Evi van Herwijnen en haar team synchroonzwemsters
Evi van Herwijnen en haar team synchroonzwemsters Foto: Marlien van Leeuwen

Evi danst en zwemt bij BZ&PC

Sport Sport verbindt

BODEGRAVEN - Synchroonzwemmen is dé sport als je van dansen én zwemmen houdt! En dat doet de 11-jarige Reeuwijkse Evi van Herwijnen bij BZ&PC in zwembad De Kuil.

Samen met haar teamgenoten zwemt ze drie keer per week om de figuren onder de knie te krijgen. Daar komt kracht en lenigheid bij kijken. Aan de rand van het zwembad liggen allemaal ‘bottles’, zoals die in goed Nederlands heten. Ze zijn het beste te omschrijven als flexibele jerrycans met een groot drijfvermogen. “Daar kun je op steunen,” vertelt Evi. “Dan is het makkelijker om lastige figuren in het water te leren.” Daarvan is het gestrekte balletbeen voor Evi het moeilijkste.

Synchroonzwemmen is een teamsport, maar er zijn ook individuele wedstrijden. Individueel gaat het om de figuren, als team leren ze elk jaar een nieuwe 'dans' aan op muziek. Evi: “Met speciale boxen kun je de muziek ook onderwater horen. De dans van vorig jaar was erg leuk.” Daar zaten lekker veel ‘opduws’ in, waarbij een van de teamleden door de andere uit het water omhoog geduwd wordt. Ga er maar aanstaan, als je je ook nog drijvende moet zien te houden! Evi: “Dat doe je met zijn allen, dus is het minder zwaar.”

Met je A-diploma op zak mag je al beginnen met synchroonzwemmen. In de onderbouw leer je dan eerst wat figuren ‘op het droge’, alvorens het echte werk gaat beginnen. Evi vindt het een leuke sport, maar hoeft niet zo nodig topsporter te worden. Ze kan in ieder geval nog jaren van haar sport genieten, want het wedstrijdbad ligt vol met damesteams van oplopende leeftijden.

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Advertentie

Categorieën