Financiële positie gemeente steeds minder rooskleurig

Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Het is al geruime tijd bekend dat de financiële positie van veel gemeenten in Nederland niet best is. Dat geldt ook voor Bodegraven-Reeuwijk.

Per gemeente zijn voor de moeizame financiën verschillende oorzaken aan te geven, maar de rode draad wordt gevormd door de grote tekorten in het sociaal domein. Die zijn ontstaan, nadat in 2015 enkele taken uit het sociaal domein, zoals de jeugdzorg en de WMO, met een flinke ‘doelmatigheidskorting’ zijn overgeheveld naar de gemeente.

Twee knelpunten
Na afloop van ieder kwartaal worden de lokale politici via een bestuursrapportage (Burap) op de hoogte gehouden van het financieel reilen en zeilen van de gemeente. Uit de Burap over het eerste kwartaal 2020 blijkt dat de financiële positie van onze gemeente verder is verslechterd. De oorzaak is in hoofdzaak gelegen in een tweetal ontwikkelingen.

Ten eerste is de gemeente er niet in geslaagd de uitgaven op het sociaal domein om te buigen tot het niveau van de rijksbijdragen. Het aftreden van wethouder Robèrt Smits is daar een direct gevolg van geweest. Tussen 2015 en 2019 heeft de gemeente voor maar liefst een bedrag van 7,8 miljoen euro uit eigen middelen op dit beleidsveld moeten bijpassen.

Een tweede ontwikkeling die een negatieve invloed heeft op de financiële positie is de ontwikkeling van de grondexploitatie. Letterlijk stelt de rapportage: "Enerzijds hebben we de afgelopen jaren onze ambities waargemaakt. Anderzijds zien we dat de voorraad beschikbare grond sterk is geslonken en dat de resterende projecten in een langzamer tempo worden uitgevoerd."

Pijnlijke keuzes
Bijsturen op het sociaal domein is lastig, omdat er deels sprake is van ‘open einderegelingen’, waardoor er geen budgettair plafond is. Die regelingen kunnen door de gemeente nauwelijks worden beïnvloed. Zonder een extra bijdrage van het rijk verwacht het college het tekort op deze post van 4,5 miljoen euro over 2019 niet te kunnen opvangen met bezuinigingsmaatregelen, waardoor het moeilijk wordt een sluitende kadernota en begroting voor 2021 op te stellen. Het college werkt aan een tweetal bezuinigingspakketten om de uitgaven te temperen. Wat die pakketten inhouden, wordt in de kadernota en de begroting zichtbaar, maar pijnlijke keuzes worden niet uitgesloten. Een nieuwe toekomstvisie op het grondbedrijf moet inzicht brengen in de mogelijkheden daarvan, maar nu geeft het college al aan dat een nieuwe, winstgevende grondexploitatie niet direct voorhanden is.

Op basis van de huidige inzichten wordt voor dit jaar een nadelig exploitatieresultaat verwacht van 2.124.000 euro. Wethouder Dirk-Jan Knol verwacht dat de liquiditeitspositie van de gemeente het noodzakelijk maakt tegen het einde van dit jaar 6 à 7 miljoen euro te lenen, overigens dient er op de leningenportefeuille, die momenteel 137.507 miljoen euro bedraagt, ook een stuk aflossing plaats te vinden. De wethouder verwacht dat het schuldenbedrag, dat de laatste jaren flink was teruggebracht, in de toekomst weer een oplopende trend te zien zal geven.

Tekst: Bert Verver

Geen debat
Dat het videovergaderen zowel voor- als nadelen heeft, bleek tijdens de vergadering van de commissie Bestuur & Financiën van vorige week woensdag. De geluidskwaliteit was dermate slecht dat beraadslagen niet mogelijk was. De vergadering werd daarom uitgesteld naar 10 juni, waardoor het niet mogelijk was de politieke beraadslagingen over de supermarktstructuur en de Burap in deze krant mee te nemen.

Advertentie

Categorieën