Op de John Raedeckersingel zijn de werkzaamheden inmiddels hervat.
Op de John Raedeckersingel zijn de werkzaamheden inmiddels hervat. Foto: Bert Verver

Plannen groot onderhoud Reeuwijk-Brug-west aangepast

Politiek

REEUWIJK - De plannen voor het groot onderhoud aan de openbare ruimte in de wijk Reeuwijk-Brug-west worden aangepast om de grote tekorten op de werkzaamheden terug te dringen.

Nadat in april al een raadsinformatiebrief over dit onderwerp was verschenen kregen de raadsleden tijdens de inspraakraad via een presentatie meer inzicht over de achterliggende problematiek en de oplossingen die bedacht zijn om de werkzaamheden in de wijk af te ronden. Het omvangrijke project voor groot onderhoud (o.a. vervanging van rioleringen en oppervlakteverhardingen) en kwaliteitsverbetering startte in oktober 2018 maar werd in december 2019 stil gelegd. Op dat moment was een oppervlakte van 24% gerealiseerd tegen 55% van het budget. Tegenvallers waren o.a. de hoge kosten voor tijdelijke verkeersmaatregelen en grote afwijkingen in de wegfunderingen

ten opzichte van eerdere uitkomsten uit vooronderzoek, maar ook de gekozen werkwijze zorgde voor stagnatie bij de aannemers. De gang van zaken dreigde een tekort op te leveren van maar liefst 5 miljoen euro als overschrijding op het beschikbare budget van 6,4 miljoen. Inmiddels hebben er nieuwe funderingsonderzoeken plaats gevonden, zijn de bestaande rioleringen nogmaals beoordeeld en zijn de kosten van tijdelijke verkeersmaatregelen inzichtelijk gemaakt.

Aanpassing plannen
De nieuwe onderzoeken hebben geleid tot een aanpassing van de plannen. Zo zal waar mogelijk het rioleringssysteem worden gehandhaafd of lichter worden uitgevoerd, zal er een aanpassing plaats vinden bij tijdelijke verkeersmaatregelen en zal de beplanting door de eigen dienst worden uitgevoerd. De aanpak van het gebied rond de Rietveldwoningen zal vooruit geschoven worden tot na de renovatie van de woningen. De aanpassingen moeten in totaal een besparing opleveren van 1,9 miljoen euro, waarmee overigens nog altijd een tekort van 3,1 miljoen euro gedekt moet worden in de periode 2021-2025.

Hoewel de raadsleden, door middel van de raadsinformatiebrief al eerder over de problemen waren ingelicht klonk er bij het stellen van de informatieve vragen, naast waardering over de transparantie over het onderwerp, nogal wat kritiek door. Tot een inhoudelijke discussie kwam het echter nauwelijks gezien het karakter van de informatieve vergadering. Het is echter niet denkbeeldig dat het onderwerp in een latere fase nogmaals in een commissievergadering aan de orde gesteld zal worden.

Tekst en beeld: Bert Verver

Advertentie

Categorieën