Odd Wagner, nieuwe wethouder voor GroenLinks.
Odd Wagner, nieuwe wethouder voor GroenLinks. Foto: Bert Verver

GroenLinks heeft met Odd Wagner ervaren bestuurder in huis gehaald

Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Toen wethouder Robèrt Smits op 13 mei zijn vertrek aankondigde, is de lokale afdeling van GroenLinks naarstig op zoek gegaan naar een ervaren vervanger. Via de wethouderspool van de partij vonden zij die in Odd Wagner. Kijk op Bodegraven-Reeuwijk ging op gepaste afstand op bezoek bij de nieuwe wethouder voor een gesprek over zijn achtergrond en ambities.

Odd Wagner (1951) is getrouwd en heeft twee volwassen dochters. Hij is geboren en getogen in het Noord-Hollandse Heemskerk als de helft van een tweeling. Zijn moeder kwam uit Noorwegen en daarom kreeg hij de hier nogal onbekende voornaam 'Odd' mee. Na de lagere school doorliep hij de LTS, waarna hij een technische studie volgde aan de School voor Scheepswerktuigbouw. Hij deed dat met het doel de wilde vaart op te gaan, maar de mogelijkheden om langdurig van huis te gaan, bleken toch te beperkt. Het is er dus nooit van gekomen. Met zijn technische opleiding kon hij wel bij KLM terecht, waar hij korte tijd als vliegtuigonderhoudsmonteur aan de slag ging. Hij kwam al snel terecht in staf- en managementfuncties en werd actief in de ondernemingsraad.

Met de paplepel
Dat hij uiteindelijk in de politiek terecht is gekomen, vindt de nieuwe wethouder niet zo vreemd. “Het maatschappelijk actief zijn is mij door mijn ouders met de paplepel ingegoten. Ik ben Nederlands Hervormd opgevoed en kwam al jong in het kerkelijke werk terecht. Daarnaast raakte ik betrokken bij sociaal-culturele organisaties in mijn gemeente. Toen dat naast mijn werk en gezin toch wat veel werd, heb ik dat geleidelijk afgebouwd. Stilzitten was echter niets voor mij en ik ben mij politiek gaan oriënteren. Daarbij kwam ik tot de conclusie dat ik het best paste bij GroenLinks, met name door de ambities op het gebied van milieu en duurzaamheid. Ik zie GroenLinks verder als een behoorlijk linkse, liberale partij die ervan uitgaat dat mensen hun eigen koers moeten varen, met als het nodig is een steuntje in de rug van de overheid. Ik kwam al snel in de steunfractie terecht en werd in 1998 raadslid en in 2003 fractievoorzitter. In 2006 werd ik voor de eerste keer wethouder in een unieke coalitie met het CDA en de VVD. Na het wethouderschap in mijn eigen dorp werd ik voor die functie gevraagd in Den Helder, waar ik ook de portefeuille ‘sociale domein’ kreeg. Dat was een heel leerzame periode. Ik heb daar geleerd dat wat wij denken dat vanzelfsprekend is, niet vanzelfsprekend is. Aan dat wethouderschap kwam een einde door een politieke onenigheid, waar ik overigens buiten stond. Later ben ik nog enige tijd wethouder geweest in Haarlemmerliede-Spaarnwoude tijdens het fusieproces met Haarlemmermeer en tot eind 2018 was ik voor een jaar opnieuw wethouder in Den Helder voor de Stadspartij."

Gevraagd
Na het vertrek van Robèrt Smits werd Odd gepolst of hij ambities had met zijn kennis en kunde in Bodegraven-Reeuwijk wethouder voor GroenLinks te worden. “Ik had daar wel oren naar, heb mijn CV opgestuurd en na één gesprek werd ik staande in mijn moestuin al gebeld dat de keus op mij gevallen was,” zegt hij met een glimlach. Op de vraag of hij de gemeente en het Groene Hart al goed kent, volgt een ontkennend antwoord. “Ik ben een echte Kennemerlander en deze streek is mij eigenlijk niet goed bekend. Ik heb vroeger wel een Plassentocht in Reeuwijk geschaatst en was toen onder de indruk van het gebied. Ik ga binnenkort met de fractie op de fiets voor een verkenningstocht en verdiep mij in de lopende dossiers. Mijn eerste indruk is dat het een goed lopende gemeente is met, als we het sociaal domein buiten beschouwing laten, niet al te grote fundamentele problemen.”

Opdracht
Evenals in voorgaande gemeenten krijgt de nieuwe wethouder ook hier een fors aantal taken binnen het sociale domein in zijn portefeuille. Wagner ziet het als zijn opdracht de stijgende uitgaven in met name de jeugdzorg om te buigen in een dalende trend. Dat zal geen gemakkelijke opgave zijn, want bij de overdracht van de jeugdzorg en de WMO door het rijk is het budget met ca. 30 procent gekort, terwijl de zorgvraag is toegenomen. “Het betekent”, volgens Wagner, ”dat er meer grip moeten komen op de instroom. We moeten het zoveel mogelijk doen met het geld dat we krijgen en daarmee moeten we de meest kwetsbaren ondersteunen. In alle eerlijkheid wil ik wel aangeven dat daarbij soms pijnlijke keuzes moeten worden gemaakt, maar als we dat niet doen en zo door blijven gaan, gaat dat ten koste van andere beleidsterreinen waarvoor we ons ook moeten inzetten.”

Wat te bereiken
Het omlaagbrengen van de tekorten op het sociaal domein ziet de wethouder als zijn belangrijkste, maar niet zijn enige taak. “Ik heb meer zaken die om aandacht gaan vragen. Ik heb bijvoorbeeld het plassengebied in mijn portefeuille en heb begrepen dat er wordt gewerkt aan een nieuwe gebiedsvisie. Ik ga mij daar op korte termijn in verdiepen en ga gesprekken aan met betrokken organisaties over de toekomst van het gebied en het oplossen van problemen die daar spelen. Dat geldt ook voor het Evertshuis, dat van groot belang is als cultureel centrum, maar het financieel niet gemakkelijk heeft. Ik hoop ook daar in de komende tijd een stevige inbreng te leveren om tot een oplossing te komen.”

Tekst en beeld: Bert Verver

Advertentie

Categorieën