Afbeelding

‘ReBo SeV gaat elk probleem kritisch bekijken’

Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Als het aan Marco de Haas ligt, is Bodegraven-Reeuwijk binnenkort een politieke partij rijker: Reeuwijk Bodegraven Schoon en Veilig (ReBo SeV). De partij moet de kritische vragen gaan stellen die andere partijen laten liggen. Marco is hard op zoek naar mensen die hem daarbij gaan helpen. “Maar ik waarschuw hen: ik vraag veel.”

Over twee jaar zijn de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen. Dan moeten alle partijleden van ReBo SeV gevonden zijn en aan elkaar hebben kunnen wennen. Marco zoekt naar inwoners die zich bij hem willen aansluiten. “Ik zoek mensen uit verschillende dorpen, liefst uit het wijkteam of met andere bestuurlijke ervaring. Daarnaast heb ik mensen nodig met specialistische kennis, bijvoorbeeld een stratenmaker die bij de aanleg van wegen kritische vragen kan stellen.”

Meer dan een raadslid
Marco wil een partij opzetten met écht betrokken leden die zich in hun dorp laten zien. Volgens hem ontbreken die mensen in de huidige gemeenteraad. "Veel van de huidige raadsleden hebben een fulltime baan en doen de raad ‘erbij’. Je krijgt er 900 euro vergoeding per maand voor en ik wil dat toekomstige raadsleden van mijn partij zich dan ook een dag in de week volledig inzetten. Wij komen niet slechts twee keer per week tevoorschijn tijdens een vergadering. Wij zijn meer dan een raadslid.”

Kritische houding
Marco staat erom bekend dat hij regelmatig zaken aankaart waar de gemeente in zijn ogen nalatig is geweest. Voor zijn partij is dat dan ook het belangrijkste; er is geen overkoepelende ideologie, maar een algemene kritische houding tegenover beleidsplannen. “Ik wil elk probleem apart benaderen en transparant behandelen. We zetten alle voor- en nadelen op een rijtje en kiezen dan de beste oplossing, met het oog op de toekomst.” Hij denkt even na over een goede vergelijking. “Als je een huis schildert, wil je natuurlijk een mooie kleur. Maar de ondergrond en verf zijn net zo belangrijk, anders vervaagt de kleur snel.”

Kennis van de inwoners
Om tot die oplossing te komen wil hij zoveel mogelijk gebruikmaken van de expertise van inwoners, bijvoorbeeld via een wijkteam. “Die moeten dan wel beter functioneren dan (een deel van) de wijkteams nu,” vindt hij. “ReBo SeV zet zich in voor de dorpen die zich bij de partij aansluiten. Als mensen iets willen veranderen, moeten ze ook eigen initiatief nemen.”

Forum
Ook al spreekt Marco zijn sympathie uit voor de landelijke partij Forum voor Democratie, hij start zijn partij niet als lokale tak. “Ik ben goede vrienden met Thierry Baudet en ik zie mogelijkheden tot samenwerking, maar eerst moet ReBo SeV ervaring opdoen als partij. Als we een stabiele factor zijn, is de tijd misschien rijp om ons bij FvD aan te sluiten.”

Tekst: Key Tengeler

Beeld: Sabrina den Haag

Advertentie

Categorieën