Ad Fransen bij het doelgroepenbad met achter zich de hellingbaan.
Ad Fransen bij het doelgroepenbad met achter zich de hellingbaan. Foto: Bert Verver

Binnenbaden zwembad de Kuil naderen voltooiing

Sport

BODEGRAVEN - Ongeveer een jaar nadat het diepste punt van de graafwerkzaamheden was bereikt naderen de binnenbaden van het nieuwe zwembad De Kuil hun voltooiing. Half juli moet de oplevering plaatsvinden en op 31 augustus worden de baden geopend onder regie van de nieuwe exploitant Optisport. Het buitenbad kan in 2021 pas weer in gebruik worden genomen.

Door de coronacrisis is het stil en een beetje naargeestig in het gedeelte waarin de oude, vertrouwde baden gevestigd zijn als uw verslaggever wordt ontvangen door Ad Fransen. Ad is als manager van Optisport formeel pas per 31 augustus verantwoordelijk voor de zwemaccommodatie, maar hij benut de laatste maanden voor de oplevering om zich in te werken en het complex te leren kennen, een traject dat naar zijn zeggen in goede harmonie verloopt met de medewerkers van S&N, die nu nog de regie hebben. Zelf is hij een echte zwembadman. Op 17-jarige leeftijd begon hij als oproepkracht in het zwembad van Ridderkerk, later ging hij lesgeven en nu is hij 11 jaar in dienst als regiomanager bij Optisport. Binnen zijn organisatie heeft hij de ruimte gekregen om zich de komende tijd volledig te focussen op de afbouw van De Kuil en de exploitatie ervan. Hij noemt het een ‘spannende tijd’, niet in de laatste plaats omdat de medewerkers van S&N, die deels aan het zwembad verbonden blijven, ook in de nieuwe organisatie ingepast moeten worden. Hij ervaart echter een positieve houding en merkt dat het enthousiasme voor het nieuwe complex steeds groter wordt.

Onder de indruk
Met al zijn ervaring vertelt Ad dat hij al bij zijn eerste kennismaking onder de indruk was van het complex dat wordt gerealiseerd. “Ik zag direct al dat het een complex zou worden met veel mogelijkheden. Zeker als het buitenbad, dat gekoppeld kan worden aan het binnenbad, ook klaar is. Het is echt iets moois voor deze gemeente en aan ons is de taak zoveel mogelijk mensen te bedienen. Dat geldt zowel voor de individuele gebruikers als voor de verenigingen, die een geheel eigen plaats hebben gekregen. Voor mij zijn die verenigingen heel belangrijk en ik hoop dat wij een goede verstandhouding met hen kunnen opbouwen."

Erg ruim
Na het inleidende gesprek wordt een helm opgezet en volgt een rondleiding door het nieuwe complex, dat wordt gebouwd door het in sportaccommodaties gespecialiseerde bouwbedrijf Vaessen B.V. uit Raamsdonksveer. Het is druk op de werkvloer. Het is duidelijk dat de bouw al ver gevorderd is, maar de afbouw vergt nog veel overleg over details, ook met de medewerkers van onderaannemers.

Het gebouw is opvallend ruim opgezet en maakt een lichte indruk. Op allerlei punten merkt Ad op dat het gebouw heel functioneel is ingedeeld. Alle essentiële ruimtes zijn van elkaar gescheiden, zodat meerdere activiteiten gelijktijdig kunnen plaatsvinden zonder dat ze last hebben van elkaar.

In het doelgroepenbad van 12,5 x 25 meter zijn duikers bezig met de montage van kabels aan de in tweeën gesplitste beweegbare bodems en medewerkers van de bouwer testen de hellingbaan die de toegang tot het bad voor mensen met een fysieke beperking mogelijk maakt. Naast het doelgroepenbad bevindt zich een ruime familieglijbaan, die in een minibad eindigt.

Rond het wedstrijdbad van 25 x 15,4 m heerst een serene rust. Het bad is al met water gevuld en voor de helft van een beweegbare bodem voorzien. Het diepste gedeelte van het bad is 2,4 meter diep en daardoor ook geschikt voor synchroonzwemmen. Door de ruime afmetingen is het ook mogelijk om in de breedte waterpolowedstrijden te spelen, waardoor de gebruiksmogelijkheden groter worden.

Het bestaande buitenbad is aanzienlijk kleiner gemaakt en is volgend jaar, samen met een peuterhoek, beschikbaar voor het publiek.

Indrukwekkend
Zuivering en hygiëne is essentieel voor een zwembad. Normaal kom je niet in de machinekamer, maar voor deze gelegenheid was het mogelijk daar een kijkje te nemen. Via een trap kom je in een indrukwekkende ruimte terecht, die vrijwel geheel onder de baden doorloopt. Met enige trots vertelt Ad dat hier het nieuwste van het nieuwste staat op het gebied van zuiveringstechniek. Alles is zo nodig vanuit huis controleerbaar en regelbaar.

Conform de nadrukkelijke wensen van de raad is op het gebied van elektra en warmtetechniek veel aandacht besteed aan duurzaamheid, zodat het gebouw volledig toekomstbestendig is. De 720 zonnecollectoren op het dak leveren daar een belangrijke bijdrage aan. Na de sloop van het oude pand wordt een passend voorplein ingericht met daaraan de hoofdingang. Voorlopig moet er echter gebruik worden gemaakt van een tijdelijke ingang aan de Sportlaan.

Geleidelijk aan kunnen de meest betrokken gebruikers kennisnemen van het pand. Ad beraadt zich nog op de mogelijkheid om voor de inwoners van de gemeente een open dag te organiseren, als dat mogelijk is met het oog op de coronamaatregelen.

Tekst en beeld: Bert Verver

Advertentie

Categorieën