Wegen langs A12 meegenomen in Beter Bereikbaar Gouwe

Politiek

REGIO - Dinsdag 2 en woensdag 3 juni werden in een webinar veertien nieuw geselecteerde maatregelen toegelicht voor project Beter Bereikbaar Gouwe. Samen met de 26 reeds voorgestelde maatregelen levert dat een totaal van 40 maatregelen op, waaruit een samenhangend pakket moet worden gekozen.

Ruim honderd bezoekers uit de hele regio schoven digitaal aan bij de webinars van Beter Bereikbaar Gouwe (BBG). Het was een vervanging van een fysieke bijeenkomst om de laatste aanvullingen op het project te presenteren.

Toegevoegde ideeën
Eind 2019 zijn 77 extra ideeën ingediend om de bereikbaarheid en leefbaarheid van het gebied rond de Gouwe te versterken. Zestien daarvan waren gericht op de korte termijn en worden apart bestudeerd. Van de overige ideeën vielen er 28 af, omdat ze buiten het werkgebied vielen of in een eerder stadium al besproken en afgewezen waren. 33 ideeën zijn verder geanalyseerd en veertien hebben de test doorstaan.

De nieuwe maatregelen werden gepresenteerd met een kort lijstje van voor- en nadelen en een kaartje. Op het kaartje lieten percentages zien wat de verwachte verkeerstoename of -afname zou zijn die deze maatregel in de verkeerssituatie van 2030 teweeg zou brengen. Twee van de nieuwe ideeën zijn zeer relevant voor de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Parallelstructuur A12
Het eerste is de zogenaamde ‘Parallelstructuur A12’. Tussen afrit 11 en 12 is op dit moment geen parallelstructuur aanwezig. Volgens de verkeersvoorspellingen zou een parallelweg op deze plek, van de Reeuwijkse randweg naar de Amaliabrug, vooral zorgen voor een verandering van de verkeersverdeling rond Reeuwijk-Dorp, met een flinke toename op de Nieuwdorperweg en een afname op omliggende wegen. Hiernaast wordt de A12 ontlast.

De parallelstructuur is samen doorgerekend met de komst van de Bodegravenboog, die N11 en A12 moet verbinden. De Bodegravenboog zou het verkeer op de N207 door Boskoop verlichten. Welk effect de parallelstructuur los van de Bodegravenboog zou hebben, is (nog) niet berekend.

Ontsluiting Reeuwijk-Dorp
Een ander idee dat serieus wordt bekeken is de ontsluiting van Reeuwijk-Dorp vanaf de A12. Deze optie is doorberekend in combinatie met eenrichtingsverkeer op de Zwarteweg vanuit Boskoop. De Brugweg, Middelburgseweg, Reewal en Nieuwdorperweg zouden met deze maatregel worden ontlast, maar de Gouwedreef moet die verschuiving opvangen.

Volgende stap
De Bestuurlijke Afstemgroep, met daarin onder andere de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, gaat zich nu buigen over hoeveel budget er voor het hele project beschikbaar is en op welk moment. Na de zomer zullen de gemeentelijke commissies de maatregelen bespreken en zullen weer fysieke werksessies met bewoners en belangenroepen georganiseerd worden om de maatregelen te bespreken. Rond mei 2021 wordt besloten welk pakket aan maatregelen wordt uitgevoerd.

Tekst: Key Tengeler

Beter Bereikbaar Gouwe
BBG heeft als doel de bereikbaarheid en leefbaarheid van het gebied rond de Gouwe te versterken. Vorig jaar juni deed het project veel stof opwaaien, omdat een van de opties van het project het opwaarderen van de Middelburgseweg betrof, terwijl de bewoners en de gemeente Bodegraven-Reeuwijk nog helemaal niet betrokken waren bij het project. Inmiddels zijn de gemoederen een beetje bedaard en heeft het projectteam de ruimte genomen om ideeën, belangen en zorgen uit onze gemeente bij de afwegingen te betrekken.

Advertentie

Categorieën