Afbeelding
Foto: Sabrina den Haag

'Doneer je drankje' aan het Rode Kruis

Human Interest

BODEGRAVEN – De vrijwilligers van het Rode Kruis staan altijd en overal voor ons klaar. Ze geven reanimatiecursussen, verlenen eerste hulp bij evenementen en doen nog veel meer. Ook in de coronacrisis gaan de werkzaamheden van de vrijwilligers van het Rode Kruis onverminderd door, alleen niet zoals ze gewend zijn. Bestuurslid en vrijwilliger Floris Veelenturf: “Ik ben vooral zo ontzettend trots op alle vrijwilligers en hoe zij zich de afgelopen tijd hebben ingezet.”

De vrijwilligers van het Rode Kruis wilden na het uitbreken van de coronacrisis direct aan de slag. “We wilden iets betekenen voor het zorgpersoneel en de inwoners,” vertelt Floris. De werkzaamheden startten voor de vrijwilligers met het ondersteunen van het callcenter van de GGD. Binnen enkele dagen waren zij overweldigd door alle vragen over het coronavirus en binnen de kortste keren zaten er ook veel vrijwilligers van het Rode Kruis aan de telefoon. Ellen Hendriks was er een van. “Ik vond het heel spannend, want ik had dit ook nog nooit meegemaakt. We kregen uitleg en met onze ervaring konden we veel mensen te woord staan. En als we het antwoord echt niet wisten, konden we het gesprek doorverbinden met een arts.”

Inzameling beschermingsmiddelen
Nadat de drukte weer was afgenomen bij de GGD, zetten de vrijwilligers in Hollands Midden een inzameling op in Bodegraven vanuit het gebouw van het Rode Kruis. Floris: “We zagen heel veel goede initiatieven van mensen die beschermingsmiddelen wilden doneren aan de zorg en met onze inzameling wilden we dit centreren. We deden een oproep en zetten in ons gebouw aan de Koninginneweg een callcenter op. Dit heeft zo’n twee weken geduurd en hier waren vrijwilligers uit heel Hollands Midden bij betrokken. Op het drukste moment hadden we hier wel 35 vrijwilligers aan de telefoon.” Deze actie heeft ruim zes miljoen beschermingsmiddelen opgeleverd. “Zelfs vanuit het hoofdkantoor vonden ze dit een bijzondere actie, want de directeur kwam langs!”

Schokkend
Petra van Dam was een van de vrijwilligers die hulpaanvragen opvolgde vanuit het initiatief Ready2Help. “Hiervoor heb ik een aantal mensen gebeld en andere vrijwilligers zijn bij mensen langs geweest of hebben boodschappen gedaan. Wat ik echt schokkend vond, was hoe weinig sommige mensen eigenlijk buiten kwamen. Sommigen liepen alleen een klein rondje voor de hond en kwamen zelfs voor de boodschappen niet buiten.” Daarnaast hebben vrijwilligers van afdeling Bodegraven ook geholpen in het zorghotel in Bergambacht. Hotel & Restaurant De Arendshoeve was tijdelijk een opvangcentrum voor mensen met het coronavirus. “Het ziekenhuis moest zich toen verdelen over twee locaties, maar zij hadden te weinig personeel. Wij vingen het personeelstekort op door de verpleegkundigen te ondersteunen.”

Ritjes
Naast alle prachtige initiatieven heeft het district Hollands Midden van het Rode Kruis ook 172 ‘ritjes’ voltooid. “Wij hebben de afgelopen weken corona(verdachte)-patiënten vervoerd naar huisartsen en ziekenhuizen, bijvoorbeeld naar de HAP van het Groene Hart Ziekenhuis,” vertelt Mervyn Mol. Mervyn is chauffeur op het busje van afdeling Bodegraven. Het Rode Kruis heeft een aantal bussen en deze zijn tijdens de crisis verdeeld over verschillende punten. “Wij mochten een bus lenen van een andere afdeling en van de 172 ritjes in het hele district heeft onze afdeling er ongeveer 28 gedaan. Ik ben dit jaar begonnen als vrijwilliger en vond het wel erg spannend.”

De bussen zijn voor deze situatie helemaal aangepast, zodat de chauffeur en bijrijder zich aan de maatregelen van het RIVM konden houden. Zo is er een scherm geplaatst tussen de cabine en het achterste gedeelte van de bus en reed de bijrijder mee in een beschermend pak. Vrijwilliger Ewout Verweij was bijrijder op meerdere ritten. “We stonden stand-by en werden opgeroepen wanneer er een ‘ritje’ was. Ik was voor de eerste oproep wel een beetje zenuwachtig en heb het protocol goed doorgelezen, zodat ik niets kon vergeten.” Toen de zenuwen van het eerste ritje voorbij waren, vond hij het vooral heel fijn om mensen te kunnen helpen. “Eén rit staat mij vooral bij. Tijdens de reis naar het ziekenhuis verergerden de klachten van deze patiënt en hij kreeg druk op zijn borst. Achter het stuur zat een ervaren collega en samen zochten we uit hoe we deze man tijdens de rit het beste konden helpen. Dit samenspel vond ik bijzonder.”

Fanatiek
Alle vrijwilligers zijn het erover eens dat ze de evenementen erg missen. Ellen: “De Vakantiespelen is normaal gesproken een van mijn hoogtepunten van het jaar, maar het belangrijkste is dat we iets konden betekenen voor anderen.” Petra vult aan: “We hebben maar heel kort niks gedaan, twee dagen volgens mij. Daarna konden we toch weer door. Dat vond ik heel fijn.”

Ewout vond het prettig dat iedereen weer samenkwam voor het callcenter. “Ik stapte binnen en zag iedereen fanatiek mailen. Daar werd ik heel blij van!” Ook Mervyn vond het fijn dat hij iets kon betekenen. “Omdat ik net ben gestart, wil ik graag nieuwe ervaringen opdoen en leren.” Floris sluit af: “Ik ben zo ontzettend trots op alle vrijwilligers, hoe zij zich hebben ingezet en de nieuwe werkzaamheden hebben opgepakt.”

Cruciaal
Als we vooruitkijken, zien we dat veel van de werkzaamheden van het Rode Kruis van voor de crisis voorlopig niet worden opgestart. En dat is jammer, voor de vrijwilligers én het voortbestaan van het Rode Kruis afdeling Bodegraven. Floris: “Normaal halen wij onze inkomsten bijvoorbeeld uit vergoedingen voor onze inzet tijdens festivals en cursussen. Deze gaan voorlopig nog niet door. Ook de collecte kunnen wij nu niet lopen. Deze was voor ons cruciaal. Daarom doen we dit jaar een digitale collecte. We hopen dat mensen nu iets meer moeite willen doen voor een donatie en ons willen steunen, zodat wij volgend jaar weer voor hen klaar kunnen staan op evenementen.”

Tekst: Sabrina den Haag

Beeld: Rode Kruis en Sabrina den Haag

Doneer je drankje
Dat alle festivals zijn afgelast, is natuurlijk flink balen, maar een pluspuntje is dat het u een hoop geld bespaart! Alle euro’s die normaal naar drankjes en festivalmuntjes gaan, blijven nu in uw portemonnee... Misschien kunt u een paar van die bespaarde euro’s uitgeven door uw favoriete festivaldrankje te doneren aan het Rode Kruis? Op die manier helpt u hen direct, zodat zij tijdens het volgende festivalseizoen weer klaar kunnen staan om u te helpen als dat nodig is! Kijk op www.doneerjedrankje.nl en doneer een cola, bier of cocktail.

Afbeelding

Advertentie

Categorieën