Afbeelding

Initiatiefgroep uit ongerustheid over aanpak dorpsvisie

Politiek

REEUWIJK - Op 10 februari jl. werd in het zalencentrum De Brug door de gemeente en het dorpsteam een druk bezochte avond georganiseerd om ideeën op te halen voor de nieuwe dorpsvisie die opgesteld gaat worden. Rond dit proces heeft zich de initiatiefgroep ‘Reeuwijk-Brug 2030’ gevormd, waarin onder andere het dorpsteam, het Burgerinitiatief Reeuwijk en de Vereniging Bedrijventerrein Zoutman participeren.

Tijdens de bijeenkomst, die als hoofdthema ‘wonen’ had, werden heel veel ideeën opgehaald die bouwstenen kunnen vormen voor een toekomstige visie. Volgens de initiatiefgroep kan het niet anders dan dat de opgehaalde resultaten een leidraad gaan vormen voor de volgende stappen die genomen moeten worden.

Teleurgesteld
In een persbericht laat de initiatiefgroep weten teleurgesteld te zijn in de samenwerking die men met de gemeente hoopte te bereiken. De initiatiefgroep, die begrip kan opbrengen dat zaken door de coronacrisis wat anders lopen, stelt het gevoel te krijgen tegen muren op te lopen en verwijt de gemeente afspraken niet na te komen.

Zorgen worden geuit over het feit dat er vanuit de gemeente allerlei processen parallel blijven lopen waarbij niet iedereen betrokken wordt. Als voorbeeld wordt genoemd het door de gemeente lanceren van een enquête Toekomstvisie Bodegraven-Reeuwijk binnen het Digitale Bewonerspanel en de druk vanuit de provincie om van de plassen een soort toeristische attractie te maken.

Over dat laatste maakt de initiatiefgroep zich ernstige zorgen gezien de volgende passage in het persbericht: ‘We willen de plassen echt niet voor ons zelf houden, maar op mooie dagen is het nu al filevaren en binnenkort komen daar ook nog twee wijken met Waterhuizen bij. Hoeveel boten denken ze dat er op de plassen passen zonder dat de natuur en een fijne leefomgeving definitief worden aangetast!?’

De initiatiefgroep stelt vast dat praten over de toekomst van Reeuwijk-Brug alleen kan in een open en eerlijk gesprek en maakt tevens duidelijk er niet voor te voelen een ‘excuustrusenpanel’ te willen zijn.

Reactie gemeente
Juist voor de sluiting van de krant laat de gemeente, in een reactie op bovenstaand bericht het volgende weten:

“We hebben kennis genomen van de inhoud van dit artikel. Duidelijk is dat het Dorpsteam Reeuwijk-Brug, het Burgerinitiatief Reeuwijk en de vereniging Bedrijventerrein Zoutman ongelukkig zijn met de gang van zaken. Dat vinden we heel erg jammer gezien al onze

inspanningen om hen goed te informeren en goed met alle partijen samen te werken.

De gemeente spant zich in om tot een toekomstvisie voor de gehele gemeente te komen. Binnen dit proces biedt het alle dorpen de ruimte om tot visies op de dorpen te komen. De initiatiefgroep Reeuwijk-Brug heeft dit enthousiast en voortvarend opgepakt.

Daarnaast lopen er diverse processen en projecten in alle dorpen, zo ook in en om Reeuwijk-Brug. Deze raken het gemeentebrede proces om te komen tot een toekomstvisie en de processen om te komen tot dorpsvisies. Insteek is dat dit door de gemeente en door de partijen uit het veld in nauwe samenwerking met elkaar in beeld wordt gebracht. Daarvoor is er binnen de gemeente een team van strategische adviseurs bezig die gezamenlijk met het externe bureau de algehele procesbegeleiding verzorgen.
De dorpswethouder en de wethouder die verantwoordelijk is voor de totstandkoming van de dorpsvisies en voor de toekomstvisie stellen voor om op korte termijn met elkaar in gesprek te gaan om dit op te lossen.”

Tekst: Bert Verver

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertentie

Categorieën