de zwaarste klap achter de rug en krabbelt langzaam weer op. Hetzelfde geldt in minder extreme mate voor transport, hoewel ook aan het eind van het jaar de omzet nog niet terug zal zijn op het niveau van 2019. De bouw gaat de crisis juist vooral in de tweede helft van het jaar voelen.

Uiteraard hangen deze prognoses nauw samen met de maatregelen die het kabinet neemt en de wijze waarop het coronavirus zich ontwikkelt.

WW-uitkeringen
Aan de andere kant van het bedrijfsperspectief staat de stijging in WW-uitkeringen. Ondanks de regelingen verliezen veel werknemers hun baan. Waar maart landelijk een stijging in nieuwe ww-aanvragers bracht, verdubbelde dit aantal bijna in april. In de regio Midden-Holland worden 42,7% meer uitkeringen uitgegeven dan in april vorig jaar.

Het ergste leed wordt de gemeente Bodegraven-Reeuwijk voorlopig bespaard. De gemeente heeft een van de laagste percentages lopende WW-uitkeringen: 2,4%. Dit is 0,2 procentpunt meer dan vorig jaar (in absolute zin 29 uitkeringen meer).

April bracht een stijging van 16,8% ten opzichte van maart. Dit hoort nog steeds niet tot de hoogste percentages in Nederland. Dat doet niet af aan de ernst van de situatie in onze gemeente, maar laat wel zien hoe groot het probleem landelijk is.

Verreweg het grootste deel van de nieuwe WW-aanvragers van april in de regio Midden-Holland komt uit de horeca of van uitzendbedrijven. Werknemers in de voedsel- en genotmiddelen voelen de klap ook met een stijging van 16,7%. Mensen in vervoer en logistiek hebben het relatief goed; er zijn slechts 3,8% meer WW-aanvragers uit deze branche ten opzichte van vorige maand.

Advertentie

Categorieën